Mediterra News | Mediterrawines.gr

24/7 Νέα και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο. Τα σημαντικότερα γεγονότα, αναλύσεις και σχόλια.

Η νέα εποχή των βομβαρδιστικών: Οι ΗΠΑ παρουσίασαν το B-21 Raider – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Το B-21 Raider είναι τεχνολογίας stealth και προορίζεται να αντικαταστήσει τα B-1 Lancer και B-2 Spirit – Είναι αεροσκάφος μακράς εμβέλειας, που μπορεί να φέρει συμβατικά και πυρηνικά όπλα – Σε διαδικασία παραγωγής τα πρώτα 6 δοκιμαστικά αεροσκάφη

Την ίδια στιγμή που η Ρωσία διεξάγει τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ κάνουν επίδειξη δύναμης στα όπλα της νέας εποχής, παρουσιάζοντας το νέο βομβαρδιστικό B-21 Raider, τεχνολογίας stealth.

Tο B-21 δεν αναμένεται να λειτουργήσει και να τεθεί σε λειτουργία το αμέσως επόμενο διάστημα, ωστόσο η επίσημη τελετή αποκάλυψης που διοργάνωσε η Northrop Grumman Corporation στις εγκαταστάσεις παραγωγής της στην Καλιφόρνια αποτελεί σημαντικό ορόσημο στην προσπάθεια της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας να εκσυγχρονίσει τις μαχητικές ικανότητες. Το B-21 έχει σχεδιαστεί για να είναι ένα πιο ικανό και προσαρμόσιμο, υπερσύγχρονο αεροσκάφος που θα αντικαταστήσει σταδιακά τα γηρασμένα βομβαρδιστικά B-1 Lancer και B-2 Spirit που βρίσκονται τώρα σε υπηρεσία.

Σύμφωνα με τις απαιτήσεις σχεδιασμού, το B-21 είναι ένα βομβαρδιστικό stealth μεγάλης εμβέλειας, εξαιρετικά επιβιώσιμο, ικανό να μεταφέρει ένα μείγμα συμβατικών και πυρηνικών πυρομαχικών. Το αεροσκάφος θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη των στόχων εθνικής ασφάλειας και στη διασφάλιση των συμμάχων και εταίρων των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο.

Ανώτεροι αμυντικοί αξιωματούχοι σημειώνουν ότι η Εθνική Στρατηγική Άμυνας και άλλες αναλύσεις καθιστούν σαφή την ανάγκη για το Β-21 και τις δυνατότητές του.

«Το B-21 Raider είναι το πρώτο στρατηγικό βομβαρδιστικό σε περισσότερες από τρεις δεκαετίες», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Lloyd J. Austin κατά τη διάρκεια της τελετής. «Είναι μια απόδειξη των διαρκών πλεονεκτημάτων της Αμερικής στην εφευρετικότητα και την καινοτομία. Και είναι απόδειξη της μακροπρόθεσμης δέσμευσης του Υπουργείου για την οικοδόμηση προηγμένων δυνατοτήτων που θα ενισχύσουν την ικανότητα της Αμερικής να αποτρέψει την επιθετικότητα, σήμερα και στο μέλλον».

See also  Καναδάς: Ρωσικά τρολ στην «μάχη των fake news»- Πώς επηρεάζουν την κοινή γνώμη για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Το B-21, είπε ο Austin, «είναι αποτρεπτικό με τον αμερικανικό τρόπο. Αυτό δεν είναι απλώς άλλο ένα αεροπλάνο. Δεν είναι απλώς ένα ακόμη απόκτημα. Είναι η ενσάρκωση της αποφασιστικότητας της Αμερικής να υπερασπιστεί τη δημοκρατία που όλοι αγαπάμε. Είναι μια απόδειξη της στρατηγικής μας αποτροπής – με τις δυνατότητες να την υποστηρίζουμε, κάθε φορά και παντού».

Ο κόσμος και οι απειλές του έχουν αλλάξει δραματικά από τότε που παρουσιάστηκε το τελευταίο νέο βομβαρδιστικό το 1988, όπως και ο τρόπος με τον οποίο η Πολεμική Αεροπορία, άλλες στρατιωτικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και σύμμαχοι συνεργάζονται ως μια κοινή δύναμη πολλαπλών τομέων. Ανώτεροι αξιωματούχοι της άμυνας λένε ότι χρειάζονται νέα σκέψη και καινοτομία για την αντιμετώπιση των νέων και αναδυόμενων απειλών.

Β-21

«Σκέφτεστε τι μπορούμε να κάνουμε σε βάθος χρόνου με το εργατικό δυναμικό εδώ από τη Northrop Grumman, τη συνεργασία με την Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών για να αποκτήσουμε μια ικανότητα χρησιμοποιώντας μια ψηφιακή προσέγγιση που είναι νέα και διαφορετική από οτιδήποτε άλλο. Έχω κάνει οποιοδήποτε σημαντικό πρόγραμμα, αυτό είναι μέρος του πνεύματος του Raider», είπε.

Το B-21 είναι το πρώτο νέο βομβαρδιστικό που παρουσιάστηκε μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Οι αξιωματούχοι της Πολεμικής Αεροπορίας οραματίζονται έναν απόλυτο στόλο τουλάχιστον 100 αεροσκαφών με μέση απαίτηση μοναδιαίου κόστους προμήθειας 692 εκατομμυρίων δολαρίων (έτος βάσης 2022 δολάρια).

