Mediterra News | Mediterrawines.gr

24/7 Νέα και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο. Τα σημαντικότερα γεγονότα, αναλύσεις και σχόλια.

«Καμπανάκι» επιστημόνων: Ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες στην Ευρώπη

Η κλιματική αλλαγή φαίνεται πως επιταχύνεται σύμφωνα με τους επιστήμονες

Υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες επικρατούν σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας, να εκφράζει την έντονη ανησυχία του για το φαινόμενο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο επίκεντρο του «κύματος» ζέστης έχουν έρθει η Ισπανία, η Γαλλία το Βέλγιο, η Σουηδία και η Βρετανία, ενώ την ίδια ώρα άκρως αντίθετο είναι το κλίμα στην Γιούτα των ΗΠΑ με την πολιτεία να έχει θαφτεί κάτω από το χιόνι.

Όπως σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα «Guardian» στην Ισπανία, η οποία το καλοκαίρι επλήγη από τις φωτιές, η θερμοκρασία κατά τις πρωινές ώρες του φθινοπωρινού μήνα Οκτωβρίου, «αγγίζει» τους 30 βαθμούς Κελσίου. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης μέχρι και την Σουηδία, με τους μετεωρολόγους να είναι προβληματισμένοι για τις επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει αυτή η ασυνήθιστα υψηλή για την εποχή θερμοκρασία.

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα, οι έντονοι καύσωνες του καλοκαιριού σε συνδυασμό με τις υψηλές φθινοπωρινές θερμοκρασίες, ίσως είναι ένα κακό σημάδι της επιτάχυνσης της κλιματικής αλλαγής.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα αναφέρει η ισπανική μετεωρολογική υπηρεσία, τονίζοντας ότι «αυτός ο μήνας δεν έχει τελειώσει ακόμη, αλλά μπορούμε ήδη να πούμε ότι θα είναι ο πιο ζεστός από το 1961», «Μία, δύο ημέρες πάνω από τους 30 βαθμούς Κελσίου είναι φυσιολογικό» για την Ισπανία. Αλλά τόσες μέρες, όχι. Αυτές είναι καλοκαιρινές θερμοκρασίες, ενώ ήδη έχουμε φθινόπωρο», επισημαίνεται.

Στα ίδια επίπεδα κινείται η θερμοκρασία και στην Γαλλία που υπέστη -μαζί με την Ισπανία- σοβαρές καταστροφές από τις δασικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, οι οποίες προκλήθηκαν από το πρωτοφανές κύμα καύσωνα. Σύμφωνα με τον μετεωρολογικό σταθμό «Meteo France» οι θερμοκρασία στην χώρα, σε πολλές περιοχές, άγγιξε τους 30 βαθμούς Κελσίου κατά τον Οκτώβριο.

See also  Μειώνεται το ποσοστό ιδιοκατοίκησης στην Ελλάδα

Το φαινόμενο επεκτείνεται και στην κεντρική Ευρώπη και συγκεκριμένα στο Βέλγιο, με τις Βρυξέλλες να δείχνουν 24 βαθμούς Κελσίου, θερμοκρασία περίπου 10 βαθμούς υψηλότερη από την κανονική.

Οι βρετανικές μετεωρολογικές από την πλευρά τους είχαν επισημάνει την περασμένη Τετάρτη ότι, η θερμοκρασία στο Λονδίνο άγγιξε τους 20,5 βαθμούς Κελσίου, κάτι που συνήθως καταγράφεται στο τέλος Αυγούστου. Καλοκαίρι θυμίζει η θερμοκρασία και στην Γερμανία, «δύσκολο να πιστέψουμε ότι τελειώνει ο μήνα Οκτώβριος καθώς σε μεγάλα τμήματα της Ευρώπης (και της Βόρειας Αφρικής) καταγράφεται ασυνήθιστη ζέστη», έγραψε την Παρασκευή ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός στο Twitter.

Το κύμα ζέστης που έχει χτυπήσει την κεντρική και νοτιοδυτική Ευρώπη έχει μετατεθεί και προς τα βόρεια επηρεάζοντας τη Σουηδία, όπου ο υδράργυρος έδειξε την Παρασκευή 19,5 βαθμούς Κελσίου στη νότια πόλη Kristianstad.

«Aυτή είναι η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στη Σουηδία λίγο πριν την εκπνοή του έτους», δήλωσε, μετεωρολόγος του σουηδικού μετεωρολογικού ινστιτούτου (SMHI).

Για τον Ruben del Campo της ισπανικής μετεωρολογικής υπηρεσίας «Aemet, ορισμένοι πολίτες θεωρούν πλεονέκτημα που δεν έχουν ανάψει καλοριφέρ . Αλλά στην πραγματικότητα, οι συνέπειες δεν είναι καλές», υπογραμμίζει κάνοντας επίσης ειδική αναφορά στα χαμηλά επίπεδα νερού στις δεξαμενές.

«Αυτά», όπως λέει, «είναι κακά μαντάτα για την Ισπανία, η γεωργία της οποίας παρέχει στην Ευρώπη μεγάλο μέρος των φρούτων και των λαχανικών της. Επιπλέον, τα επίπεδα των ισπανικών ταμιευτήρων μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στο 31,8% της χωρητικότητάς τους σε σύγκριση με τον εποχικό μέσο όρο της δεκαετίας που ήταν 49,3%».

Σχετικές ειδήσεις:

COP-27: Καλά νέα για το Κλίμα – Κορύφωση των εκπομπών μέχρι το 2025

See also  Γενέθλια για την κόρη του Αντώνη Ρέμου: Έτσι ευχήθηκε η Υβόννη Μπόσνιακ στην κόρη της

Η κλιματική αλλαγή απειλεί ένα δισεκατομμύριο παιδιά

ΟΗΕ: Άμεση ανάγκη να ελαφρυνθεί το χρέος 54 φτωχών χωρών

Πηγή