Mediterra News | Mediterrawines.gr

24/7 Νέα και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο. Τα σημαντικότερα γεγονότα, αναλύσεις και σχόλια.

Έρχονται πρόστιμα έως και 150.000€ στα βενζινάδικα –Διορία δύο εβδομάδων για να συμμορφωθούν

Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύτηκε η νέα νομοθεσία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και του Υπουργείου Οικονομικών και αφορά στις παραβάσεις και στα πρόστιμα που θα επιβάλλονται στα πρατήρια υγρών καυσίμων για τα ολοκληρωμένα συστήματα παρακολούθησης και ηλεκτρονικής μετάδοσης δεδομένων εισροών εκροών.

Το περιεχόμενο της εγκυκλίου μπαίνει σε ισχύ από την 20η Σεπτεμβρίου 2022 δίνοντας διορία δύο εβδομάδων στους επιχειρηματίες για να συμμορφωθούν με τα προβλεπόμενα και να μην δεχθούν τον… βαρύ πέλεκυ των ελεγκτικών μηχανισμών που προβλέπει “καμπάνες” έως 150.000€ ενώ σε κάποιες περιπτώσεις η άδεια λειτουργίας ανακαλείται οριστικά. Συγκεκριμένα η εγκύκλιος ορίζει τα εξής:

1. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι εγκατάσταση λειτουργεί χωρίς να έχει εγκατασταθεί σύστημα παρακολούθησης εισροών εκροών, η εγκατάσταση σφραγίζεται από την ελέγχουσα και επιβάλλεται στον εκμεταλλευτή της εγκατάστασης, διοικητικό πρόστιμο πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ. Η άδεια λειτουργίας της εγκατάστασης ανακαλείται προσωρινά για δύο (2) μήνες και αναστέλλεται η λειτουργία της μέχρι την εγκατάσταση συστήματος παρακολούθησης εισροών εκροών. Αν διαπιστωθεί ότι η εγκατάσταση, κατά παράβαση των ανωτέρω, συνεχίζει να λειτουργεί, παρά τη σφράγιση και την επιβολή αναστολής λειτουργίας ή δεν εγκατασταθεί σύστημα εντός τριών (3) μηνών, διάστημα κατά το οποίο τελεί υπό αναστολή, από την έκδοση της απόφασης προσωρινής ανάκλησης της άδειας λειτουργίας, η άδεια λειτουργίας της εγκατάστασης ανακαλείται οριστικά. Παράλληλα, η ελέγχουσα κοινοποιεί αμελλητί σε όλες τις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών έγγραφο περί απαγόρευσης παράδοσης καυσίμων στην εγκατάσταση αυτή, έως τη νόμιμη επαναλειτουργία της.

2. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί αποθήκευση, εμπορία ή διακίνηση υγρών καυσίμων μέσω αδειοδοτημένων δεξαμενών ή μετρητών/αντλιών, που δεν συνδέονται ή δεν παρακολουθούνται από το εγκατεστημένο σύστημα παρακολούθησης εισροών εκροών, σφραγίζεται η εγκατάσταση από την ελέγχουσα υπηρεσία και επιβάλλεται στον εκμεταλλευτή της εγκατάστασης και αυτοτελώς σε έκαστον εξ’ όσων συνέπραξαν ή προσέφεραν συνδρομή, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, στην τέλεση των παραβάσεων αυτών, πέραν των προβλεπόμενων ποινικών κυρώσεων, διοικητικό πρόστιμο πενήντα χιλιάδων ευρώ (50.000,00 €). Στην περίπτωση αυτή η άδεια λειτουργίας της εγκατάστασης ανακαλείται οριστικά και παύει οριστικά η λειτουργία της. Σε περίπτωση που η εγκατάσταση λειτουργεί με τη διαδικασία της σιωπηρής έγκρισης, κατά περίπτωση, παύει η λειτουργία της εγκατάστασης και για την επαναλειτουργία της από άλλον εκμεταλλευτή απαιτείται η χορήγηση άδειας λειτουργίας. Παράλληλα, η ελέγχουσα κοινοποιεί αμελλητί σε όλες τις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών έγγραφο περί απαγόρευσης παράδοσης καυσίμων στην εγκατάσταση αυτή, έως τη νόμιμη επαναλειτουργία της.

See also  Τελικά, θα μπορέσουν τα EVs να σώσουν τον πλανήτη μας;

3. Στην περίπτωση που διαπιστωθεί αποθήκευση, εμπορία ή διακίνηση υγρών καυσίμων μέσω μη αδειοδοτημένων και μη παρακολουθούμενων από το σύστημα εισροών εκροών δεξαμενών ή άλλου τύπου υπέργειων ή υπόγειων αποθηκευτικών χώρων ή συναφών οδεύσεων (σωληνογραμμών) ή μέσω μη αδειοδοτημένων και μη παρακολουθούμενων αντλιών/μετρητών, εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα. Οι μη αδειοδοτημένες δεξαμενές ή άλλοι αποθηκευτικοί χώροι καυσίμων και συναφείς οδεύσεις (σωληνογραμμές) ή οι μη αδειοδοτημένες αντλίες/μετρητές, που χρησιμοποιήθηκαν στη διάπραξη της παράβασης αυτής, καταστρέφονται με δαπάνες του εκμεταλλευτή της εγκατάστασης, μετά την έκδοση της καταλογιστικής πράξης επιβολής του διοικητικού προστίμου.

4. Στην περίπτωση που διαπιστωθεί μη εξουσιοδοτημένη τροποποίηση ή αλλοίωση, με οποιονδήποτε τρόπο και μορφή, μηχανικών μερών, ή λογισμικού ή παραγόμενων στοιχείων του συστήματος, που διατηρούνται στην εγκατάσταση ή/και αποστέλλονται στο πληροφοριακό σύστημα παρακολούθησης εισροών εκροών της ΑΑΔΕ, σφραγίζεται η εγκατάσταση από την ελέγχουσα και επιβάλλεται στον εκμεταλλευτή της εγκατάστασης και αυτοτελώς σε έκαστον εξ’ όσων συνέπραξαν ή προσέφεραν συνδρομή, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, στην τέλεση των παραβάσεων αυτών, πέραν των προβλεπομένων ποινικών κυρώσεων, διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα χιλιάδων ευρώ (150.000,00 €). Στην περίπτωση αυτή, η άδεια λειτουργίας της εγκατάστασης ανακαλείται οριστικά, ενώ στην περίπτωση που η εγκατάσταση λειτουργεί με τη διαδικασία της σιωπηρής έγκρισης, παύει η λειτουργία της εγκατάστασης και για την επαναλειτουργία της από άλλον εκμεταλλευτή απαιτείται η χορήγηση άδειας λειτουργίας.

Διαβάστε αναλυτικά την εγκύκλιο της ΑΑΔΕ εδώ

Πηγή: