Mediterra News | Mediterrawines.gr

24/7 Νέα και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο. Τα σημαντικότερα γεγονότα, αναλύσεις και σχόλια.

Ο Τούρκος υποψήφιος και το ράλι των μετοχών

Για τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα, οι ενδιάμεσες αμερικανικές εκλογές που διεξάγονται σήμερα στην πολιτεία της Πενσυλβάνια για την εκλογή γερουσιαστή είναι από τις σημαντικές και κρίσιμες των τελευταίων δεκαετιών.

Κι αυτό γιατί υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων είναι ο τουρκικής καταγωγής Δρ. Μεχμετ Οζ. Ο συγκεκριμένος δεν έχει απλά γεννηθεί στις ΗΠΑ. ¨Εχει επίσης υπηρετήσει με δική του πρωτοβουλία στον τουρκικό στρατό, έχει τουρκικό διαβατήριο και θεωρείται φίλος του Ταγιπ Ερντογάν.

Τυχόν εκλογή του Oz θα συνιστά τεράστια επιτυχία για την Τουρκία που δεκαετίες τώρα ξοδεύει πολλά λεφτά για λόμπυ στο Κογκρέσο χωρίς να έχει κάτι σημαντικό να επιδείξει. Αν λοιπόν διαθέτει πολλά χρήματα για λόμπυ και δικό της γερουσιαστή, ίσως έχουμε για πρώτη φορά αλλαγή των δεδομένων εις βάρος μας στην πιο ισχυρή χώρα του κόσμου.

Δεν είναι τυχαίο ότι στη συγκεκριμένη «κούρσα» είχαν πέσει τα περισσότερα λεφτά. Συνολικά, πάνω από 300 εκ. δολάρια μέχρι πριν λίγο καιρό.

Ως γνωστόν, η Ελλάδα ξοδεύει ψίχουλα αλλά έχει πολύ μεγαλύτερη επιρροή στα κέντρα των αποφάσεων στις ΗΠΑ λόγω του αποκαλούμενου ελληνοαμερικανικού λόμπι και των κατά καιρούς συμμάχων του. Μέχρι στιγμής.

Η γνωστή ιστοσελίδα 538 (Five Thirty Eight) ανάλυσης των δημοσκοπήσεων έδινε χθες το βράδυ οριακό προβάδισμα στον κ. Οζ έναντι του Δημοκρατικού αντιπάλου του κ.Φέτερμαν που υπέστη εγκεφαλικό πριν από λίγο καιρό αλλά το αποτέλεσμα θεωρείται ακόμη αβέβαιο.

Αν ο Τούρκος υπήκοος κερδίσει την έδρα, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα θα αποκτήσει κατά πάσα πιθανότητα τον έλεγχο των 51, τουλάχιστον, από τις 100 έδρες της Γερουσίας. Επίσης, προβλέπεται πως θα κερδίσουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων που σήμερα βρίσκεται υπο τον έλεγχο των Ρεπουμπλικάνων.

See also  Οι μεγάλοι χαμένοι είναι οι καταθέτες

Με τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν στην προεδρία και τα νομοθετικά σώματα υπο τον έλεγχο των Ρεπουμπλικάνων θα υπάρχει μεν ισορροπία δυνάμεων αλλά και δυσκολία υλοποίησης πολιτικών. Μερικοί μιλάνε για αδιέξοδο.

Ομως, αυτό δεν προβληματίζει τα αμερικανικά χρηματιστήρια. Σύμφωνα με μελέτη της Wells Fargo του περασμένου Σεπτεμβρίου, o έλεγχος της Γερουσίας από τους Ρεπουμπλικάνους συνοδεύεται ιστορικά από υψηλότερες αποδόσεις.

Την περίοδο 1948-2000, ο χρηματιστηριακός δείκτης S&P 500 καταγράφει συνολική μέση απόδοση 27% για την επόμενη διετία μετά τις ενδιάμεσες εκλογές. Η μέση απόδοση ήταν 36% όταν οι Ρεπουμπλικάνοι είχαν την πλειοψηφία στη Γερουσία έναντι 22% των Δημοκρατικών.

Αν λοιπόν οι Ρεπουμπλικάνοι αποκτήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας με την βοήθεια του Τούρκου υπηκόου στην Πενσυλβάνια, οι επενδυτές μπορούν να ελπίζουν σε διψήφιες, ικανοποιητικές αποδόσεις του S&P 500 την επόμενη διετία με βάση την ιστορία της περιόδου 1948-2000.

Ενδιαφέρουσες είναι επίσης οι μέσες αποδόσεις για τον S&P 500 στο 6μηνο και στο 12μηνο μετά τις ενδιάμεσες εκλογές καθώς διαμορφώνονται σε 10% και 17,5% αντίστοιχα για τους Ρεπουμπλικάνους και 11,2% και 13,7% για τους Δημοκρατικούς.

Φυσικά, κάθε εποχή έχει τις ιδιαιτερότητές της. Οπως και κάθε χώρα.

Πάντως, το παλιό ρητό που θέλει την Γουόλ Στρίτ να φταρνίζεται και τα υπόλοιπα χρηματιστήρια να κρυολογούν δεν μπορεί να αγνοηθεί.

Και το αντίστροφο γενικά.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

Πηγή