Mediterra News | Mediterrawines.gr

24/7 Νέα και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο. Τα σημαντικότερα γεγονότα, αναλύσεις και σχόλια.

Αίτημα Τσίπρα στην ΑΔΑΕ: Τι λένε εισαγγελικές πηγές

Νομικές και εισαγγελικές πηγές αναφέρουν ότι τροπολογία του 2021, αλλά και η ίδια η σύσταση του νόμου του 1994, δεν επιτρέπει την παράθεση προσωπικών στοιχείων για τη λίστα των παρακολουθούμενων, όπως αιτήθηκε στην ΑΔΑΕ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ζήτησε πλήρη ενημέρωση για τα άτομα τα οποία παρακολουθούνταν από τον Ιούλιο του 2019 και μετά, ωστόσο, στο αίτημά του αυτό ανακύπτουν νομικά εμπόδια. Όπως αναφέρουν εισαγγελικές πηγές, αυτά προκύπτουν από τη σύσταση του ίδιου του νόμου, καθώς οι διατάξεις του είναι απολύτως δεσμευτικές.

Σύμφωνα με τη νομική τους άποψη, ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ δεν έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε συγκεκριμένη ενημέρωση, αλλά σε ποιοτική στατιστική ενημέρωση. Κάτι που έχει ήδη κάνει η ΑΔΑΕ στην ετήσια έκθεσή της.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι αν κοινοποιηθεί κατάλογος με ονομαστική παράθεση, αντίκειται στο νόμο περί προσωπικών δεδομένων κάτι που συνιστά, κατά την άποψή τους, βαρύτατη παραβίασή του και είναι αυτόφωρο αδίκημα κακουργηματικής μορφής.

Για να υπάρξει μια τέτοια λίστα παρακολουθούμενων, θα πρέπει να ενεργοποιηθούν και οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας, οι οποίοι και μπορούν να κάνουν ταυτοποίηση και αντιστοίχιση αριθμού του κινητού τηλεφώνου που παρακολουθείται και του κατόχου του.

Σε μια τέτοια περίπτωση, όμως, οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως με βάση το άρθρο 7 παρ. 4 του νόμου 3115/2003 θα πρέπει να υπάρξει απόφαση από την Ολομέλεια της ΑΔΑΕ. Σε κάθε περίπτωση, πάντα σύμφωνα με τις εισαγγελικές πηγές, η ενημέρωση μπορεί να είναι ποιοτική και στατιστική αλλά όχι ονομαστική γιατί συνιστά και αυτό παραβίαση προσωπικών δεδομένων.

Πηγή