Mediterra News | Mediterrawines.gr

24/7 Νέα και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο. Τα σημαντικότερα γεγονότα, αναλύσεις και σχόλια.

Αντίστροφη μέτρηση για τον πληθωρισμό από το φθινόπωρο

Ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 12,1% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, που αποτελεί το υψηλότερο ποσοστό της τελευταίας 28ετίας στην πατρίδα μας και ίσως συνεχίσει ανοδικά τον Ιούλιο. Όμως, υπάρχουν βάσιμοι λόγοι για αποκλιμάκωση του πληθωρισμού από το φθινόπωρο. 

Σημειώνεται ότι ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτών (ΔΤΚ) στην Ελλάδα μειωνόταν και η χώρα βίωνε τον αποπληθωρισμό από τον Μάρτιο του 2020 έως και τον Μάιο του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Από εκεί και πέρα, ξεκινά η ανοδική πορεία του ΔΤΚ, που επιταχύνεται το φθινόπωρο του 2021. Ιδίως τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Επομένως, η σύγκριση του φετινού ΔΤΚ με τον περσινό γίνεται πιο ευνοϊκή από το φθινόπωρο. Είναι το γνωστό αποτέλεσμα βάσης. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει μια χρονική υστέρηση 5 μηνών μεταξύ του ελληνικού ΔΤΚ και του μέσου ΔΤΚ της ευρωζώνης στο πέρασμα από τον αποπληθωρισμό στον πληθωρισμό.

Ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη ήταν αρνητικός μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020 και πέρασε σε θετικό έδαφος τον Ιανουάριο του 2021, ενώ ο ελληνικός πληθωρισμός είχε αρνητικό πρόσημο μέχρι και τον Μάιο του 2021 και πέρασε σε ανοδική τροχιά τον Ιούνιο του 2021. 

Ένας ακόμη λόγος είναι το κυβερνητικό σχέδιο που στοχεύει στην επιστροφή της τιμής του ρεύματος στα επίπεδα του περασμένου Σεπτεμβρίου. Το ηλεκτρικό ρεύμα έχει μια στάθμιση της τάξης του 5%  στο καλάθι του ΔΤΚ ενώ η τιμή του ρεύματος έχει αυξηθεί κατά 70%-80% περίπου σε ετήσια βάση. Αυτό σημαίνει ότι οι 3,5 με 4 μονάδες από τις 10-11 μονάδες που αυξήθηκε ο πληθωρισμός οφείλονται στην ανατίμηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος. Αν λοιπόν το κυβερνητικό σχέδιο κατορθώσει να περιορίσει την αύξηση στο 30%, η θετική συμβολή στην ετήσια μείωση του πληθωρισμού θα είναι της τάξης των 2,5 μονάδων από τον Αύγουστο και μετά.

See also  Τρία ακόμη χρόνια πληθωρισμό και βλέπουμε;

Υπέρ της αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού είναι επίσης τα σημάδια ομαλοποίησης στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, η οποία τροφοδότησε τις πληθωριστικές πιέσεις μετά το άνοιγμα των οικονομιών. Επίσης, η πτώση του δείκτη πρώτων υλών, γνωστού ως RIND (Commodity Research Bureau Raw Materials Index), που άρχισε να ανεβαίνει από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και τη φετινή άνοιξη, ευνοεί την υποχώρηση του πληθωρισμού. Ακόμη, η αγορά ομολόγων προεξοφλεί λιγότερο επιθετικές κινήσεις από την ΕΚΤ το δεύτερο εξάμηνο, βλέποντας το επιτόκιο αναφοράς στο 0,75% στο τέλος του χρόνου από 1,25% πριν από τρεις εβδομάδες. Αυτό συνδέεται με τις εκτιμήσεις της αγοράς ομολόγων (breakevens) ότι οι πληθωριστικές πιέσεις στη Γερμανία έχουν πιάσει κορυφή και υποχωρούν.  

Αναμφισβήτητα, υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με τις ροές ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ από τις 21 Ιουλίου και μετά. Όμως, υπάρχουν λόγοι που ευνοούν την αποκλιμάκωση του ελληνικού πληθωρισμού τους επόμενους μήνες.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

Πηγή