Άρση μονιμότητας στο Δημόσιο: Γιατί ανοίγει το θέμα η κυβέρνηση;
Χέρι – χέρι το πατριωτικό με το δημοκρατικό προφίλ και στο ..βάθος ο φόβος των διαρροών. Γιατί εστιάζει στο θέμα της άρσης της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων.
Σε τεντωμένο σχοινί ακροβατεί η κυβέρνηση. Ταυτόχρονα προωθεί το πατριωτικό και το δημοκρατικό της προφίλ, ενώ πλαγιοκοπεί συστηματικά το κεντρώο προφίλ του Ν. Ανδρουλάκη.
Ο Κ. Μητσοτάκης στην συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ δήλωσε ότι θα ζητήσει από την Τουρκία να άρει το casus belli αν θέλει να μπει στο κοινό ευρωπαϊκό αμυντικό πρόγραμμα και την ίδια ώρα χαρακτήρισε την επιθετικότητα του Ισραήλ στη Γάζα «αδικαιολόγητη και απαράδεκτη».
Διαβάστε επίσης: Άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων θέλει ο Μητσοτάκης
…Κερασάκι στην τούρτα η πρόταση της Ν.Δ. για άρση της μονιμότητας στο δημόσιο στοχεύοντας ευθέως τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ.
Στόχος να ανακτήσει την πρωτοκαθεδρία
Η Ν.Δ. θέλει να συγκρατήσει όλο το εκλογικό κοινό που κέρδισε σε δύο εθνικές εκλογές παρά την φθορά την δυσφορία μέρους της μεσαίας τάξης και την αποστασιοποίηση μέρους της δεξιάς βάσης της. Εγχείρημα εξόχως δύσκολο.
Το πατριωτικό προφίλ
Ο Κ. Μητσοτάκης αντιμετώπισε μάλλον απαξιωτικά την νέα επίθεση που δέχθηκε από τον Αντώνη Σαμαρά. «Φυσικά η κυβέρνηση είναι κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη. Είμαι και Πρόεδρος της Ν.Δ και πρωθυπουργός» είπε και αρνήθηκε να σχολιάσει τα σενάρια δημιουργίας νέου κόμματος από τον πρώην πρωθυπουργό. Έδειξε μάλιστα να μην τον αγγίζει η κριτική που του ασκεί ο Αντώνης Σαμαράς στα εθνικά θέματα: «Ό άνθρωπος έχει τις απόψεις του» αρκέστηκε να πει.
Διαβάστε επίσης: Τρεις στους τέσσερις Έλληνες χρωστούν στον ΕΦΚΑ έως 15.000 ευρώ
Στο Μαξίμου, ωστόσο, γνωρίζουν καλά ότι κάθε πολιτική κίνηση δεξιότερα της Ν.Δ. είναι ικανή να κάνει εκλογική ζημιά στη Ν.Δ. Ήδη, η πανσπερμία δεξιών κομμάτων (Ελλ. Λύση, Νίκη, Φωνή Λογικής) κοστίζει στο κυβερνών κόμμα. Πόσο μάλλον αν αποφασίσει ο πρώην πρωθυπουργός να ιδρύσει νέο δεξιό κόμμα. Και οι φωνές που ασκούν κριτική στην κυβέρνηση για «χλιαρή» αντιμετώπιση της Τουρκίας δεν είναι λίγες… Αντίθετα είναι πολλές και ηχηρές.
Από τον έτερο πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή μέχρι πρωτοκλασάτους υπουργούς της κυβέρνησης… Αυτός είναι και ο λόγος που ο πρωθυπουργός θέλησε να δείξει ότι βάζει αναχώματα στην επέλαση της Τουρκίας προς την Ε.Ε.
Είπε ότι θα ζητήσει από τον ίδιο τον Ερντογάν να βγάλει από το τραπέζι την απειλή πολέμου και υποστήριξε ότι για κάθε συμφωνία της Τουρκίας με την Ευρώπη σε θέματα Άμυνας θα απαιτείται ομοφωνία.
…Αχίλλειος πτέρνα της κυβέρνησης, ωστόσο, παραμένει το «πάγωμα» των εργασιών ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου -Ελλάδος υπό το βάρος των Τουρκικών απειλών.
Το δημοκρατικό προφίλ
Ο Κ. Μητσοτάκης καταδίκασε ανοιχτά την πολιτική του Ισραήλ θέλοντας να περιφρουρήσει το δημοκρατικό του προφίλ. Προφανώς η κυβέρνηση είναι σε δύσκολη θέση αφού «ποντάρει» πολλά στην στρατηγική σχέση Αθήνας – Τελ Αβίβ αλλά από την άλλη δεν μπορεί να διακινδυνεύσει να χαρακτηριστεί ανάλγητη μπροστά στην σφοδρότητα των χτυπημάτων στη Γάζα με θύματα τους άμαχους και στην παρεμπόδιση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τα παιδιά που λιμοκτονούν. Γι αυτό και ο πρωθυπουργός έψεξε την στάση Νετανιάχου διευκρινίζοντας, όμως, ότι το κάνει με την ιδιότητα του φίλου και όχι του επικριτή.
Διαβάστε επίσης: 4 χρόνια περίμενε η Microsoft το Ελληνικό Δημόσιο να της δώσει άδεια
Και στο βάθος ..η άρση της μονιμότητας στο δημόσιο
Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση ανοίγει το θέμα άρσης της μονιμότητας στο δημόσιο χωρίς να έχει – ακόμη τουλάχιστον- κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό της σχετικά με το τι ακριβώς θα προτείνει. Ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι θα αφορά όλους τους δημοσίους υπαλλήλους -και όχι τους νεοεισερχόμενους- που αποδεδειγμένα θα κρίνονται ανεπαρκείς.
Συζήτηση που σηκώνει πολύ κουβέντα και ως προς τον βαθμό ανεπάρκειας και ως προς το ποιους ακριβώς θα αφορά. Και τον ανεπαρκή γιατρό και τον ανεπαρκή αστυνομικό ή μόνο τον ανεπαρκή δημόσιο υπάλληλο γραφείου;
Κι αν είναι ακόμη θολό το σχέδιο ως προς το τι θα περιλαμβάνει η πρόταση της Ν.Δ είναι πολύ ξεκάθαρη η πολιτική στόχευση.
Η κυβέρνηση θέλει να φέρει σε δύσκολη θέση κυρίως το ΠΑΣΟΚ αλλά και άλλα κόμματα της Αριστεράς που παραδοσιακά εισπράττουν από την δεξαμενή των δημοσίων υπαλλήλων και ταυτόχρονα να εισπράξει μέρος του 80% των πολιτών που θέλουν το δημόσιο να μην έχει ασυλία.
Εκλογικά , η συγκεκριμένη δεξαμενή περιλαμβάνει την πλειοψηφία της μεσαίας τάξης με έμφαση τους ελεύθερους επαγγελματίες και το κομμάτι του δημοσίου που δεν βλέπει την δουλειά σαν πάρεργο. Οι υπόλοιποι δημόσιοι υπάλληλοι ούτως ή άλλως δεν ήταν ποτέ προνομιακό εκλογικό κοινό της Ν.Δ.
Πηγή