Mediterra News | Mediterrawines.gr

24/7 Νέα και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο. Τα σημαντικότερα γεγονότα, αναλύσεις και σχόλια.

Μόνιμος πονοκέφαλος

Με τον πληθωρισμό να βρίσκεται στα ύψη στην Ελλάδα και σ’ άλλες της ΕΕ και του πλανήτη, η απάντηση στο ερώτημα αν είναι παροδικός ή όχι έχει ήδη δοθεί. Ο πληθωρισμός αναμένεται ότι θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα το υπόλοιπο του 2022 καθώς οι εξελίξεις στην Ουκρανία ευνοούν τη διατήρηση των υψηλών τιμών στην ενέργεια και στα τρόφιμα εκτός των άλλων. Επίσης, η δημοσιονομική πολιτική δεν θα είναι μάλλον τόσο συσταλτική όσο πολλοί ανέμεναν φέτος ενώ τα προβλήματα στη παγκόσμια  εφοδιαστική αλυσίδα παραμένουν. 

Από την άλλη πλευρά, οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες, π.χ. Fed, ΕΚΤ, Τράπεζα της Αγγλίας δείχνουν να υιοθετούν μια πιο επιθετική στάση στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού. Εμφανίζονται λοιπόν να εγκαταλείπουν τη λογική που ήθελε να μην αντιδρούν στην άνοδο των τιμών της ενέργειας και να επικεντρωθούν στις δευτερογενείς επιπτώσεις μέσω του μηχανισμού των μισθών κ.τ.λ. Επομένως, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη πορεία του πληθωρισμού τα επόμενα τρίμηνα και πιο πέρα.    

Ένας γνωστός οικονομολόγος έχει έλθει στο προσκήνιο γι’ αυτό τον λόγο. Πρόκειται για τον Charles Goodhart, ο οποίος ήταν καθηγητής χρηματοοικονομικής και τραπεζικής στο LSE μέχρι το 2002, ενώ νωρίτερα είχε θητεύσει στη κεντρική τράπεζα της Αγγλίας ως σύμβουλος και μέλος του συμβουλίου νομισματικής πολιτικής στο παρελθόν.

Ο κ. Goodhart είχε κάνει μια πρόβλεψη τον Μάρτιο του 2020,  δηλ. στις αρχές της πανδημίας, όταν ο πληθωρισμός είχε πάρει την κατιούσα με τις τιμές του πετρελαίου να βουτάνε σε αρνητικό έδαφος κάπου ένα μήνα αργότερα. Ο επίτιμος καθηγητής οικονομικών στο LSE είχε προβλέψει ότι ο πληθωρισμός θα ανέβει και θα κυμανθεί μεταξύ 5% και 10% το 2021. Κι αυτό γιατί εκτιμούσε πως μια τεκτονική αλλαγή βρισκόταν σε εξέλιξη στη παγκόσμια οικονομία που η επεκτατική δημοσιονομική πολιτική και η οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία θα επιτάχυναν. Το μεγάλο πλεόνασμα του φθηνού εργατικού δυναμικού που κρατούσε τις τιμές και τους μισθούς σε χαμηλά επίπεδα επι δεκαετίες έδινε τη θέση του σε μια νέα κατάσταση. Η τελευταία θα χαρακτηριζόταν από ελλείψεις σε εργατικά χέρια  και ως εκ τούτου υψηλότερους μισθούς και τιμές, όπως προέβλεψε.

See also  Τα επιτόκια καταθέσεων «φωνάζουν» για περισσότερες τράπεζες

«Η πανδημία του κορωνοϊού θα χαράξει τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ των αποπληθωριστικών δυνάμεων των τελευταίων 30-40 χρόνων και της επανάκαμψης του πληθωρισμού τις επόμενες δυο δεκαετίες,» είχε τονίσει. Ο ίδιος είχε προβλέψει ότι ο πληθωρισμός στις ανεπτυγμένες οικονομίες θα κυμανθεί μεταξύ 3% και 4% προς το τέλος του 2022 και θα παραμείνει σ’ αυτά τα επίπεδα για δεκαετίες. 

Ο χρόνος θα δείξει αν ο 85χρονος οικονομολόγος έχει δίκιο. Όμως, η πορεία του πληθωρισμού δείχνει να τον δικαιώνει μέχρι στιγμής. Ακόμη κι αν αφαιρεθούν οι επιπτώσεις από την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. 

Πηγή