Mediterra News | Mediterrawines.gr

24/7 Νέα και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο. Τα σημαντικότερα γεγονότα, αναλύσεις και σχόλια.

Ελλάδα: Από την αναβάθμιση της Fitch στη Scope

Για το ελληνικό Δημόσιο και τις τράπεζες,  η αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας είναι σημαντικός σταθμός στην πορεία για την εξασφάλιση της φερεγγυότητας του πολύ υψηλού δημόσιου χρέους και την επιστροφή στην κανονικότητα. Ακόμη κι αν ο λόγος δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ υποχωρήσει στο 190% περίπου φέτος και στο 185% στα τέλη του 2023, όπως εκτιμά ο οίκος Fitch στο κείμενο που συνόδευσε την αναβάθμιση των προοπτικών της Ελλάδας σε θετικές, ο λόγος θα είναι τρεις φορές πάνω από το όριο του 60% που έχει θεσμοθετήσει η ΕΕ.

Η διατήρηση του κόστους δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα με τόσο υψηλό χρέος είναι απαραίτητη για να θεωρείται φερέγγυο από τις αγορές και να συνεχίσουν να αγοράζουν τα νέα ομόλογα που εκδίδει η Ελληνική Δημοκρατία. Καλό είναι το απόθεμα ρευστότητας των 30-40 δισ. ευρώ, τα σταθερά, χαμηλά επιτόκια και  η μέση λήξη των 19 ετών που περιορίζει το ρίσκο της αναχρηματοδότησης. Όμως, για τους συμμετέχοντες στις αγορές έχει μεγαλύτερη βαρύτητα, αν ξέρουν ότι υπάρχει μεγάλος τελικός αγοραστής, δηλ. η ΕΚΤ,  για τα ελληνικά ομόλογα. Ιδίως σε ενδεχόμενη περίοδο αναταραχής στις διεθνείς αγορές, που οι αδύναμοι κρίκοι είναι πιο ευάλωτοι και συνήθως στοχοποιούνται.    

Με τους οίκους S&P, Fitch και DBRS να έχουν την Ελλάδα στη κατηγορία “ΒΒ” με θετικές προοπτικές, οι πιθανότητες ένας τουλάχιστον εξ αυτών να αναβαθμίσει το ελληνικό αξιόχρεο σε “ΒΒ+”, δηλ. μία μόλις βαθμίδα κάτω από την επενδυτική κατηγορία μέχρι το τέλος του 2022, με σταθερές προοπτικές είναι μεγάλες.

Όμως, μια άλλη εξέλιξη ίσως προλάβει τους ανωτέρω οίκους. Η γερμανική εταιρεία αξιολόγησης Scope αναμένεται να λάβει το πράσινο φως από την ΕΚΤ μέσα στο 2022 και να συμπεριληφθεί σε αυτές των οποίων τις διαβαθμίσεις λαμβάνει υπόψη η κα Λαγκάρντ. Η Scope αξιολογεί ήδη το αξιόχρεο της Ελλάδος σε “ΒΒ+” με σταθερές προοπτικές. 

See also  Οι e-συναλλαγές αυξάνονται αλλά το ρευστό είναι ο βασιλιάς

Ήδη, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων ενσωματώνουν τη βαθμίδα “ΒΒ+”. Στο μέτρο που οι προβλέψεις για ισχυρή ανάπτυξη φέτος και πολύ χαμηλότερο δημοσιονομικό έλλειμμα επιβεβαιωθούν, η Scope θα μπορεί πιο εύκολα να αναβαθμίσει τις προοπτικές σε θετικές, στρώνοντας το έδαφος προς την επενδυτική βαθμίδα.

Πριν από λίγους μήνες είχαμε επισημάνει ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο στην αναβάθμιση της Ελλάδας είναι το πολιτικό ρίσκο και συγκεκριμένα οι εκλογές, καθώς θα μπορούσαν να μη δώσουν σταθερή κυβέρνηση. Κατόπιν, είδαμε κι άλλους να ενστερνίζονται αυτή την άποψη και δικαίως. Αυτό συνεχίζει να ισχύει. Κι ενώ ο ένας «κατεστημένος» οίκος κοιτάζει τον άλλο πριν πάρει κάποια απόφαση, η Scope έχουμε την εντύπωση ότι θα μπορούσε να περάσει τον Ρουβίκωνα νωρίτερα, υπό κάποιες προϋποθέσεις. Ίδωμεν. 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

Πηγή