Mediterra News | Mediterrawines.gr

24/7 Νέα και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο. Τα σημαντικότερα γεγονότα, αναλύσεις και σχόλια.

Αδ. Γεωργιάδης:

Νέα αυτοψία σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ για το «καλάθι του νοικοκυριού» πραγματοποίησε το πρωί της Παρασκευής ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

Υπενθυμίζεται ότι η πρωτοβουλία ξεκίνησε την Τετάρτη. Το «καλάθι του νοικοκυριού» θα διατηρείται για επτά μέρες και θα αλλάζει κάθε Τετάρτη.

Δύο μέρες μετά την εφαρμογή του μέτρου, η εικόνα είναι, σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, ότι η υποστήριξη των καταναλωτών είναι εντυπωσιακή, οι τιμές έπεσαν («είναι συγκριτικά καλύτερες»), το καλάθι ξεπούλησε και υπάρχει ικανοποίηση στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Οι τιμές θα είναι ακόμη καλύτερες όσο περισσότερο λειτουργήσει ο ανταγωνισμός», όπως δήλωσε.

«Απ’ όσο δε έχω μάθει από όλες τις αλυσίδες με τις οποίες μιλάω σε πολύ τακτά χρονικά διαστήματα πλέον, στο ερώτημα αν ο κόσμος έχει στηρίξει και έχει καταλάβει τι είναι το ”καλάθι του νοικοκυριού”, που είναι λογικό τις πρώτες μέρες να μην έχει καταλάβει, πρέπει να σας πω ότι σε όλες τις αλυσίδες και είμαι ευτυχής για αυτό, το καλάθι πάει πάρα πολύ καλά. Να το πω λίγο λαϊκά, έχει ”ξεπουλήσει”. Δεν προλαβαίνουν να γεμίζουν τα ράφια από τα προϊόντα του καλαθιού, που πάει να πει ότι ο κόσμος παρά το ότι κάποιοι θα ασκήσουν κριτική, θα πουν τον καπαμά τους, το αγοράζει», είπε χαρακτηριστικά απαντώντας παράλληλα στην κριτική που δέχεται το μέτρο.

Στάθηκε μάλιστα στο σχόλιο του Δημήτρη Κουτσούμπα, για τον καπαμά, σχολάζοντας ότι «στη Σοβιετική Ένωση που του αρέσει τα ράφια ήταν άδεια.  Εδώ τα ράφια είναι γεμάτα».

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε ενδεικτικά σε προϊόντα που έχουν δει μείωση της τιμής (λαιμός χοιρινός Ολλανδίας, κοτόπουλα νωπά, ηλιέλαιο).

See also  Χερσώνα: Το Κίεβο δεν βλέπει απόσυρση των Ρώσων- «Οι σφοδρότερες μάχες θα διεξαχθούν για την πόλη»

Απαντώντας στην ερώτηση: «Το καλάθι ας πούμε έχει το γάλα 1,58 και δίπλα έχει προσφορά επώνυμη μάρκα, όχι του σούπερ μάρκετ, 1,30-1,40. Γιατί να πάρει το καλάθι και να μην πάρει το 1,40;», είπε: «Το καλάθι έχει 1,12 και η άλλη αλυσίδα έχει 1,22. Αφήστε την αγορά να λειτουργήσει. Τώρα που οι αλυσίδες είδαν ότι το καλάθι πουλάει, θα το κατεβάσουν κι αυτοί».

«Εμείς στον e-Καταναλωτής και στην υπουργική μας απόφαση δεν επιτρέπουμε στο διάστημα της μίας εβδομάδος να αυξάνονται οι τιμές. Δεν απαγορεύουμε όμως να μειώνονται, ο ανταγωνισμός επομένως λειτουργεί», συνέχισε.  «Βλέπει η κάθε αλυσίδα τι έχει κάνει η άλλη αλυσίδα και πως συμπεριφέρονται οι καταναλωτές και τι θέλουν να πάρουν πελάτες. Γι’ αυτό χρειάζεται ο ανταγωνισμός, ο πιο ελεύθερος ανταγωνισμός, γι’ αυτό από την αρχή δεχόμαστε να είναι ελεύθερες οι τιμές και ελεύθερη η αγορά για να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός και γι’ αυτό το λόγο βλέπετε ότι μέσα σε μόλις δύο μέρες αρχίζει να έχει αποτέλεσμα».

«Προσέξτε, είμαστε ακόμα στην αρχή. Εγώ θέλω να πω στους συμπολίτες μου που αντιμετωπίζουν το μέτρο με μία επιφύλαξη και είναι λογικό -είναι η αρχή του μέτρου, έχουν δεινοπαθήσει, ο πληθωρισμός είναι φρικτός, έχουν χάσει εισόδημα, έχει πιεστεί η ποιότητα της ζωής τους, θέλουν να δουν ότι κάνουμε κάτι καλύτερο-, θέλω να ξέρουν ότι έχουμε βάλει κάτω το μυαλό μας να δουλέψει και έχουμε ασχοληθεί πάρα πολύ».

Ο υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε επίσης ότι η πορεία του μέτρου θα αξιολογηθεί σε μία με δύο εβδομάδες. «Να δούμε πως πάει στα σούπερ μάρκετ και μετά θα πάρουμε αποφάσεις για επέκτασή του και πως θα γίνει», σημείωσε.

See also  Ναμίμπια: Η Γερμανία επέστρεψε στην πρώην αποικία της 23 αντικείμενα που είχαν κλαπεί τον 19ο αιώνα

Αντίθετα, άμεση διαχείριση θα έχουν θέματα που αφορούν για ειδικές κατηγορίες καταναλωτών. «Το μόνο που μένει να κάνουμε σίγουρα και θα ασχοληθώ και σήμερα με αυτό πολύ, είναι να δώσουμε λύση σε κάποιες ειδικές κατηγορίες, παραδείγματος χάρη για τους διαβητικούς, οι οποίοι έχουν θέσει το ερώτημα ότι δεν έχουν κι αυτοί πρόσβαση σε κάποιο φθηνότερο προϊόν και με ενδιαφέρει πολύ. Είναι πολύς κόσμος και θέλω και τους συμπολίτες μας που έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας να τους φροντίσουμε», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης.

naftemporiki.gr

Πηγή