Mediterra News | Mediterrawines.gr

24/7 Νέα και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο. Τα σημαντικότερα γεγονότα, αναλύσεις και σχόλια.

Ζαγόρι: «Χανόμαστε» στην ομορφιά των πέτρινων χωριών του

Βίτσα, φωτογραφιοκό ταξίδι στο πέτρινο διαμάντι του Ζαγορίου

Περίπου 5,5 ώρες με το αυτοκίνητο, 476 χιλιόμετρα- εξαρτάται και σε ποιο χωριό θέλετε να πάτε- θα αντικρίσετε τοπία παραμυθένια. Τα χωριά του Ζαγορίου, κοινώς γνωστά ως Ζαγοροχώρια, είναι παραδοσιακά, γραφικά και πανέμορφα με χαρακτηριστική αρχιτεκτονική που γοητεύουν με την άγρια ομορφιά της φύσης που τα περιβάλλει! Τα χωριά είναι δεκάδες και σε όποιο και να βρεθείτε έχει τη δική του ομορφιά. Ωστόσο εδώ θα πάμε σε 8 από αυτά και θα χαθούμε στην ομορφιά τους και θα θαυμάσουμε την χαρακτηριστική ζαγορίτικη αρχιτεκτονική τους…

ΑΡΙΣΤΗ

Ένα από τα µεγαλύτερα χωριά του Ζαγορίου, χτισµένο σε µια καταπράσινη πλαγιά, σε υψόµετρο 650 µ., συνιστά πολύ δυνατό ορµητήριο για να εξερευνήσετε την ευρύτερη περιοχή. Η ζωή συγκεντρώνεται γύρω από την κεντρική πλατεία µε τον πλάτανο, ενώ στις γραφικές γειτονιές του οικισµού θα βρείτε µερικά από τα πιο ιδιαίτερα πολυτελή καταλύµατα για τα οποία καµαρώνουν όλα τα Ζαγοροχώρια.

Αρίστη Ζαγόρι
Αρίστη
Αρίστη

ΑΝΩ ΠΕΔΙΝΑ

Με αρκετές επιλογές σε σύγχρονους ξενώνες και περιποιηµένα ταβερνάκια, ο παραδοσιακός οικισµός τους τραβά τελευταία όλο και πιο πολύ τα βλέµµατα πάνω του, ενώ επίσης συνιστά ένα «αυτοτελές» καταφύγιο, ό,τι πρέπει για να φορτίσετε τις µπαταρίες σας…

Άνω Πεδινά
Άνω Πεδινά
Άνω Πεδινά
Άνω Πεδινά

ΚΑΤΩ ΠΕΔΙΝΑ

Ένας από τους παλαιότερους οικισμούς του Ζαγορίου, ξεχωρίζουν σε γραφικότητα αλλά και για την ομορφιά των πέτρινων αρχοντικών τους! Με ελάχιστους μόνιμους κατοίκους και μια ατμόσφαιρα απόλυτης γαλήνης, θα σας χαρίσουν απλόχερα την αυθεντική ομορφιά της ηπειρώτικης φύσης!

Κάτω Πεδινά
Κάτω Πεδινά
Κάτω Πεδινά
Κάτω Πεδινά

ΜΟΝΟΔΕΝΔΡΙ

Από τα πιο δημοφιλή και τουριστικά χωριά του Ζαγορίου, έχει κάθε λόγο να καυχιέται για τη ζωντάνια του αλλά και τη χαρισματική τοποθεσία του σε υψόμετρο 1.060 μ. απέναντι από το Βραδέτο και σε ελάχιστη απόσταση από το φαράγγι του Βίκου! Το σεργιάνι στα γραφικά λιθόκτιστα σοκάκια του θα σας βγάλει µπροστά σε καλοδιατηρηµένα αρχοντικά, εκ των οποίων πολλά στεγάζουν ονειρεµένους ξενώνες, αξιοθέατα και παραδοσιακά ταβερνάκια.

See also  Ταξίδι το Πάσχα στο εξωτερικό: 5 οικονομικοί και όμορφοι προορισμοί που δεν είχατε σκεφτεί!
Μονοδένδρι
Μονοδένδρι
Μονοδένδρι

ΑΣΠΡΑΓΓΕΛΛΟΙ

Στην καρδιά του Ζαγορίου, το χωριό αυτό είναι ένα στολίδι µε τα όλα του! Προνοµιακή τοποθεσία σε υψόµετρο 1.000 µ. στις πλαγιές του όρους Μιτσικέλι, ένας ιστορικός οικισµός από το 1380, μια υπέροχη πλατεία, όπου δεσπόζει η εκκλησία της Παναγίας, και αυθεντική ζαγορίσια ομορφιά συνθέτουν τον χαρακτήρα του.

Ασπράγγελοι
Ασπράγγελοι

ΒΙΤΣΑ

Πετρόχτιστα αρχοντικά, λιθόστρωτα καλντερίμια και μια θέα που φαίνεται ότι ξεπήδησε από πίνακα, αποτελούν τις δύο συνοικίες (Άνω και Κάτω Βίτσα). Ο υπεραιωνόβιος πλάτανος στην κεντρική πλατεία, τα εκκλησιαστικά μνημεία αλλά και η χαράδρα του Βίκου περιμένουν να τα εξερευνήσετε.

Βίτσα
Βίτσα
Βίτσα

ΕΛΑΤΗ

Αμφιθεατρικά χτισμένη σε μια δασωμένη περιοχή του βουνού Μιτσικέλι και με θέα προς τα δάση της Τύμφης, ο οικισμός της Ελάτης παραμένει παραδοσιακός και παραμυθένιος, διατηρώντας την παρθένα και άγρια ομορφιά του. Τα λιθόστρωτα καλντερίμια και η ιστορία του τόπου θα σας ταξιδέψουν σε άλλες εποχές.

Ελάτη Ζαγορίου

ΜΙΚΡΟ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΠΙΓΚΟ

Αν και πιο αποµακρυσµένα από τα υπόλοιπα, τα γειτονικά Μικρό & Μεγάλο Πάπιγκο δεν παύουν να είναι από τα πιο δηµοφιλή. Κάτω από τη σκιά της επιβλητικής Αστράκας (όρος Γκαµήλα), οι δύο πέτρινοι οικισµοί χαρακτηρίζονται από γραφικά λιθόστρωτα καλντερίµια και µια ήπια τουριστική ανάπτυξη µε περιποιηµένους ξενώνες και προσεγµένες προτάσεις για φαγητό και καφέ. Εντύπωση προκαλούν ο ναός των Ταξιαρχών στο πρώτο και εκείνος του Αγίου Βλασίου µε το εξάγωνο καµπαναριό στην είσοδο του δεύτερου.

Πάπιγκο Ζαγόρι
Πάπιγκο
Πάπιγκο

Δείτε επίσης

Πηγή