Mediterra News | Mediterrawines.gr

24/7 Νέα και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο. Τα σημαντικότερα γεγονότα, αναλύσεις και σχόλια.

Αγαπάς την Ελλάδα; Κατέβασε την appodixi

Πριν από μερικές δεκαετίες, υπήρχε μια διαφήμιση που προέτρεπε τον κόσμο να ζητά απόδειξη για να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα και να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή. «Αγαπάς την Ελλάδα; Απόδειξη», νομίζουμε ότι έλεγε.

Εκείνη την εποχή, δεν υπήρχαν καν κινητά τηλέφωνα, πόσο μάλλον «έξυπνα τηλέφωνα», Ίντερνετ υψηλών ταχυτήτων, κοινωνικά δίκτυα όπως σήμερα. Η κυβέρνηση και συγκεκριμένα το Λογιστήριο του Κράτους δεν ήξερε ακριβώς πόσα λεφτά ξόδευε συνολικά για μισθούς, συντάξεις και άλλες δαπάνες, ούτε πόσα ακριβώς ήταν τα έσοδα από διαφορετικές πηγές μέσα στη χρονιά. Παλιοί υπάλληλοι του Λογιστηρίου του Κράτους περιγράφουν σκηνές απείρου κάλλους όταν ερχόταν η ώρα να κλείσει ο προϋπολογισμός καθώς τα νούμερα δεν συμφωνούσαν και έπρεπε να βρουν τρόπο να τα γεφυρώσουν.

Χρειάστηκε να φτάσουμε στη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα για να βελτιωθεί δραστικά η κατάσταση. Ο πρώτος επικεφαλής της Κομισιόν στη τρόικα μας περιέγραφε σε κατ’ ιδίαν συνάντηση στο Ξενοδοχείο Χίλτον το φθινόπωρο του 2010 την αδυναμία των ελληνικών αρχών να παράσχουν συγκεντρωτικά στοιχεία για τις κρατικές δαπάνες την πρώτη φορά που είχε επισκεφθεί τη χώρα.

Η σημερινή κατάσταση δεν συγκρίνεται μ’ εκείνη. Όμως, απέχει πολύ ακόμη απ’ το να θεωρηθεί ιδανική. Μερικές φορές ξεχνιόμαστε κι εμείς και συστήνουμε ή ζητάμε μέτρα οικονομικής πολιτικής, που δεν μπορούν να εφαρμοσθούν για έναν απλό λόγο.  «Εσείς νομίζετε ότι υπάρχει κράτος και βάσεις δεδομένων (για να ασκηθεί αποτελεσματικά η οικονομική πολιτική)», μας προσγείωσε κυβερνητικός αξιωματούχος χθες το βράδυ.

Στα βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση που γίνονται, θα πρέπει να συμπεριλάβουμε την ψηφιακή εφαρμογή APPodixi της ΑΑΔΕ που λανσαρίστηκε πρόσφατα. Η εφαρμογή ελέγχει την εγκυρότητα των αποδείξεων λιανικής που δίνουν τα εμπορικά καταστήματα, καφέ, εστιατόρια κ.λπ. και μπορεί να αποδειχθεί καταλύτης στον περιορισμό της φοροδιαφυγής, αν την κατεβάσουμε στα smartphone μας (android ή IOS). Κι αυτό γιατί πολλοί μικρομεσαίοι κόβουν αποδείξεις από ταμειακές μηχανές που δεν είναι νόμιμες ή δεν διαβιβάζουν τις πληροφορίες στην ΑΑΔΕ από νόμιμες ταμειακές μηχανές, παντελονιάζοντας τα ποσά. 

See also  Λακκούβες στον δρόμο της ελληνικής οικονομίας

Η στήλη συμμερίζεται την άποψη ότι θα βγουν λαβράκια, αν όλοι μας αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε την εφαρμογή τακτικά για να σκανάρουμε τις αποδείξεις που λαμβάνουμε. Αν γίνει της μόδας, πολλοί μικρομεσαίοι θα φοβηθούν και θα σπεύσουν να συμμορφωθούν, συμβάλλοντας στην αύξηση των φορολογικών εσόδων και σ’ ένα πιο δίκαιο και ορθολογικό φορολογικό σύστημα.  

Κάποιοι που χρησιμοποίησαν την εφαρμογή APPodixi για δοκιμή έχουν βγάλει λαβράκια. «Εκανα για δοκιμή μερικούς ελέγχους και βρήκα λαβράκια. Το κατάστημα που διαχειρίζεται το εστιατόριο/καφετέρια στο κτίριό μας, ως υποκατάστημα, έχει νόμιμη μηχανή αλλά δεν διαβιβάζει τις αποδείξεις. Και δεν μιλάμε μόνο τις σημερινές, αλλά και όλες τις παλιές», ανέφερε στέλεχος  γνωστής εισηγμένης επιχείρησης.

Η εφαρμογή θα μπορούσε να φέρει επανάσταση και πιθανόν καλύτερο αποτέλεσμα από άλλους ελέγχους. Κατεβάστε λοιπόν την εφαρμογή APPodixi της ΑΑΔΕ δωρεάν στο κινητό σας και χρησιμοποιήστε την για να ελέγξετε αποδείξεις και μετά, αν θέλετε, αναφέρετε ανωνύμως ή επωνύμως τυχόν εύρημα στις αρχές.   

Μερικοί ισχυρίζονται ότι η εφαρμογή θα φέρει επανάσταση. Μπορεί, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε λίγους μήνες ακόμη, φρονούμε.   


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

Πηγή