Όταν η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Σαουδική Αραβία, επέβαλαν το 2017 εμπάργκο στο Κατάρ, επιβάλλοντας επίγειο και εναέριο εμπάργκο, κατηγορώντας το Κατάρ για συνεργασία με την τρομοκρατία και το Ιράν (με επίκεντρο τον τηλεοπτικό σταθμό Al Jazeera) , ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν έσπευσε να προσφέρει βοήθεια με το αζημίωτο. Κοινώς, να επιτραπεί στην Τουρκία να κατασκευάσει στρατιωτική βάση στο Κατάρ που ήταν η δεύτερη μετά την αμερικανική. Οι Καταριανοί δεν ξέχασαν την βοήθεια και φρόντισαν στα χρόνια που μεσολάβησαν να δείξουν την ευγνωμοσύνη τους ποικιλοτρόπως, π.χ. επενδύσεις στην Τουρκία και την παροχή πιστωτικής swap γραμμής σε δύσκολες στιγμές για την Άγκυρα. Το εμπάργκο τελείωσε στις αρχές του 2021.
Οι πολύ στενές σχέσεις των δυο χωρών εξηγούνται επίσης από την κοινή στήριξή τους προς το κίνημα των Αδελφών Μουσουλμάνων, τους οποίους το Κατάρ φέρεται να χρηματοδοτεί και η Τουρκία χρησιμοποιεί. Ο Ερντογάν παραβρέθηκε στη χθεσινή τελετή έναρξης του Μουντιάλ στο Κατάρ ενώ ο Εμίρης φέρεται να μεσολάβησε για να συναντηθεί εκεί με τον πρόεδρο Σίσι της Αιγύπτου. Δεν είναι τυχαίο ότι η Τουρκία ζήτησε την στάθμευση των Καταριανών αεροσκαφών Ραφάλ σε αεροπορική βάση της χώρας και την διενέργεια κοινών ασκήσεων για να κατανοήσουν οι Τούρκοι πιλότοι τις δυνατότητες των γαλλικών αεροσκαφών που αγόρασε η Ελλάδα σύμφωνα με ρεπορτάζ στον Τύπο της γείτονος.
Όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι οι Καταριανοί έχουν εχθρικές διαθέσεις απέναντι στην Ελλάδα. Κάθε άλλο. Αν μιλήσει κάποιος ιδιωτικά με κυβερνητικά στελέχη (όπως έχουμε κάνει στο παρελθόν) θα διαπιστώσει ότι έχουν μια πολύ θετική άποψη για την χώρα μας. Το ίδιο αναφέρουν Έλληνες που ζουν και εργάζονται εκεί. Ακόμη, ο πατέρας Εμίρης είναι τακτικός θαμώνας της χώρας μας το καλοκαίρι με το κότερό του και είχε προσπαθήσει να επενδύσει εδώ χωρίς αποτέλεσμα. Η Ελλάδα θα μπορούσε να προσελκύσει επενδύσεις αξίας δισ. ευρώ από εκεί αλλά αδυνατεί.
Προφανώς, οι διεθνείς σχέσεις διέπονται από συμφέροντα και όχι από φιλίες. Το ίδιο συμβαίνει με το Κατάρ που έχει από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα φυσικού αερίου στον κόσμο και τεράστια έσοδα. Αυτά που του επέτρεψαν να ξοδέψει 220 δισ. δολάρια για το Μουντιαλ και τις υποδομές από το 2010 σύμφωνα με την αμερικανική συμβουλευτική Front Office Sports.
Η σχέση του Κατάρ με την Τουρκία είναι στρατηγική και ανταγωνιστική προς τα ελληνικά συμφέροντα. Όμως, αυτό δεν θα πρέπει να αποτρέψει την ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων μας με επίκεντρο την προσέλκυση άμεσων επενδύσεων. Ούτε θα πρέπει να μας οδηγήσει στην υιοθέτηση ακραίων θέσεων για την διοργάνωση του Μουντιάλ. Μιλώντας με Έλληνες που ζουν εκεί, ο καθένας μπορεί να πάρει μια γεύση. «Δεν είναι ακριβώς έτσι όπως παρουσιάζονται τα πράγματα σχετικά με τις απώλειες εργατών και την εκμετάλλευσή τους. Όταν παίρνεις 1 δολάριο την ημέρα στην Ινδία και 10 δολάρια στο Κατάρ, πληρώνεσαι πολύ καλύτερα και γι’ αυτό θέλεις να έλθεις στο Κατάρ, » τόνισε συμπατριώτης μας που ζει στη Ντόχα. «Τα τετραγωνικά μέτρα που χτίζονται εδώ είναι εκατοντάδες, ίσως χιλιάδες φορές περισσότερα σε σχέση με τα αντίστοιχα στην Ελλάδα την τελευταία 10ετία που είμαι εδώ. Πόσα εργατικά ατυχήματα είχε π.χ. η Ελλάδα και πόσα το Κατάρ την ίδια περίοδο; Αν τα συγκρίνεις θα έχεις πιο αντικειμενική εικόνα,» κατέληξε. Ο ίδιος εξήγησε επίσης γιατί έχουν συμβεί πολλά ατυχήματα. «Κάθε μισή ώρα κάνουν διάλειμμα (οι εργάτες) για να πιούν νερό. Μαζί τους δίνουν να πάρουν χάπια για ηλεκτρολύτες. Δυστυχώς, αρκετοί Ινδοί δεν παίρνουν τα χάπια αλλά τα στέλνουν στην οικογένειά τους και πέφτουν από σκαλωσιές κ.τ.λ.».
Τα αναφέρουμε όλα αυτά γιατί δεν ακούγονται κάθε μέρα. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα άξιζε να προσπαθήσει να αναζωογονηθούν οι σχέσεις της με το Κατάρ.
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.