Mediterra News | Mediterrawines.gr

24/7 Νέα και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο. Τα σημαντικότερα γεγονότα, αναλύσεις και σχόλια.

Από τον Μάο και τον Μεγάλο Λιμό στη σημερινή ακρίβεια

Πολύ πριν τη σημερινή πολιτική της μηδενικής ανοχής απέναντι στην Covid,  η Κίνα είχε υιοθετήσει την πολιτική των «μηδενικών σπουργιτιών». Την Άνοιξη του 1958, η κινεζική κυβέρνηση, ενεργώντας υπό τις εντολές του ηγέτη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Μάο Τσετούνγκ, έδωσε εντολή να θανατωθούν όλα τα σπουργίτια στη χώρα. Ο λόγος ήταν ότι ο Μάο είχε πειστεί πως  τα σπουργίτια κατέστρεφαν τις σοδειές και έπρεπε να θανατωθούν. Κοινώς, τα σπουργίτια εμπόδιζαν την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας. Πράγματι, ο πληθυσμός υπάκουσε κι άρχισε να γκρεμίζει τις φωλιές των πτηνών, να τα σκοτώνει και να χτυπάει τύμπανα, να ανεμίζουν σημαίες και να ρίχνουν πυροτεχνήματα κάθε φορά που πλησίαζαν τα δένδρα ή το έδαφος για να τα εξαντλήσουν και να πέσουν στο έδαφος.

Εκτιμάται ότι εκατομμύρια σπουργιτιών, κατ’ άλλους δύο δισ., θανατώθηκαν λόγω των εντολών του Μεγάλου Τιμονιέρη. Όμως, τα σπουργίτια δεν έτρωγαν μόνο τους σπόρους των δημητριακών αλλά και έντομα όπως οι ακρίδες. Αυτό φάνηκε τα επόμενα χρόνια, όταν η παραγωγή σιταριών συρρικνώθηκε καθώς τα έντομα κατέστρεφαν την παραγωγή και εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν από την πείνα. Επισήμως, 15 εκατομμύρια, ανεπισήμως πολλαπλάσια.

Ο φόβος στην Κίνα είναι μήπως η σημερινή πολιτική της μηδενικής ανοχής απέναντι στην Covid είναι ένα ακόμη είδος μαοϊκής πολιτικής εκστρατείας, που εκπορεύεται από την επιθυμία ενός ανθρώπου, του προέδρου Σι Ζινπίνγκ, και θα μπορούσε να πληγώσει όλους. Προφανώς, ο περιορισμένος αριθμός ΜΕΘ σ’ έναν πληθυσμό δισ. ατόμων εξηγεί εν μέρει τις ανησυχίες των κινεζικών αρχών για τις επιπτώσεις από μια επέκταση της πανδημίας. Όμως, η κατασταλτική πολιτική των αρχών στη Σαγκάη κι αλλού μαζί με την πανδημία έχουν προκαλέσει μποτιλιαρίσματα σε λιμάνια και αυτοκινητόδρομους, κλείσει αμέτρητα εργοστάσια και προκαλέσει έλλειψη εργατικών χεριών σε κάποιες περιπτώσεις.

See also  Οι αγορές εκπέμπουν σήμα κινδύνου στη χαλαρή Ελλάδα

Η αναστάτωση στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα είναι τεράστια από τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τα λάπτοπ της Dell και της Lenovo στα iPhones. Αν και σε κάποιες περιπτώσεις, το μάνατζμεντ των εργοστασίων προσπαθεί να αντεπεξέλθει, κρατώντας τους εργαζόμενους απομονωμένους μέσα στα εργοστάσια, αυτό δεν μπορεί να συνεχισθεί επί μακρόν. Ακόμη, εκατοντάδες χιλιάδες οδηγοί φορτηγών από τα 17,3 εκατ. έχουν μολυνθεί, με αποτέλεσμα να υπάρχουν καθυστερήσεις.

Με τις τιμές της ενέργειας στα ύψη μαζί με τα δημητριακά και διάφορα μέταλλα, η πολιτική της κινεζικής μηδενικής ανοχής απέναντι στην Covid σε πόλεις όπως η Σαγκάη εντείνει το πρόβλημα του πληθωρισμού παγκοσμίως. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα έχει τα αποτελέσματα της πολιτικής των μηδενικών σπουργιτιών της περιόδου 1958-1962. 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

Πηγή