Mediterra News | Mediterrawines.gr

24/7 Νέα και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο. Τα σημαντικότερα γεγονότα, αναλύσεις και σχόλια.

Ελλάδα και Μάλτα ουραγοί στις κατασχέσεις ρωσικών assets

Η Ελλάδα και η Μάλτα υστερούν έναντι των άλλων κρατών στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο πάγωμα των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που επιβλήθηκαν λόγω του πολέμου της Μόσχας κατά της Ουκρανίας, σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ και εσωτερικό έγγραφο, μεταδίδει το Reuters. 

Οι 27 χώρες της ΕΕ έχουν αναφέρει μέχρι στιγμής ότι έχουν δεσμεύσει περίπου 20,3 δισεκατομμύρια ευρώ ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που έχουν επιβληθεί κυρώσεις, με την Ιταλία, την Ιρλανδία, τη Γαλλία, την Ισπανία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και την Αυστρία να έχουν κοινοποιήσει ενέργειες συνολικού ύψους άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.

Σχεδόν κάθε άλλη χώρα της ΕΕ έχει παγώσει περιουσιακά στοιχεία αξίας εκατομμυρίων, σύμφωνα με το έγγραφο της εκτελεστικής Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΕ, το οποίο είδε το Reuters.

Συγκριτικά, η Ελλάδα είχε κοινοποιήσει στο μπλοκ μόνο δέσμευση περιουσιακών στοιχείων αξίας 212.000 ευρώ και η Μάλτα 147.000 ευρώ. «Αυτό είναι λίγο περίεργο», είπε ο αξιωματούχος της ΕΕ, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Είτε δεν έχουν πολλά είτε δεν κάνουν τη δουλειά τους. Ή έχουν κάνει κάτι αλλά δεν μας το έχουν επικοινωνήσει παρόλο που είχαν ευκαιρίες».

Η Ελλάδα και η Μάλτα δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό, επισημαίνει το πρακτορείο.

Πάνω από 10 μήνες από την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ΕΕ έχει επί του παρόντος στη μαύρη λίστα περίπου 1.300 άτομα και 120 οντότητες, καθώς και οικονομικές κυρώσεις που περιλαμβάνουν το εμπόριο, τις μεταφορές, την ενέργεια, τις τράπεζες, τα μέσα ενημέρωσης και την άμυνα.

Η προσοχή της ΕΕ στρέφεται φέτος στο πώς και εάν θα κατάσχει τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία και θα τα δαπανήσει για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, μια «άσκηση» κατά την οποία θα μπορούσαν επίσης να τεθούν υπό διακύβευση περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας στην Ευρώπη αξίας 300 δισεκατομμυρίων ευρώ.

See also  Moody's: Πόση ανάπτυξη χάνει η Ελλάδα από τον πόλεμο

Υπάρχει μικρό νομικό προηγούμενο και ορισμένα κράτη-μέλη εκφράζουν μεγάλες ανησυχίες σχετικά με τις επακόλουθες αγωγές, ενώ άλλα λένε ότι η χρήση των περιουσιακών στοιχείων προς όφελος της Ουκρανίας είναι κάτι σωστό.

Σε σχέση με αυτό, η ΕΕ εργάζεται επίσης για να καταστήσει την παράκαμψη των κυρώσεων ποινικό αδίκημα σε όλα τα κράτη-μέλη, κάτι που δεν συμβαίνει επί του παρόντος. Ο αξιωματούχος είπε ότι τα κορυφαία στελέχη του μπλοκ θα πρέπει να είναι σε θέση να ανακοινώσουν την πρόοδο σε αυτά τα θέματα, όταν θα ταξιδέψουν στο Κίεβο για μια σύνοδο κορυφής ΕΕ-Ουκρανίας στις 3 Φεβρουαρίου.

Πηγή