«Όταν σκέφτομαι την επιτάχυνση της αλλαγής, αυτό ακριβώς σημαίνει να μπορείς να φέρεις αυτό το είδος ικανότητας πολύ γρήγορα και να μπορείς να την προσαρμόσεις απέναντι στην απειλή», είπε ο Μπράουν στη συνάντησή του με τους δημοσιογράφους. «Και σήμερα, είμαι πραγματικά ενθουσιασμένος που φέρνουμε το B-21 Raider στο μέλλον. Θα είναι η ραχοκοκαλιά του στόλου των βομβαρδιστικών μας».

See also  Την προέλευση του γαλαξία μας θα εξετάσουν οι επιστήμονες με νέο πανίσχυρο τηλεσκόπιο

Το αεροσκάφος έχει σχεδιαστεί με ενημερωμένες ιδιότητες stealth και ευελιξία αποστολής που ανώτεροι ηγέτες στην Πολεμική Αεροπορία και σε όλο το Υπουργείο Άμυνας λένε ότι είναι απαραίτητες για την επίτευξη του στόχου των ΗΠΑ για την επίτευξη ολοκληρωμένης αποτροπής και, εάν είναι απαραίτητο, τις ικανότητες που απαιτούνται για την επιτυχή απάντηση στην επιθετικότητα οπουδήποτε στην τον κόσμο ανά πάσα στιγμή.

Το συγκεκριμένο B-21 που αποκαλύφθηκε στις 2 Δεκεμβρίου είναι ένα από τα έξι υπό παραγωγή. Καθένα θεωρείται δοκιμαστικό αεροσκάφος, αλλά το καθένα κατασκευάζεται στην ίδια γραμμή παραγωγής, χρησιμοποιώντας τα ίδια εργαλεία, διαδικασίες και τεχνικούς που θα κατασκευάσουν αεροσκάφη παραγωγής. Αυτή η προσέγγιση έδωσε τη δυνατότητα στους μηχανικούς και τους τεχνικούς παραγωγής να συλλάβουν διδάγματα και να τα εφαρμόσουν απευθείας στα αεροσκάφη που ακολουθούν, δίνοντας έμφαση στην επαναληψιμότητα, την παραγωγικότητα και την ποιότητα.

Β-21

Ο χρόνος για την πρώτη πτήση θα είναι δεδομένα και συμβάν, όχι βάσει ημερομηνίας.

Ενώ η ακριβής ημερομηνία κατά την οποία το B-21 θα τεθεί σε λειτουργία είναι άγνωστη, έχουν ληφθεί βασικές αποφάσεις. Το Ellsworth AFB, Νότια Ντακότα θα γίνει η πρώτη κύρια επιχειρησιακή βάση και επίσημη μονάδα εκπαίδευσης για το B-21. Το Whiteman AFB, Missouri, και το Dyess AFB, Texas, είναι οι προτιμώμενες τοποθεσίες για τις υπόλοιπες βάσεις στο σπίτι. Καθένας θα λάβει αεροσκάφη μόλις γίνουν διαθέσιμα.

Εκτός από την κατασκευή ενός βομβαρδιστικού με τεχνολογία και δυνατότητες αιχμής, οι αξιωματούχοι της Πολεμικής Αεροπορίας τόνισαν την εστίαση στον περιορισμό του κόστους ενώ ταυτόχρονα επιτρέπουν τη μέγιστη ευελιξία.

Για παράδειγμα, το B-21 έχει σχεδιαστεί με μια αρχιτεκτονική ανοιχτών συστημάτων που θα επιτρέψει την ταχεία μελλοντική ενσωμάτωση δυνατοτήτων ώστε να συμβαδίζει με το εξαιρετικά αμφισβητούμενο περιβάλλον απειλής.

See also  Η θεωρία σχετικότητας του Αϊνστάιν πέρασε επιτυχώς άλλο ένα «τεστ» στο διάστημα

Ο σχεδιασμός του B-21 βασίζεται σε σταθερές απαιτήσεις με υπάρχουσα και ώριμη τεχνολογία για τον έλεγχο του κόστους του προγράμματος. Στην πραγματικότητα, ο κύριος ανάδοχος του αεροπλάνου, η Northrop Grumman, έχει λάβει οδηγίες να χρησιμοποιήσει διαδικασίες παραγωγής, εργαλεία παραγωγής και εργατικό δυναμικό παραγωγής που διασφαλίζει τη διαρκή και απρόσκοπτη παραγωγή, αποφεύγοντας περιττές δαπάνες.

«Η αξιοποίηση καινοτόμων τεχνικών κατασκευής, αρχιτεκτονικών ανοιχτών συστημάτων και ενεργής διαχείρισης μας επιτρέπει να ενσωματώνουμε νέα τεχνολογία καθώς ωριμάζει και διασφαλίζει ότι το B-21 μπορεί να προσαρμοστεί στις μελλοντικές απειλές και να είναι επιτυχημένο όταν και όπου το χρειαζόμαστε», δήλωσε ο Βοηθός Γραμματέας της Πολεμικής Αεροπορίας για Acquisition, Technology and Logistics, είπε ο Andrew P. Hunter.
 

Πηγή: skai.gr

Πηγή