Mediterra News | Mediterrawines.gr

24/7 Νέα και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο. Τα σημαντικότερα γεγονότα, αναλύσεις και σχόλια.

Ο πληθωρισμός ήλθε για να μείνει

Η γυναικεία φωνή  στο άλλο άκρο της τηλεφωνικής γραμμής του σουβλατζίδικου προειδοποιούσε. Από τις 15 Μαρτίου, οι τιμές στα προϊόντα του καταστήματος έχουν αυξηθεί λόγω ανατίμησης στις τιμές των πρώτων υλών. Κάπου ένα με δυο λεπτά αργότερα ήλθε η κρυάδα. Η τιμή του πιτόγυρου (χοιρινό) είχε ανέβει στα 3,5 ευρώ, δηλ. 25% πάνω από εκεί που ήταν μια εβδομάδα πριν. Ο ιδιοκτήτης γνωστού σουβλατζίδικου στο Μοναστηράκι που είχε αυξήσει τη τιμή στα 3,25 ευρώ εξηγούσε σε κοινό γνωστό ότι ο λογαριασμός του ηλεκτρικού που είχε λάβει ήταν πολλαπλάσιος σε σύγκριση με τον προηγούμενο και δεν είχε άλλη επιλογή.

Εν τω μεταξύ στις ειδήσεις ακούγαμε τον αρμόδιο υπουργό ενέργειας τον κ. Σκρέκα να αναφέρει ότι το κράτος θα επιδοτήσει το 80% της αύξησης του ρεύματος των επιχειρήσεων από την 1η Ιανουαρίου.

Επειδή ο λύκος στην αναμπουμπούλα φαίνεται δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο αρκετά σουβλατζίδικα να βρήκαν την ευκαιρία να αυξήσουν τις τιμές λόγω αύξησης του κόστους σε πρώτες ύλες κ.τ.λ, διευρύνοντας τα περιθώρια κέρδους τους.

Η αβεβαιότητα που υπάρχει μετά την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία ευνοεί επίσης μια τέτοια εξέλιξη. Και δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο. Δεν είναι τυχαίο ότι η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Ισπανίας συνεπικουρούμενη από τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγορεί τον Πούτιν για την αύξηση του πληθωρισμού στη χώρα  αν και η άνοδος των τιμών, π.χ. της ενέργειας, ξεκίνησε πριν από την ρωσική εισβολή.

Αναμφίβολα, η εισβολή έχει δώσει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στις τιμές του πετρελαίου, φυσικού αερίου, αγροτικών προϊόντων όπως το σιτάρι και το καλαμπόκι, και μέταλλα όπως το νικέλιο και ο χαλκός. Ήδη, οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις θέλουν τις τιμές της ενέργειας να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα ή/και να αυξάνονται μέχρι και το 2024.         

See also  Η νέα πηγή πολιτικού ρίσκου

Η ενέργεια ωθεί προς τα πάνω τις τιμές κι άλλων αγαθών και υπηρεσιών με αποτέλεσμα να συντηρεί τις πληθωριστικές πιέσεις. Όμως, δεν είναι η μοναδική. Η μεγάλη άνοδος στις τιμές των σιτηρών και του καλαμποκιού έχει ήδη άλλες παρενέργειες. Κινέζοι παραγωγοί εμφανίζονται να χρησιμοποιούν περισσότερο ρύζι αντί για σιτηρά για ζωοτροφές ώστε να μειώσουν το κόστος τους. Όμως, η ενισχυμένη ζήτηση για ρύζι από την Κίνα οδηγεί σε υψηλότερες τιμές. Αν όμως το σιτάρι και το ρύζι, δηλ. οι δυο βασικές τροφές στον πλανήτη, κοστίζουν πολύ, το πρόβλημα του πληθωρισμού θα μετατραπεί σε έντονα κοινωνικό σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. 

Κι όλα αυτά χωρίς να υποθέσουμε ότι θα υπάρξουν πιέσεις από μέρος του πληθυσμού σε πολλές χώρες για αυξήσεις μισθών ώστε να αντισταθμισθούν οι απώλειες από τον πληθωρισμό σε αγοραστική δύναμη. Μια δευτερογενής επίπτωση στο πληθωρισμό από τις αυξήσεις μισθών δεν μπορεί να αποκλεισθεί.

Η Ελλάδα είναι μια από αυτές με συλλογικές διαπραγματεύσεις σε εξέλιξη, π.χ. τράπεζες, και την κυβέρνηση να έχει υποσχεθεί γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού για δεύτερη φορά μέσα στο 2022. Το πιθανότερο είναι πως ο πληθωρισμός ήλθε για να μείνει.    

Πηγή