Mediterra News | Mediterrawines.gr

24/7 Νέα και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο. Τα σημαντικότερα γεγονότα, αναλύσεις και σχόλια.

Gov.gr: Έρχεται το MyPhoto.gov.gr και ο ψηφιακός ταχογράφος

Νέες ενέργειες από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο Gov.gr

Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης πάει ένα βήμα παρακάτω στην τεχνολογία και ετοιμάζεται να φέρει νέες διαδικτυακές πρωτοβουλίες που θα διευκολύνουν ακόμα περισσότερο την καθημερινότητα των πολιτών.

Ο ψηφιακός ταχογράφος και το MyPhoto.gov.gr είναι μόνο δύο από τις δράσεις που θα φέρει στο προσκήνιο το προσεχές διάστημα το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Όπως τόνισε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών, Λεωνίδας Χριστόπουλος, «στο προσεχές διάστημα θα είναι διαθέσιμες δύο ακόμα υπηρεσίες. Η ψηφιακή έκδοση κάρτας ταχογράφου που θα διευκολύνει ουσιαστικά τους επαγγελματίες οδηγούς, οι οποίοι πλέον θα την εκδίδουν εύκολα και γρήγορα μέσω του gov.gr.

Κατά δεύτερον, το MyPhoto.gov.gr, μια οριζόντια εφαρμογή που θα αφορά σε όλα τα κρατικά έγγραφα, όπου απαιτείται φωτογραφία και θα διευκολύνει επαγγελματίες φωτογράφους, αλλά και πολίτες. Είναι μείζονος σημασίας το γεγονός ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια, ξετυλίγοντας το νήμα του οράματος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει τεθεί σε στέρεες βάσεις και έχει αποκτήσει μια εξαιρετική δυναμική, η οποία για πρώτη φορά προσφέρει στη χώρα μας τη δυνατότητα να γίνει μέρος του διεθνούς ψηφιακού γίγνεσθαι».

Ταυτοποίηση οδηγού σε όλη την Ευρώπη

Ειδικότερα, όσον αφορά στον ψηφιακό ταχογράφο αναμένεται να μπει σε παραγωγική λειτουργία στο gov.gr η διαδικασία έκδοσης κάρτας για τους επαγγελματίες οδηγούς. Με την κάρτα ψηφιακού ταχογράφου ταυτοποιείται ο οδηγός σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και επιτρέπεται η αποθήκευση δεδομένων σχετικά με τη δραστηριότητα του διασφαλίζοντας με αυτό τρόπο την οδική ασφάλεια.

Με τον ψηφιακό ταχογράφο οι επαγγελματίες οδηγοί θα μπορούν να εκδώσουν γρήγορα την κάρτα, αποτελεσματικά και χωρίς να χρειάζεται να απευθυνθούν στις Διευθύνσεις Μεταφορών των Περιφερειών.

See also  Google: Απενεργοποιεί χάρτες της Google Maps στην Ουκρανία

MyPhoto.gov.gr: Διευκολύνοντας τους φωτογράφους

Τα κρατικά έγγραφα που απαιτούν φωτογραφία του πολίτη, όπως η άδεια οδήγησης, θα υποστηριχθούν από τη δημιουργία της εφαρμογής MyPhoto.gov.gr που θα απευθύνεται σε επαγγελματίες φωτογράφους και θα βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Με αυτή τη νέα αυτή πλατφόρμα οι φωτογράφοι θα έχουν τη δυνατότητα μεταφόρτωσης των φωτογραφιών των πολιτών στο Κυβερνητικό Νέφος (G-Cloud) ενώ οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να «κατεβάσουν» τα ψηφιακά αρχεία ή/και να παραχωρήσουν το δικαίωμα στις αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες να τα χρησιμοποιήσουν.

Κάνοντας απλούστερη την καθημερινότητα των οδηγών

Η ψηφιακή μεταβίβαση οχήματος είναι μια αρκετά απλή διαδικασία που γίνεται χωρίς να απαιτούνται ιδιαίτερες διαδικασίες μέσω του drivers-vehicles.services.gov.gr με ελάχιστες ενέργειες από πλευράς τόσο του πωλητή, όσο και του αγοραστή. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι μέσα σε 15 ημέρες έχουν ήδη ψηφιοποιηθεί περίπου 1000 μεταβιβάσεις οχημάτων.

Άλλες ψηφιακές δράσεις για τους οδηγούς

Όσον αφορά στις υπόλοιπες ολοκληρωμένες δράσεις των υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υποδομών και Μεταφορών για την ψηφιοποίηση και την απλούστευση διαδικασιών για ιδιοκτήτες και οδηγούς οχημάτων, αυτές είναι:

  • Προσωρινή άδεια οδήγησης
  • Ανανέωση άδειας οδήγησης
  • Αντίγραφο άδειας οδήγησης
  • Αντικατάσταση άδειας οδήγησης
  • Αντίγραφο άδειας κυκλοφορίας οχήματος
  • Υπολογισμός τελών για μεταβίβαση οχήματος
  • OpenCar (Πρόκειται για την πλατφόρμα μέσω της οποίας οι πολίτες μπορούν να αναζητούν πληροφορίες σχετικά με οχήματα τα οποία διαθέτουν πινακίδες που έχουν εκδοθεί στην Ελλάδα)

Από τις 11 Μάϊου του 2020 που ξεκίνησαν οι προσωρινές άδειες οδήγησης, έχουν συνολικά δημιουργηθεί 400.000 ενώ οι ανανεώσεις αδειών οδήγησης (λειτουργούν από 13 Δεκεμβρίου του 2021) έχουν φτάσει τις 20.000.

See also  Δούκισσα Νομικού: Ντυμένη στα λευκά και με ένα πελώριο χαμόγελο έκανε πρεμιέρα στο «Πρωινό»

Τα αντίγραφα αδειών οδήγησης από τις 27 Μάϊου του 2021 έχουν ξεπεράσει τις 30.000 ενώ από τις 13 Δεκεμβρίου του 2021 έχουν δημιουργηθεί τουλάχιστον 10.000 αντίγραφα αδειών κυκλοφορίας.

Πηγή