Mediterra News | Mediterrawines.gr

24/7 Νέα και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο. Τα σημαντικότερα γεγονότα, αναλύσεις και σχόλια.

Ανεβάζει ταχύτητες ο ελληνικός τουρισμός

Με υψηλές πτήσεις ξεκινά ο Μάιος για τον ελληνικό τουρισμό, σηματοδοτώντας επί της ουσίας την εκκίνηση της φετινής σεζόν, μετά τα τελευταία κρας τεστ των δύο τριημέρων, του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς. Περισσότερες από 1 εκατ. θέσεις σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις έχουν προγραμματιστεί μέχρι στιγμής από τις αεροπορικές εταιρείες για το πρώτο 15νθήμερο του Μαΐου, σύμφωνα με το Recovery Tracker του Iνστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (INSETE), που αντλεί στοιχεία από τον εξειδικευμένο σε θέματα αερομεταφορών οργανισμό OAG.

Για την εβδομάδα από τις 2 έως και τις 8 Μαΐου έχουν προγραμματιστεί σχεδόν 500 χιλιάδες (499.943) θέσεις, με τον αντίστοιχο αριθμό για την αμέσως επόμενη εβδομάδα (9 έως 15 Μαΐου) να προσεγγίζει τις 509 χιλιάδες θέσεις. Δεδομένα που αλλάζουν συνεχώς, καθώς οι αεροπορικές εταιρείες αυξάνουν το capacity τους, επιδιώκοντας να εκμεταλλευτούν την ισχυρή ζήτηση που καταγράφεται για την Ελλάδα.

Σε σχέση με την τρέχουσα εβδομάδα (25 Απριλίου έως 1 Μαΐου), τις πρώτες επτά ημέρες του Μαΐου καταγράφεται αύξηση ως προς τον αριθμό των προγραμματισμένων θέσεων σε ποσοστό 27,9%, ενώ τη δεύτερη εβδομάδα του Μαΐου σημειώνεται περαιτέρω άνοδος συγκριτικά με την αμέσως προηγούμενη κατά 1,8%.

Ισχυρή είναι η δυναμική που επιδεικνύει η βρετανική αγορά, με τους ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο να καταλαμβάνουν την πρώτη θέση στη λίστα με τις χώρες-πηγές εισερχόμενων τουριστών για την Ελλάδα, αφήνοντας τους Γερμανούς στη δεύτερη θέση. Ενδεικτικός της έντονης ζήτησης που διαπιστώνεται από τη Μεγάλη Βρετανία είναι ο αριθμός των προγραμματισμένων θέσεων, ο οποίος σχεδόν διπλασιάζεται για το πρώτο 15νθήμερο του Μαΐου έναντι του τελευταίου 15νθημέρου του Απριλίου και ξεπερνά τις 270 χιλιάδες. 

See also  Eurostat: Οι στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης στην ΕΕ το 2022

Στην κατεύθυνση αυτή, μάλιστα, προκειμένου να αντεπεξέλθει στην αυξημένη ζήτηση, που είχε συσσωρευτεί τα τελευταία δύο χρόνια λόγω της πανδημίας και των ταξιδιωτικών περιορισμών, από το Ηνωμένο Βασίλειο, μόλις χθες η χαμηλού κόστους αεροπορική εταιρεία easyJet ανακοίνωσε νέα δρομολόγια με προορισμό την Κεφαλονιά, την Κω, την Κέρκυρα και τα Χανιά. Παράλληλα, ενίσχυσε την προσφορά θέσεων στα αεροδρόμια του Γκάτουικ, του Λούτον, του Μπρίστολ και του Μάντσεστερ προς τρεις ακόμη ελληνικούς προορισμούς πρώτης γραμμής, τη Σαντορίνη, τη Μύκονο και τη Ρόδο. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός ότι πριν από λίγες η Jet2.com και η Jet2CityBreaks ανακοίνωσαν την έναρξη των χειμερινών δρομολογίων τους προς την Αθήνα για πρώτη φορά από δύο βάσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, σε μία προσπάθεια να ανταποκριθούν στην ισχυρή ζήτηση των Βρετανών για ολιγοήμερες διακοπές στην ελληνική πρωτεύουσα ακόμα και μετά την περίοδο υψηλής ζήτησης. 

Ταχύτητα ανεβάζει σταδιακά και η γερμανική αγορά, με τον αριθμό των προγραμματισμένων θέσεων για το ίδιο διάστημα να υπερβαίνει τις 230 χιλιάδες. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η γαλλική αγορά με περισσότερες από 76 χιλιάδες θέσεις και έπονται οι Ιταλοί (33 χιλιάδες) και οι Ολλανδοί (33,5 χιλιάδες). Ακολουθούν σε επίπεδο προγραμματισμένων θέσεων η Κύπρος, η Ελβετία, το Βέλγιο και η Τουρκία. Τη 10άδα συμπληρώνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, με τον αριθμό των προγραμματισμένων θέσεων να ξεπερνά τη δεύτερη εβδομάδα του Μαΐου τις 15 χιλιάδες από 9 χιλιάδες την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου.

Ως προς τους προορισμούς που θα υποδεχτούν τον μεγαλύτερο όγκο ξένων τουριστών τις πρώτες ημέρες του Μαΐου, η Αθήνα βρίσκεται στην πρώτη θέση, με περισσότερους από 360 χιλιάδες ταξιδιώτες να αναμένεται να προσγειωθούν στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος». Μεγάλη κινητικότητα καταγράφεται και για το αεροδρόμιο του Ηρακλείου, έπεται η Ρόδος, η οποία… πατάει γκάζι το δεύτερο 15νθήμερο του Μαΐου, και την πεντάδα συμπληρώνουν η Θεσσαλονίκη και η Κέρκυρα. Η Κως, τα Χανιά, η Σαντορίνη, η Μύκονος και η Ζάκυνθος ολοκληρώνουν την πρώτη δεκάδα των top προορισμών του Μαΐου, με βάση τον προγραμματισμό των θέσεων σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις. 

See also  ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 11,6% στον δείκτη τιμών υλικών στις κατασκευές

Πηγή