Mediterra News | Mediterrawines.gr

24/7 Νέα και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο. Τα σημαντικότερα γεγονότα, αναλύσεις και σχόλια.

Σκληρό παζάρι ξενοδόχων-υπαλλήλων για τη σύμβαση στον τουρισμό

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαπραγμάτευση μεταξύ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων σε Τουρισμό και Επισιτισμό (ΠΟΕΕΤ) με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) για την υπογραφή νέας Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Η ισχύουσα σύμβαση λήγει στο τέλος του χρόνου, ενώ μαζί με την μετενέργια, εκτιμάται ότι υπάρχει περιθώριο έως τον Μάρτιο για την υπογραφή νέας Σύμβασης. Βέβαια, μετά και την τελευταία πρόταση των εργοδοτών, για αυξήσεις 5% συν 5% για τα έτη 2023 και 2024, φαίνεται πως οι συζητήσεις έχουν βαλτώσει. Και αυτό γιατί οι εργαζόμενοι στον τουρισμό διεκδικούν αυξήσεις τουλάχιστον 15% (7,5%+7,5%) για δύο χρόνια, έτσι ώστε στο τέλος του 2024 το επίπεδο των μισθών τους να έχει επανέλθει στο επίπεδο του 2011.

Να σημειωθεί ότι, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, φαίνεται πως οι εργοδότες έκαναν πίσω όσον αφορά πρόταση για 10ωρη ημερήσια απασχόληση χωρίς επιπλέον προσαύξηση στην αμοιβή των εργαζομένων σε τουρισμό και επισιτισμό, με την λήψη ρεπό ή άδειας ή μειωμένου ωραρίου άλλη ημέρα. Επίσης, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων συζητήθηκε οι νέοι μισθοί που θα συμφωνηθούν να ισχύουν και για τους εργαζόμενους που προέρχονται από τις εταιρείες ενοικίασης προσωπικού.

Αναλυτικά, οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων στον Τουρισμό, διεκδικούν αυξήσεις 15%, για δύο χρόνια, με στόχο, έστω και σταδιακά να καλύψουν τις απώλειες των εισοδημάτων τους, ενώ οι εργοδότες κατά την τελευταία τους πρόταση, αντέτειναν αυξήσεις 10%, για δύο χρόνια.

Η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές είναι ακόμη μεγάλη, με τους εκπροσώπους των εργαζόμενων να εκτιμούν πως δεν μπορούν να κάνουν άλλο πίσω, με δεδομένη την αύξηση του πληθωρισμού, τις μεγάλες αυξήσεις στο κόστος διαβίωσης αλλά και τις συνολικές απώλειες των εργαζόμενων του κλάδου, τα τελευταία χρόνια. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν, μόνο ο πληθωρισμός το 2022 θα κλείσει κάπου στο 10%, ενώ και οι κατώτατοι μισθοί αυξήθηκαν σωρευτικά, γύρω στο 9%. Επίσης, τονίζουν, η φετινή τουριστική σεζόν ήταν από τις καλύτερες για τους επιχειρηματίες του κλάδου. Για τον λόγο αυτό, διεκδικούν αυξήσεις τουλάχιστον 15%, 7,5% το 2023 και 7,5% το 2024, επισημαίνοντας μάλιστα ότι, ακόμη κι έτσι, στο τέλος του 2024, οι μισθοί στα ξενοδοχεία θα επανέλθουν στα επίπεδα προ κρίσης (δημοσιονομικής).

See also  ΚΚΕ: Από την τσέπη των λαϊκών νοικοκυριών βγαίνουν τα χρήματα για την επιδότηση των λογαριασμών

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων με τη σειρά της, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εργαζόμενων, δεν φαίνεται να κάνει πίσω από την τελευταία της πρόταση, για αυξήσεις 5% συν 5% τα έτη 2023 και 2024 αντίστοιχα. Μάλιστα, και η πρόταση αυτή θεωρείται βελτιωτική της προηγούμενης, που ήταν για αυξήσεις 6% μόνο για ένα χρόνο. Βέβαια, μετά από έντονες αντιδράσεις της ΠΟΕΕΤ, η ομοσπονδία των εργοδοτών δεν επανέλαβε την αρχική της πρόταση για εφαρμογή της διάταξης του νόμου Χατζηδάκη, ήτοι ημερήσιο 10ωρο απασχόλησης χωρίς επιπλέον προσαύξηση στην αμοιβή των εργαζομένων σε τουρισμό και επισιτισμό, με την λήψη ρεπό ή άδειας ή μειωμένου ωραρίου άλλη ημέρα.

Να σημειωθεί ότι η κλαδική συλλογική σύμβαση των εργαζομένων σε τουρισμό έχει κηρυχθεί υποχρεωτική, με απόφαση του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι στον κλάδο να αμείβονται με μισθούς που ορίζει η σύμβαση δηλαδή από 792 έως 863 ευρώ. Εξαιρούνται οι νεοπροσληφθέντες, δηλαδή οι νεοεισερχόμενοι ανειδίκευτοι στον κλάδο που υπάγονται στην Δ΄ Κατηγορία, όσοι δηλαδή προσλαμβάνονται για πρώτη φορά, οι οποίοι θα μπορούν να αμείβονται για 15 μήνες με 740 ευρώ συν όλα τα επιδόματα που απορρέουν από τη συλλογική σύμβαση.

Πηγή