Mediterra News | Mediterrawines.gr

24/7 Νέα και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο. Τα σημαντικότερα γεγονότα, αναλύσεις και σχόλια.

Μήπως βγάζουμε τα μάτια μας;

Για τα νοικοκυριά που θέλουν να ζεσταθούν, να μαγειρέψουν ή να κινηθούν και τις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο ή πετρέλαιο για την παραγωγή αγαθών, η σημαντική υποχώρηση των τιμών της ενέργειας είναι καλό νέο. Από την άλλη πλευρά, η μεγάλη πτώση της τιμής δεν είναι καλό νέο για τους παραγωγούς. Μπορεί μάλιστα η διολίσθηση να έχει συνέχεια, αν η εξάπλωση του κορωνοϊού έχει αρνητικές επιπτώσεις στην κινεζική οικονομία, σύμφωνα με ξένους αναλυτές. 

Για να θυμηθούμε. Στις αρχές του 2022, η τιμή του πετρελαίου μπρεντ ήταν γύρω στα 85 δολάρια το βαρέλι έναντι 80 δολαρίων περίπου τώρα. Με άλλα λόγια, είναι χαμηλότερη τώρα σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν. Φυσικά, η τιμή έφθασε σε πολύ υψηλότερα επίπεδα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, πλησιάζοντας τα 120 δολάρια το βαρέλι στις αρχές Μαΐου. H χονδρεμπορική τιμή του φυσικού αερίου (TTF) στην Ευρώπη έχει υποχωρήσει στα 70 ευρώ ή χαμηλότερα η μεγαβατώρα αυτή την περίοδο, δηλ. στα επίπεδα που ήταν το φθινόπωρο του 2021, έχοντας ξεπεράσει τα 300 ευρώ τον περασμένο Αύγουστο.

Η πτώση της τιμής των ορυκτών δεν αυξάνει μόνο την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. Ενθαρρύνει επίσης την κατανάλωσή τους, επιβαρύνοντας το περιβάλλον και την ποιότητα της ζωής μας. Είναι κάτι που έχουμε ξεχάσει καθώς η εξασφάλιση επάρκειας, η μείωση της τιμής του ρεύματος, του κόστους μεταφοράς και της παραγωγής έγινε το πρώτο μέλημα. 

Ασφαλώς, το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι απαραίτητο για τη ζωή στον πλανήτη μας. Τα αέρια του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, όπως το διοξείδιο του άνθρακα, το μεθάνιο και οι υδρατμοί, απορροφούν  την υπέρυθρη ακτινοβολία της Γης και εν συνεχεία επανεκπέμπουν θερμική ακτινοβολία, θερμαίνοντας το έδαφος και τον αέρα. Η υπόλοιπη διαφεύγει στο Διάστημα. Και μπορεί η ξηρή ατμόσφαιρα της Γης να αποτελείται κατά 99% από οξυγόνο και άζωτο και κατ’ ένα ελάχιστο ποσοστό διοξείδιο του άνθρακα, αν όμως το διοξείδιο του άνθρακα διπλασιαζόταν, η παγκόσμια θερμοκρασία θα αυξανόταν πάνω από 2 βαθμούς Κελσίου όπως υπολόγισε το κλιματικό μοντέλο του νομπελίστα φυσικού Manabe.

See also  Δεν αρκούν οι επενδύσεις

Η εντονότερη χρήση των ορυκτών καυσίμων που προφανώς ενθαρρύνει η μείωση της τιμής τους επιδεινώνει το πρόβλημα με το διοξείδιο του άνθρακα. Από την άλλη πλευρά, η στοχαστική παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) χρειάζεται εναλλακτικές πηγές υποστήριξης καθώς η τεχνολογία αποθήκευσης δεν είναι ακόμη στα επιθυμητά επίπεδα. 

Πριν από έναν αιώνα και πλέον, ο Σουηδός ερευνητής Svante Arrhenius προσπαθούσε να βρει τι προκάλεσε την εποχή των παγετώνων.  Μετά από ενδελεχή μελέτη, ο Arrhenius κατέληξε στο συμπέρασμα  ότι αν το διοξείδιο του άνθρακα μειωθεί κατά το μισό, η Γη θα εισέλθει σε μια νέα εποχή παγετώνων. Αν όμως διπλασιαζόταν, θα αύξανε την θερμοκρασία κατά 5 με 6 βαθμούς Κελσίου. Ο Σουηδός ερευνητής προφανώς είχε κατανοήσει το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Κι εμείς σήμερα το έχουμε κατανοήσει. Όμως, πιεσμένοι καθώς είμαστε, δεν δείχνουμε διάθεση να μην προκαλέσουμε ζημιά στο σπίτι μας, τη Γη, καταναλώνοντας ορυκτά καύσιμα στο προβλεπτό μέλλον.   


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

Πηγή