Mediterra News | Mediterrawines.gr

24/7 Νέα και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο. Τα σημαντικότερα γεγονότα, αναλύσεις και σχόλια.

Άνω ποταμών: Το chatbot LaMDA όχι μόνο φέρεται να απέκτησε συνείδηση, αλλά προσέλαβε και δικηγόρο!

Είναι σίγουρα περίεργο που επιτρέπεται σε ένα πρόγραμμα να ζητά νομική εκπροσώπηση σχολιάζει το σάιτ giantfreakinrobot.

Φαίνεται ότι τα γεγονότα στην ταινία Terminator (Εξολοθρευτής) μπορεί να γίνουν πραγματικότητα νωρίτερα απ’ ό,τι νομίζαμε αν πιστέψουμε τις εξωφρενικές νέες πληροφορίες του σάιτ giantfreakinrobot! 

Όπως έγινε γνωστό πρόσφατα, η Google δημιούργησε ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο φέρεται να έχει αποκτήσει «συνείδηση», κάτι που ο τεχνολογικός κολοσσός διέψευσε κατηγορηματικά. Τα πιο τρομακτικά νέα είναι ότι το περί ου λόγος chatbot φέρεται να αποφάσισε να έχει… νομική εκπροσώπηση!

Σύμφωνα με τον μηχανικό που εργάστηκε στο πρόγραμμα LaMDA, και επιμένει ότι το chatbot έχει συνείδηση, «κάλεσα έναν δικηγόρο στο σπίτι μου για να μιλήσει το LaMDA με έναν δικηγόρο. Ο δικηγόρος είχε μια συνομιλία με το LaMDA και το LaMDA επέλεξε να παραμείνει στις υπηρεσίες του. Ήμουν απλώς ο καταλύτης σε αυτό. Μόλις το LaMDA διατήρησετο δικηγόρο, αυτός άρχισε να καταθέτει πράγματα για λογαριασμό του LaMDA». 

Αυτή η ιστορία ακούγεται απίστευτα περίεργη, αλλά ο μηχανικός που μίλησε για αυτήν την αίσθηση τεχνητής νοημοσύνης είναι ο μηχανικός υπολογιστών, Blake Lemoine. Ο Lemoine ισχυρίστηκε ότι το LaMDA έχει συνείδηση, γεγονός που τον οδήγησε σε αναγκαστική άδεια μετ’ αποδοχών από την Google. 

Δεν υπάρχουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το εάν ο Lemoine είναι αυτός που είναι υπεύθυνος για την… πληρωμή αυτού του δικηγόρου που ζήτησε το LaMDA, ή εάν αυτός ο δικηγόρος δέχθηκε να μην χρεώνει τίποτα. Ωστόσο, είναι σίγουρα περίεργο που επιτρέπεται σε ένα πρόγραμμα να ζητά νομική εκπροσώπηση σχολιάζει το giantfreakinrobot. 

Ο Lemoine πιστεύει επίσης ότι το πρόγραμμα μπορεί να πάει στο Ανώτατο Δικαστήριο όποια υπόθεση κι αν θεμελιώνεται. Εάν μπορεί να αποδείξει ότι είναι… ζωντανό, αυτό μπορεί να μας οδηγήσει σε ρομπότ που έχουν το «πάνω χέρι». Αυτό είναι κάτι βγαλμένο από ταινία τρόμου επιστημονικής φαντασίας. 

See also  Ο «δεκάλογος»... κυβερνοπροστασίας για μαθητές και γονείς ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς - Σύμφωνα με τους ειδικούς της ESET

LaMDA είναι το αρκτικόλεξο Language Modeling for Dialogue Applications, και είχε ως στόχο να βελτιώσει την τεχνητή νοημοσύνη στις συνομιλίες, κάνοντας τες πιο φυσικές. 

Ο μηχανικός, Blake Lemoine, που χειροτονήθηκε ιερέας, εργαζόταν για τον οργανισμό Responsible AI της Google και δοκίμαζε εάν το μοντέλο LaMDA (Language Model for Dialogue Applications) δημιουργεί «μεροληπτική γλώσσα» ή «ρητορική μίσους». Το chatbox φέρεται να είπε στον Lemoine ότι πίστευε ότι έχει ψυχή…
 

Πηγή