Mediterra News | Mediterrawines.gr

24/7 Νέα και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο. Τα σημαντικότερα γεγονότα, αναλύσεις και σχόλια.

Artemis 1 – NASA: Παρακολουθήστε live την επιστροφή του διαστημικού σκάφους της NASA από τη Σελήνη

Το Artemis 1 αντιπροσωπεύει την τελευταία προσπάθεια της NASA, ώστε να επιστρέψει ο άνθρωπος στη Σελήνη

Το διαστημόπλοιο Orion της NASA προσθαλασσώθηκε σήμερα στον Ειρηνικό Ωκεανό, σηματοδοτώντας το τέλος της επιχείρησης Artemis 1, αφού πέρασε περισσότερες από 25 ημέρες στο διάστημα και ταξίδεψε γύρω από τη Σελήνη, με στόχο να προετοιμάσει την επιστροφή του ανθρώπου στη Σελήνη τα επόμενα χρόνια.

Η κάψουλα, μέσα στην οποία δεν υπήρχε κανένας αστροναύτης για αυτή τη δοκιμαστική πτήση, εισήλθε στη γήινη ατμόσφαιρα με ταχύτητα, σχεδόν, 40.000 χλμ. την ώρα και έπρεπε να αντέξει μια ζέστη 2.800 βαθμών Κελσίου, ή τη μισή θερμοκρασία της επιφάνειας του Ήλιου. Στη συνέχεια η ιλιγγιώδης κάθοδός της επιβραδύνθηκε, όταν αναπτύχθηκαν μια σειρά από αλεξίπτωτα, σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε απευθείας η Nasa. Το διαστημόπλοιο πρέπει τώρα να περισυλλεγεί και να τοποθετηθεί σε πλοίο του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.

Η προσθαλάσσωση έγινε στα ανοιχτά του μεξικανικού νησιού της Γουαδαλούπης. Ο κύριος στόχος της αποστολής ήταν να δοκιμαστεί σε αυτές τις συνθήκες η θερμική ασπίδα της κάψουλας, η μεγαλύτερη που έχει κατασκευαστεί ποτέ (διαμέτρου 5 μέτρων).

Το Artemis 1 αντιπροσωπεύει την τελευταία προσπάθεια της NASA, ώστε να επιστρέψει ο άνθρωπος στη Σελήνη. Η NASA σχεδιάζει να στείλει ανθρώπινα πληρώματα στις μελλοντικές αποστολές του Artemis. Η επόμενη αποστολή (Artemis II) αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέχρι το 2023, ενώ η αποστολή Artemis III, για μία προσγείωση στη Σελήνη έχει προγραμματιστεί για το 2025. Η αντοχή της κάψουλας Orion θα κρίνει πολλά…  

See also  Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb απαθανάτισε μία κοσμική κλεψύδρα γύρω από ένα άστρο

Οι τελευταίοι άνθρωποι που περπάτησαν στο φεγγάρι ήταν οι δύο άνδρες αστροναύτες της αποστολής Απόλλων 17 το 1972, ενώ είχαν προηγηθεί δέκα άλλοι Αμερικανοί αστροναύτες, στη διάρκεια πέντε προηγούμενων αποστολών, με πρώτη προσελήνωση της αποστολής Απόλλων 11 το 1969.

Τα τελευταία χρόνια η Κίνα έχει προσεληνώσει με επιτυχία τρεις ρομποτικές αποστολές και σχεδιάζει δική σεληνιακή βάση για τη δεκαετία του 2030, η Ινδία και το Ισραήλ έστειλαν δικές τους σεληνιακές αποστολές το 2019, αλλά απέτυχαν. Γενικά, υπάρχει κινητικότητα από αρκετές χώρες με προορισμό τη Σελήνη και οι ΗΠΑ έχουν ένα έξτρα ανταγωνιστικό κίνητρο να προλάβουν.

Η NASA τις τελευταίες δεκαετίες έστρεψε το ενδιαφέρον της σε άλλους πλανήτες (Άρη) και μεγάλους δορυφόρους (του Κρόνου και του Δία), αλλά τώρα πλέον ενδιαφέρεται ξανά για τη Σελήνη, μεταξύ άλλων ως ενδιάμεσο σταθμό για πιο μακρινούς διαστημικούς στόχους. Πολύ περισσότερο που τα τελευταία χρόνια έγινε αντιληπτό ότι υπάρχει αρκετό νερό σε παγωμένη μορφή στο φεγγάρι, κάτι σημαντικό για μια μονιμότερη ανθρώπινη παρουσία, όχι μόνο ως πόσιμο νερό, αλλά και ως καύσιμο για πυραύλους μετά τη διάσπαση του σε οξυγόνο και υδρογόνο.

Η Σελήνη ή ένας διαστημικός σταθμός σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι θα λειτουργήσει ως σταθμός ανεφοδιασμού για ένα πιο μακρινό ταξίδι, π.χ. στον Άρη. Προς το παρόν πάντως οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν πόσο ακριβώς νερό υπάρχει στη Σελήνη και πόσο εύκολο θα είναι αξιοποιηθεί στην πράξη, καθώς βρίσκεται συνήθως στο βάθος ανήλιαγων κρατήρων.

Πηγή: skai.gr

See also  Μνημόνιο συνεργασίας του ΑΠΘ με τον τεχνολογικό κολοσσό Huawei Technologies SA

Πηγή