Mediterra News | Mediterrawines.gr

24/7 Νέα και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο. Τα σημαντικότερα γεγονότα, αναλύσεις και σχόλια.

O προτεσταντισμός του Ερντογάν και η ισλαμική μαντήλα

Για να μπορέσει η Αθήνα να χαράξει την καλύτερη δυνατή πολιτική απέναντι στην Άγκυρα θα πρέπει να κατανοεί τι συμβαίνει στην εσωτερική πολιτική σκηνή της γείτονος.  Μη Τούρκοι ειδικοί που ζουν και εργάζονται στη γείτονα χώρα θεωρούν ότι αυτό δεν συμβαίνει στην Ελλάδα και πιθανόν σ΄ άλλες Δυτικές χώρες. Επειδή η ερμηνεία που δίνουν στα γεγονότα είναι πολύ πρωτότυπη για όσους ακούνε και διαβάζουν τις ίδιες χιλιοειπωμένες αναλύσεις στα ελληνικά ΜΜΕ, την παραθέτουμε συνοπτικά χωρίς να σημαίνει ότι συμφωνούμε με την ερμηνεία τους. 

Την ίδια μέρα που η τουρκική εθνοσυνέλευση ψήφισε να πάρει ο Κεμάλ το επώνυμο Ατατούρκ, δηλ. πατέρας των Τούρκων, την ίδια μέρα το υπουργικό συμβούλιο πήρε την απόφαση να μετατραπεί η Αγιά Σοφιά σε μουσείο από τζαμί.Ήταν ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση της αφαίρεσης του στοιχείου της θρησκείας από τον δημόσιο βίο. Η τουρκική Δημοκρατία συστήθηκε με βάση το γαλλικό σύστημα κοσμικότητας (Ατατουρικσμός).

Από το 1994 που κέρδισε τον Δήμο της Κωνσταντινούπολης έως σήμερα, ο Ταγιπ Ερντογάν εργάσθηκε μεθοδικά για να αλλάξει το γαλλικό κοσμικό σύστημα. Στο επίκεντρο αυτής της προσπάθειας ήταν η ισλαμική μαντήλα. Η μαντήλα αρχίζει να βγαίνει σιγά-σιγά στο δημόσιο βίο της Τουρκίας και να γίνεται ευρύτερα αποδεκτή από τότε που ο Ερντογάν γίνεται πρωθυπουργός και τέλος πρόεδρος. Από τα νοσοκομεία μέχρι τον στρατό βλέπεις γυναίκες σήμερα να φοράνε μαντήλες. Είναι κάτι που συνάδει με το προτεσταντικό πνεύμα του καπιταλισμού καθώς μπορούν να φοράνε ότι θέλουν. Ο Ερντογάν γίνεται ο εγγυητής του νέου life style, π.χ. iphones, για τους ισλαμιστές και οι αμερικανικές αξίες και τρόπος ζωής μπαίνουν στην Τουρκία μέσω  του ισλαμιστικού κινήματος.  Μ’ αυτό τον τρόπο ο Ερντογάν κοινωνικοποιεί και αποριζοσπαστικοποιεί το Ισλάμ, όπως έκανε ο Ανδρέας Παπανδρέου κάποτε με την ελληνική Αριστερά, ισχυρίζονται. 

See also  Αυτή τη φορά η ρευστότητα δεν θα μας σώσει

Σε αντίθεση με τον Κεμάλ, τον ιδρυτή της τουρκικής Δημοκρατίας που του άρεσε η ευρωπαϊκή διαφωτιστική οπτική γωνία και επιβλήθηκε εκ των άνω χωρίς να αγκαλιάσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού που ήταν ισλαμιστές, ο Ερντογάν ακολουθεί άλλο δρόμο. Βάζει την θρησκεία στο δημόσιο βίο μέσα από την μαντήλα, την τεχνολογία, την καταναλωτική κουλτούρα και την εργασιακή ηθική.  Στόχος του είναι η εγκαθίδρυση ενός αμερικανικού τύπου μοντέλου διακυβέρνησης με πρόεδρο και δυο μεγάλα κόμματα. 

Για να το πετύχει θα βάλει το θέμα της απελευθέρωσης της χρήσης της ισλαμικής μαντήλας μαζί με άλλα θέματα σε δημοψήφισμα, εκτιμούν οι ίδιοι ειδικοί.  Μ’ αυτό τον τρόπο, ο Τούρκος πρόεδρος θα συσπειρώσει τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του που δεν θέλουν να χάσουν τα κεκτημένα των τελευταίων 20 χρόνων, ισχυροποιώντας  την θέση του. Η μαντήλα από πολιτικό σύμβολο των ισλαμιστών την δεκαετία του 1980 και του 1990 μετατρέπεται σε φορέας της προτεσταντοποίησης της Τουρκίας.  «Αν εγκριθεί η μαντήλα θα έχει επικρατήσει το αμερικανικό πλουραλιστικό σύστημα στην Τουρκία,» τονίζουν.  

Αν το δημοψήφισμα για το νέο Σύνταγμα (και την μαντήλα) πάει για Ιανουάριο-Φεβρουάριο του 2023, ο Ερντογάν θα έχει βάλει τις βάσης για την Ν. Τουρκία. Το βράδυ του δημοψηφίσματος, ο ρόλος του Ερντογάν θα έχει τελειώσει  και μπορεί να μην θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος. Έτσι κι αλλιώς, τα τελευταία 3-4 χρόνια, ο ίδιος έχει αποκτήσει την εικόνα του ιδρυτή της  Νέας Τουρκίας και όλοι αναγνωρίζουν ότι δεν υπάρχει άλλος Τούρκος πολιτικός ανάλογου διεθνούς βεληνεκούς.  Όμως, οι μεν ψηφοφόροι άνω των 50 ετών τον βλέπουν ως ηγέτη ενώ οι κάτω των 50 δεν εντυπωσιάζονται καθώς επικεντρώνονται στη διαφθορά.  Από την άλλη πλευρά, θα μπορούσε το δημοψήφισμα για την μαντήλα και τα άλλα θέματα να πάει μαζί με τις  προεδρικές και τις κοινοβουλευτικές  εκλογές. Σ’ αυτή την περίπτωση, θα ενισχυθούν οι πιθανότητες νίκης του Ερντογάν αν είναι τελικά υποψήφιος για την προεδρία. 

See also  Το παράδοξο των Δυτικών κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας

Στην ανάλυσή τους, το σενάριο του θερμού επεισοδίου με την Ελλάδα δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες. Όμως, οι ίδιοι επισημαίνουν ότι ο Ερντογάν θα χρειασθεί κάποιες διεθνείς νίκες για να κερδίσει τις εκλογές αν τελικά είναι υποψήφιος.

Ίδωμεν. 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

Πηγή