Mediterra News | Mediterrawines.gr

24/7 Νέα και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο. Τα σημαντικότερα γεγονότα, αναλύσεις και σχόλια.

Aρτος και θεάματα: Από τα επιδόματα στο Ράλλυ Ακρόπολις του ΟΑΚΑ

Κάθε φορά που πηγαίναμε στο ΟΑΚΑ, καθόμασταν και κοιτούσαμε ψηλά το περίφημο στέγαστρο Καλατράβα και αναρωτιόμασταν πόσο ανθεκτικό είναι και πόσο συχνά συντηρείται.

Κι αυτό γιατί το χειρότερο περνούσε από το μυαλό μας. Τι θα γινόταν ή πόσα θύματα θα είχαμε, αν κατέρρεε κατά τη διάρκεια ενός αγώνα ποδοσφαίρου ή κάποιου άλλου γεγονότος.

Μας ξαναήρθε στο νου χθες, με αφορμή τις δεκάδες χιλιάδες κόσμου που συνέρρευσαν στο ΟΑΚΑ για να παρακολουθήσουν την εκκίνηση του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις στην υπερειδική διαδρομή  των 1,95 χιλιομέτρων που στήθηκε.

Κατά σύμπτωση, η απορία μας λύθηκε χθες από άτομο που γνωρίζει πολύ καλά το θέμα. Το στέγαστρο έχει να συντηρηθεί πολλά χρόνια και συγκεκριμένα από το 2004 που παραδόθηκε.

Ακόμη, ο Καλατράβα δεν παρέδωσε ποτέ εγχειρίδιο συντήρησης ως όφειλε όπως μας λένε και ούτε του ζητήθηκε να το πράξει εκ των υστέρων. Προφανώς, οι ιθύνοντες του ΟΑΚΑ στην Αθήνα, διοικητικό προσωπικό κ.λπ., είχαν πιο σημαντικά πράγματα να ασχοληθούν όλα αυτά τα χρόνια. 

Δίνεται η εντύπωση ότι αυτό που τους ένοιαζε ήταν να μην πέσει το στέγαστρο στη βάρδια τους.

Δεν είναι όμως μόνο το στέγαστρο. Κάτι δεν πήγαινε επίσης καλά με τις γιγαντοοθόνες του σταδίου κάθε φορά που τις κοιτάγαμε. Πράγματι, οι γιγαντοοθόνες είναι εν μέρει καμένες -είναι άθροισμα πολλών μικρότερων- όπως πληροφορούμαστε και κανονικά θα έπρεπε να είχαν αντικατασταθεί αλλά ούτε αυτό έχει γίνει.

Δεν είναι όμως μόνο το στάδιο που δεν τυγχάνει επαρκούς συντήρησης. Το ΟΑΚΑ έχει έσοδα από γάμους (!) που γίνονται στο ποδηλατοδρόμιο. Όταν όμως βρέχει εκεί, οι αθλητές γίνονται μούσκεμα γιατί μπάζει.

See also  Από τον Μάο και τον Μεγάλο Λιμό στη σημερινή ακρίβεια

Σταματάμε εδώ για να επισημάνουμε ότι το ΟΑΚΑ λαμβάνει επιχορήγηση 1 εκατ. ευρώ ετησίως από το αρμόδιο υπουργείο και εκτιμάται πως έχει έξοδα ύψους 1,5 εκατ. ευρώ. Εχει επίσης άλλα έσοδα από ποδοσφαιρικούς αγώνες, συναυλίες, γάμους κ.λπ., που ίσως  του επιτρέπουν να ισοσκελίσει έσοδα με δαπάνες.

Η υπερειδική διαδρομή για την εκκίνηση του Ράλλυ Ακρόπολις στοίχισε λίγο κάτω από 1 εκατ. ευρώ (για να μη χρειασθεί να πάει στο Ελεγκτικό Συνέδριο;), με μειοδότη μεγάλο εισηγμένο κατασκευαστικό όμιλο όπως μαθαίνουμε και ήταν έξτρα.

Τι θέλουμε να πούμε; Λεφτά για τη χθεσινή φιέστα βρέθηκαν, αλλά λεφτά για τα απαραίτητα έργα συντήρησης  των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ που χρονίζουν δεν έχουν βρεθεί ακόμη.

ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΣΗ:  Δεν είμαστε εναντίον της φιέστας εκκίνησης του Ράλλυ Ακρόπολις στο ΟΑΚΑ.  Όμως, πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να είναι αυτοχρηματοδοτούμενη. Υπάρχουν πιο σημαντικές προτεραιότητες για χρηματοδότηση στις εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ.    

Φυσικά, η χθεσινή φιέστα δεν είναι το μόνο θέαμα. Δεκάδες εκατ. ευρώ  από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του προϋπολογισμού κατευθύνονται για την επιδότηση εγχώριων τηλεοπτικών σειρών. Αυτό εξηγεί μάλλον την πληθώρα των σειρών που λανσάρουν τα κανάλια.

Όμως, η συνταγή θέλει άρτον και θεάματα από αρχαιοτάτων χρόνων.

Τον ρόλο του άρτου στη σύγχρονη εποχή θα μπορούσε κάποιος να πει πως παίζουν τα κάθε μορφής επιδόματα (κάποια είναι προφανώς απαραίτητα).

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η Ελλάδα μοίρασε πάνω από 40 δισ. ευρώ σχεδόν αδιακρίτως, θέτοντας είτε χαλαρά κριτήρια που ήταν εύκολο να πιαστούν είτε κανένα. Το αποτέλεσμα ήταν να αυξηθούν οι καταθέσεις, γιατί προφανώς πολλοί δεν τα χρειάζονταν.

Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε κι άλλα παραδείγματα αλλά θα σταματήσουμε εδώ.

See also  H «Ολλανδική ασθένεια» ακουμπά την ελληνική οικονομία

Απλά θα υπενθυμίσουμε ότι καλός ο άρτος και τα θεάματα, αλλά τα πάρτι δεν διαρκούν για πάντα. Ιδίως στην υπερχρεωμένη Ελλάδα, που χρεοκοπεί κατά μέσο όρο κάθε 40 χρόνια, αν συμπεριλάβουμε τη χρεοκοπία του 1827, και κάθε 50 χρόνια χωρίς την τελευταία, τα τελευταία 201 χρόνια.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

Πηγή