Mediterra News | Mediterrawines.gr

24/7 Νέα και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο. Τα σημαντικότερα γεγονότα, αναλύσεις και σχόλια.

Ο πατήρ Αλέξανδρος Καρλούτσος τιμήθηκε με το Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας από τον Τζο Μπάιντεν

Tο μετάλλιο της Ελευθερίας, απένειμε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε δεκαεπτά σημαντικές προσωπικότητες μεταξύ των οποίων και ο πατέρας Αλέξανδρος Καρλούτσος.

Ο Αλέξανδρος Καρλούτσος είναι ο τρίτος ελληνοαμερικανός που τιμάται με το προεδρικό μετάλλιο της Ελευθερίας το οποίο απονέμεται σε  προσωπικότητες που «έχουν υποδειγματική συνεισφορά στην ευημερία των ΗΠΑ». Είχε προηγηθεί ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος και ο επικεφαλής της CIA Τζορτζ Τένετ.

Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ο π. Αλέξανδρος αναφέρεται ως εξής: «Ο π. Αλέξανδρος Καρλούτσος είναι ο πρώην Γενικός Εφημέριος της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Μετά από περισσότερα από 50 χρόνια ως ιερέας, παρέχοντας συμβουλές σε αρκετούς προέδρους των ΗΠΑ, ονομάστηκε από την Παναγιότητά του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου ως Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Πατριαρχείου».

Ο «πατέρας» των Προέδρων

Ο πατήρ Καρλούτσος  έχει προσφέρει για δεκαετίες την αφοσίωσή του στην Ορθοδοξία, στο Πατριαρχείο και βέβαια στον ελληνισμό της Αμερικής. Θήτευσε κοντά σε τρεις αρχιεπισκόπους Αμερικής και βοήθησε με την αποτελεσματικότητά του και την άοκνη εργατικότητά του. Υπήρξε παράλληλα, στενός φίλος με όσους υπηρέτησαν το αξίωμα του Αμερικανού Προέδρου τα τελευταία 45 χρόνια 

Τον father Alex, όπως είναι ευρύτερα γνωστός, με καταγωγή από τον Νομό Ηλείας, συνδέει φιλία ετών και με τον Τζο Μπάιντεν.Για την ακρίβεια, όπως είχε αποκαλύψει ο ίδιος ο  Πρόεδρος των ΗΠΑ μιλώντας σε ομογενείς, γνωρίζονται από το 1974 – όταν ο μεν ήταν στενός συνεργάτης του Αρχιεπισκόπου Ιακώβου, ο δε μέλος του Κογκρέσου.

Η πρεσβυτέρα  είναι μέλος του ΔΣ του Ιδρύματος Μπο Μπάιντεν, που ιδρύθηκε στη μνήμη του αποβιώσαντος γιου του προέδρου των ΗΠΑ,  του οποίου ο θάνατος έφερε ακόμη πιο κοντά τους δύο άνδρες.

See also  Ιταλία: Η κυβέρνηση παρατείνει τη μείωση των φόρων επί των καυσίμων μέχρι τις 8 Ιουλίου

EPA/MICHAEL REYNOLDS

Ποιος είναι

Ως πνευματικός σύμβουλος στο Τάγμα του Αγίου Ανδρέα των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αμερική ο πατήρ Καρολύτσος έχει φέρει κοντά στην Ορθόδοξη Εκκλησία των ΗΠΑ με σημαντικές προσωπικότητες. Διοργανώνοντας κατά καιρούς εκδηλώσεις για φιλανθρωπικούς σκοπούς, κρατάει ανοιχτούς τους δίαυλους επικοινωνίας της ομιογένειας με πολιτικούς, διπλωμάτες και οικονομικούς παράγοντες των ΗΠΑ,

Η καταγωγή του π. Αλέξανδρου Καρλούτσου είναι από το Λαντζόι του Νομού Ηλείας. Πριν ακόμη συμπληρώσει την ηλικία των τριών ετών έφυγε με τους γονείς του για τις ΗΠΑ. Σπούδασε Θεολογία και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Βοστώνη και στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης.

Κάθε καλοκαίρι, ο Father Άλεξ διοργανώνει στο Southampton, το νότιο τμήμα του Νεορκέζικου θερέτρου των Hamptons, το φιλανθρωπικό gala blue dream με καλεσμένους όλους τους billionairs της ομογένειας. Ο Τζο Μπάιντεν είχε δώσει το παρόν το 2019.

Στην ίδια τελετή βραβεύτηκαν 16 άλλες προσωπικότητες, ανάμεσά τους ο ηθοποιός Ντέινζελ Γουάσινγκτον, η πρώτη Αμερικανίδα που έλαβε το εμβόλιο του κορονοϊού εκτός κλινικών δοκιμών, η περίφημη Σιμόν Μπάιλς, η πιο πολυβραβευμένη αθλήτρια στην ιστορία (32 μετάλλια Ολυμπιακών και Παγκοσμίων Πρωταθλημάτων), αλλά και -μετά θάνατον- ο Στιβ Τζομπς.

Πηγή