Mediterra News | Mediterrawines.gr

24/7 Νέα και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο. Τα σημαντικότερα γεγονότα, αναλύσεις και σχόλια.

Γαλλίδα πρωθυπουργός: «Θα σεβαστούμε το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά ενέχει κινδύνους»

Θα σεβαστούμε το εκλογικό αποτέλεσμα αλλά ενέχει κινδύνους για τη χώρα δήλωσε σήμερα το βράδυ η πρωθυπουργός της Γαλλίας Ελιζαμπέτ Μπορν.

Επισημαίνοντας ότι οι Γάλλοι πολίτες ζητούν από την πολιτική ηγεσία της χώρας να αντιμετωπίσει με αίσθηση ενότητας τα προβλήματά τους, η Γαλλίδα πρωθυπουργός ανέφερε ότι η προσκείμενη στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν παράταξη, ως «κεντρική πολιτική δύναμη» θα επιδιώξει να υπάρξει μία «πλειοψηφία δράσης» με «ποικίλες ευαισθησίες».

Τόνισε επίσης ότι τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση θα υποβάλει τις προτάσεις της για μία σειρά από ζητήματα όπως η ενίσχυση της αγοραστικής ικανότητας των πολιτών, η αντιμετώπιση των προβλημάτων στην υγεία, την παιδεία κ.α.

Δήλωσε απόψε ότι η κυβέρνησή της θα «πιάσει δουλειά» από αύριο Δευτέρα με σκοπό να προσεγγίσει πιθανούς εταίρους ώστε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και να διασφαλίσει τη σταθερότητα της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης.

«Έχω εμπιστοσύνη σε όλους εμάς και στο αίσθημα ευθύνης μας», είπε η Μπορν. «Θέλουμε να συνεχίσουμε να σας προστατεύουμε και να διασφαλίζουμε την ασφάλειά σας», είπε απευθυνόμενη στους ψηοφόρους.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και οι σύμμαχοί του έχασαν την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών. Μαζί με την πλειοψηφία, χάνουν και τον έλεγχο της ατζέντας των μεταρρυθμίσεων που ήθελε να προωθήσει ο Μακρόν.

Πολλά κυβερνητικά στελέχη δεν κατάφεραν να επανεκλεγούν σήμερα. Η ίδια η Μπορν εξελέγη οριακά, με ποσοστό 52,46%.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Πηγή

See also  ΕΟΔΥ: Τα 176 σημεία για rapid tests την Δευτέρα 9/1