Mediterra News | Mediterrawines.gr

24/7 Νέα και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο. Τα σημαντικότερα γεγονότα, αναλύσεις και σχόλια.

Ο κοινωνικός έλεγχος θέλει το ψηφιακό του νόμισμα

Έχουν περάσει 15 αιώνες από τότε που η Κίνα εφεύρε τα τραπεζογραμμάτια. Την περίοδο της δυναστείας των Tang, τα χαρτονομίσματα ήταν κάτι σαν υποσχετική και έγιναν γνωστά ως το «αιωρούμενο ρευστό», γιατί τα έπαιρνε ο αέρας. 

Η ίδια χώρα χρησιμοποιεί τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες για να βάλει σε εφαρμογή το σχέδιό της για το λανσάρισμα του e-γουάν, του ψηφιακού νομίσματος που εκδίδει η κεντρική τράπεζα της Κίνας σε ντόπιους  και ξένους αθλητές και αθλήτριες. Το σχέδιο ξεκίνησε πιλοτικά τέτοια περίπου εποχή πέρυσι με τη δωρεά διανομή των παραδοσιακών «κόκκινων πακέτων» για το Νέο Έτος σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες σε διάφορες πόλεις. Κάθε «κόκκινο πακέτο» άξιζε  200 γουάν, αλλά για να χρησιμοποιηθούν θα έπρεπε να  «κατέβουν» στο κινητό, εξοικειώνοντας τους χρήστες με την τεχνολογία.

Το νέο ψηφιακό νόμισμα θα εκδίδεται από την κεντρική τράπεζα της Κίνας και θα δίνει την ευκαιρία στις αρχές να δημιουργήσουν ένα νέο σύστημα πληρωμών που θα μπορούν να χρησιμοποιούν για να παρακολουθούν απευθείας όλες τις συναλλαγές. Σε αντίθεση με τα άλλα ηλεκτρονικά συστήματα πληρωμών της WeChat και της Alipay που είναι ιδιωτικά, το e-γουάν θα είναι κρατικό και θα δίνει τη δυνατότητα στο Κομμουνιστικό Κόμμα να παρακολουθεί και να ελέγχει πιο στενά τις οικονομικές δραστηριότητες των ατόμων. Με άλλα λόγια, το ανωτέρω ψηφιακό νόμισμα θα είναι εργαλείο κοινωνικού ελέγχου.    

Φυσικά, οι φιλοδοξίες των κινεζικών αρχών δεν σταματούν εκεί. Αφενός, θέλουν να εκτοπίσουν ξένα ψηφιακά νομίσματα και κυρίως να διεθνοποιήσουν το γουάν, αυξάνοντας τη διαθέσιμότητά του σε άτομα εκτός Κίνας μέσω της ψηφιακής μορφής του. Προφανώς, οι κινεζικές αρχές επιθυμούν τον εκτοπισμό του δολαρίου ως  παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος. Είναι λοιπόν φυσιολογικό να χρησιμοποιήσουν το e-γουάν για την εκκαθάριση των εμπορικών συναλλαγών με άλλες χώρες.

See also  Θέλουμε πραγματικά να χτυπήσουμε την ακρίβεια;

Όμως, αυτά δεν αρκούν. Ένα νόμισμα έχει διεθνή απήχηση και αποδοχή αν συνδυάζει τη σταθερότητα με την αξία και ασφαλώς τη διαθεσιμότητα. Το e-γουάν μπορεί να είναι το πιο προωθημένο ψηφιακό νόμισμα στον κόσμο, αλλά δεν συγκεντρώνει σοβαρές πιθανότητες να εκτοπίσει το δολάριο, κατά την άποψη της στήλης. Πώς άλλωστε θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο, αν το υποκείμενο νόμισμα, δηλ. το φυσικό γουάν, δεν είναι μετατρέψιμο νόμισμα.  

Αναμφισβήτητα, η Κίνα είναι πιο μπροστά από τις υπόλοιπες χώρες στην εισαγωγή ενός ψηφιακού νομίσματος που θα ελέγχεται πλήρως από την κεντρική τράπεζα της χώρας. Όμως, θα είναι δύσκολο να πείσει τους ξένους να αποκτήσουν και να διακρατήσουν το ψηφιακό γουάν, όταν ξέρουν πως δεν υπάρχει ανωνυμία και παρακολουθούνται στενά. 

Κάθε εποχή έχει το δικό της χρήμα. Η σημερινή εποχή έχει το ηλεκτρονικό χρήμα πάσης φύσεως, π.χ. e-banking, πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες. Τα ψηφιακά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών είναι απόρροια αυτής της εποχής και η εν δυνάμει απάντηση των τελευταίων στα ιδιωτικά κρυπτονομίσματα με αποκεντρωμένα συστήματα. Πάντως, το e-γουάν φαίνεται να τα καταφέρνει πολύ καλά στον εικονικό έλεγχο της κινεζικής κοινωνίας.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

Πηγή