Mediterra News | Mediterrawines.gr

24/7 Νέα και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο. Τα σημαντικότερα γεγονότα, αναλύσεις και σχόλια.

Microsoft: Μπαράζ ρωσικών κυβερνοεπιθέσεων στην Ουκρανία 

Ρώσοι χάκερ εξαπέλυσαν πολλαπλές κυβερνοεπιθέσεις κατά της Ουκρανίας, που φέρονται να υποστήριξαν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Μόσχας και τις διαδικτυακές εκστρατείες προπαγάνδας, αναφέρει η Microsoft σε έκθεσή της που δόθηκε σήμερα Τετάρτη στη δημοσιότητα.

Τα περιστατικά που αναφέρονται στην έκθεση, ορισμένα εκ των οποίων δεν είχαν αποκαλυφθεί μέχρι σήμερα, υποδηλώνουν ότι οι κυβερνοεπιθέσεις έχουν διαδραματίσει σε αυτόν τον πόλεμο σημαντικότερο ρόλο από εκείνον που ήταν γνωστός στο ευρύ κοινό.

Η ψηφιακή επίθεση που, σύμφωνα με τη Microsoft, ξεκίνησε έναν χρόνο πριν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, πιθανολογείται ότι έθεσε τα θεμέλια για διάφορες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη χώρα, αναφέρουν οι ερευνητές.

Μεταξύ της 23ης Φεβρουαρίου και της 8ης Απριλίου, η Microsoft αναφέρει ότι κατέγραψε συνολικά 37 ρωσικές καταστροφικές κυβερνοεπιθέσεις στην Ουκρανία.

Η ρωσική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε αίτημα του πρακτορείου Reuters για σχολιασμό. Τα ευρήματα της έκθεσης υπογραμμίζουν πως πλέον στον πόλεμο μπορούν να συνδυαστούν ψηφιακά και στρατιωτικά πλήγματα.

«Ρώσοι στρατηγοί και κατάσκοποι προσπάθησαν να εντάξουν τις κυβερνοεπιθέσεις στην πολεμική εκστρατεία ενόσω αντιμετώπιζαν δυσκολίες στο πεδίο των μαχών», αναφέρει ο Τόμας Ριντ, καθηγητής Στρατηγικών Σπουδών στη Σχολή Προηγμένων Διεθνών Σπουδών Paul H. Nitze στο πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

H Microsoft αναφέρει ότι οι κυβερνοεπιθέσεις και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας λειτούργησαν «συνδυαστικά απέναντι σε έναν κοινό στόχο». Η εταιρεία τεχνολογίας σημειώνει πως δεν μπορούσε να αποφασίσει αν αυτή η συσχέτιση οφείλεται σε συντονισμένη λήψη αποφάσεων ή απλά σε κοινούς στόχους.

Για παράδειγμα, σε χρονοδιάγραμμα που δημοσιεύεται στην έκθεση της Microsoft, σημειώνεται ότι την 1η Μαρτίου – την ημέρα που ένας ρωσικός πύραυλος έπληξε τον πύργο της τηλεόρασης στο Κίεβο – εταιρείες μέσων ενημέρωσης στην ουκρανική πρωτεύουσα είχαν δεχθεί επιθέσεις από χάκερ.

See also  Ζωντανό ανθρώπινο δέρμα για ρομπότ, έφτιαξαν Ιάπωνες επιστήμονες - Δείτε βίντεο

Σε μια άλλη περίπτωση, γίνεται λόγος για «ύποπτες» ρωσικές κινήσεις σε υποδομές ζωτικής σημασίας στην πόλη Σούμι της βορειοανατολικής Ουκρανίας, δύο εβδομάδες πριν από τις εκτεταμένες διακοπές ηλεκτροδότησης στην περιοχή στις 3 Μαρτίου.

Την επόμενη ημέρα, η Microsoft αναφέρει ότι ρώσοι χάκερ διείσδυσαν σε κυβερνητικό δίκτυο στη Βίνιτσα της κεντρικής Ουκρανίας. Δύο ημέρες αργότερα, πύραυλοι ισοπέδωσαν το αεροδρόμιο της πόλης.

Ο Βίκτορ Ζόρα, κορυφαίος αξιωματούχος της Ουκρανίας σε θέματα κυβερνοασφάλειας, δήλωσε σήμερα ότι εξακολουθεί να βλέπει ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις σε εταιρείες τηλεπικοινωνιών και διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς ενέργειας. «Δεν θα πρέπει να υποτιμούμε τους ρώσους χάκερ, αλλά ούτε και να υπερεκτιμούμε τις δυνατότητές τους», σημείωσε.

Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τη Microsoft, την κυβέρνηση των ΗΠΑ και τους ευρωπαίους συμμάχους για την υποστήριξή τους σε θέματα κυβερνοασφάλειας.

Από την έναρξη του πολέμου, ακαδημαϊκοί και αναλυτές έχουν δηλώσει ότι η Ρωσία φάνηκε να είναι λιγότερο ενεργή στον κυβερνοχώρο από ό,τι αναμενόταν.

Πριν από δύο εβδομάδες η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποκάλυψε δημόσια ένα κυβερνοόπλο, γνωστό ως Pipedream, που σχεδιάστηκε για επιθέσεις κατά βιομηχανικών μονάδων. Αν και δεν συσχετίστηκε με τη Ρωσία, θεωρείται εξαιρετικά επικίνδυνο και η ανακάλυψή του συμπίπτει χρονικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.
 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή