Το κινεζικό rover Yutu-2 το οποίο προσεληνώθηκε στη “σκοτεινή πλευρά” της Σελήνης το 2019, ανακάλυψε δύο διάφανα μικρά γυάλινα σφαιρίδια μέσα στην ξηρή, γκρίζα σκόνη του εδάφους. Είναι τα πρώτα του είδους τους που ανακαλύπτονται στη σεληνιακή επιφάνεια και οι ερευνητές εκτιμούν πως σχηματίστηκαν σχετικά πρόσφατα.
Γυαλί έχει εντοπιστεί ξανά στο παρελθόν από την αποστολή Apollo 16 και δείγματα έχουν επιστρέψει στη Γη. Ωστόσο αυτή είναι η πρώτη φορά που βρίσκονται ολόκληρα γυάλινα σφαιρίδια. Αν και δε γνωρίζουμε με ακρίβεια την προέλευσή τους, οι ερευνητές εκτιμούν πως δημιουργήθηκαν μάλλον κατά τη σύγκρουση ενός μετεωρίτη.
Τα σφαιρίδια έχουν μέγεθος 15 και 25 χιλιοστά. Είναι μεγαλύτερα από αυτά που βρίσκουμε στη Γη, συνήθως σε τοποθεσίες όπου έχει πέσει μετεωρίτης. Η συλλογή αυτών των σφαιριδίων και η μελέτη της σύνθεσής τους μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να καταλάβουν την ιστορία των συγκρούσεων της Σελήνης, καθώς και να προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες για πιθανά υλικά κατασκευής που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στην επιφάνεια της Σελήνης.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Science Bulletin.
Πηγή: Unboxholics
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις