Mediterra News | Mediterrawines.gr

24/7 Νέα και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο. Τα σημαντικότερα γεγονότα, αναλύσεις και σχόλια.

Αμυράς: «1.000 παρθένες παραλίες» για τις επόμενες γενιές

«Η κλιματική κρίση μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο εάν προστατεύσουμε τη θαλάσσια βιοποικιλότητα», δήλωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς στην εκδήλωση για τη διοργάνωση της 9ης Διεθνούς Διάσκεψης «Our Ocean Conference» από την Ελλάδα το 2024. Τόνισε δε ότι «η κοινή πρωτοβουλία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ δείχνει το θαλάσσιο μονοπάτι που πρέπει να ακολουθήσουμε».

Ειδικότερα, ο κ. Αμυράς αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Επισήμανε την πρωτοβουλία «1.000 παρθένες παραλίες», σύμφωνα με την οποία, όπως εξήγησε, «έχουμε επιλέξει περισσότερες από χίλιες παραλίες που δεν έχουν προσβληθεί από την ανθρώπινη δραστηριότητα, προκειμένου να τις θέσουμε σε καθεστώς απόλυτης προστασίας, έτσι ώστε να τις παραδώσουμε στις επόμενες γενιές ακριβώς όπως τις βρήκαμε από τις προηγούμενες».

Υπενθύμισε τη δέσμευση του πρωθυπουργού να τεθεί σε καθεστώς προστασίας το 30% των ελληνικών θαλασσών και μάλιστα το 1/3 σε καθεστώς απόλυτης προστασίας, όπου θα απαγορεύεται ακόμα και η αλιεία και η διέλευση. Έκανε λόγο για την εθελοντική αυτοδέσμευση της χώρας μας για τη συλλογή των αλιευτικών αποβλήτων, που αποτελεί τεράστιο πρόβλημα για πολλά θαλάσσια είδη, διότι περιέχουν πλαστικό, με στόχο την ανακύκλωσή τους κατά 40% στα επόμενα 2-3 χρόνια.

Ο κ. Αμυράς τόνισε ότι «τα νησιά μας μεταμορφώνονται σε εργαστήρια πράσινης μετάβασης, όπως η Τήλος, η Χάλκη, η Αστυπάλαια, και πολλά άλλα που ακολουθούν», ενώ αναφέρθηκε και στα εθνικά σχέδια δράσης για τα σημαντικότερα θαλάσσια οικοσυστήματα της χώρας, για τις αμμοθίνες, για την προστασία του ρινοδέλφινου, για τη μεσογειακή φώκια, καθώς και για την προστασία της χελώνας Καρέτα Καρέτα.

See also  Πότε καταβάλλονται οι συντάξεις Ιουνίου

«Η θάλασσα κραυγάζει. Έχουμε όλοι την υποχρέωση και την ικανότητα να ακούσουμε τη θάλασσα, καθώς οι κραυγές της είναι οι κραυγές για τη σωτηρία του ανθρώπινου είδους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Πηγή