Από το 2024 και μετά τοποθετείται η πλήρης επαναφορά του ταξιδιωτικού τομέα στα προ πανδημίας επίπεδα, σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, όπως αυτές αποτυπώθηκαν στο «Industry Report» που δημοσιεύτηκε στο πλαίσιο της Διεθνούς Εκθεσης Τουρισμού του Λονδίνου (World Travel Market-WTM) που θα διαρκέσει μέχρι αύριο, Τετάρτη.
Πιο αναλυτικά, το 53% των ερωτηθέντων αναμένει την ανάκαμψη του κλάδου στα επίπεδα του 2019 μέσα στο 2023. Οι περίοδοι Ιανουαρίου – Μαρτίου και Ιουνίου – Σεπτεμβρίου είναι οι επικρατέστερες για το ολικό comeback του τουρισμού, τη στιγμή που ένα μονοψήφιο ποσοστό των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η πολυαναμενόμενη ανάκαμψη στα προπανδημικά επίπεδα θα επιτευχθεί εντός του δ’ τριμήνου του 2022.
Μάλιστα, το 24% εκτιμά ότι η πλήρης επαναφορά του τουρισμού στα προ πανδημίας μεγέθη θα επιτευχθεί μέσα στο 2024, ενώ, ένα μικρό ποσοστό που αντιστοιχεί σε έναν στους δέκα (9%) ερωτηθέντες προβλέπει ότι η ολική επαναφορά θα επέλθει μετά το 2024.
Αναφορικά με την ανθεκτικότητα των επιχειρήσεων στην Ευρώπη, εκτιμάται ότι το 40% δεν θα επανέλθει στα προ πανδημίας επίπεδα πριν από το 2024, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη βιωσιμότητά τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 40% των ερωτηθέντων παγκοσμίως παραδέχτηκε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είχε αντίκτυπο στην επιχειρηματική δραστηριότητά του.
Την ίδια στιγμή, το αυξανόμενο κόστος ζωής ανά τον κόσμο φαίνεται ότι αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τις επιχειρήσεις του κλάδου το 2023, σύμφωνα με σχετική έρευνα που διεξήχθη στο πλαίσιο της WTM, της έκθεσης-βαρόμετρο που αποτυπώνει τις τάσεις που θα κυριαρχήσουν στον τομέα του τουρισμού την επόμενη σεζόν. Συγκεκριμένα, το 44,8% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι το υψηλό κόστος ζωής είναι εκείνο που θα επηρεάσει αρνητικά την επιχείρησή του μέσα στην επόμενη χρονιά, με το 13,4% να εστιάζει στις τιμές του πετρελαίου και το 9,6% να ανησυχεί συνολικά για το αυξημένο ενεργειακό κόστος.
Το 11,9% ανέδειξε ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την επιχείρησή του τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ η πανδημία της νόσου Covid-19 (5,4%), το χάος στα αεροδρόμια (4,2%), η κλιματική αλλαγή (2,3%), το Brexit (1,9%) και οι συνοριακοί έλεγχοι (1,1%) συγκέντρωσαν μικρότερα ποσοστά.
Η συγκεκριμένη έρευνα, πάντως, αντανακλά τις προειδοποιήσεις του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού (World Travel & Tourism Council-WTTC) σχετικά με την ανάκαμψη του κλάδου παγκοσμίως που τίθεται εν αμφιβόλω λόγω του οικονομικού περιβάλλοντος.