Mediterra News | Mediterrawines.gr

24/7 Νέα και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο. Τα σημαντικότερα γεγονότα, αναλύσεις και σχόλια.

Ερντογάν: Τι είπε για Αμπράμοβιτς- Απώτερος στόχος η συνάντηση Πούτιν- Ζελένσκι

Η Τουρκία είναι έτοιμη, κατ’ αρχήν, να ενεργήσει ως εγγυήτρια χώρα για την Ουκρανία, αλλά οι λεπτομέρειες πρέπει να εξεταστούν, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Πέμπτη, προσθέτοντας ότι η απόφαση της Μόσχας να περιορίσει ορισμένες από τις επιχειρήσεις της κοντά στο Κίεβο και το Τσερνίχιβ είναι «πραγματικά σημαντική».

Μιλώντας σε πτήση από το Ουζμπεκιστάν, ο Ερντογάν είπε ότι οι συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, στη διάρκεια των οποίων η Ουκρανία έδωσε στη Ρωσία γραπτή πρόταση για τον τερματισμό του πολέμου, πρόσφεραν «σημαντική ώθηση» στη διαδικασία. Πρόσθεσε ότι θα προτείνει και πάλι να φιλοξενήσει μια συνάντηση μεταξύ του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Ρώσου ομολόγου του Βλαντίμιρ Πούτιν. «Απώτερος στόχος είναι να τους φέρουμε κοντά», είπε. 

«Στο θέμα των εγγυήσεων, μπορούμε να είμαστε μία από τις εγγυήτριες χώρες που διασφαλίζουν την ασφάλεια της Ουκρανίας, είμαστε έτοιμοι για αυτό καταρχήν, αλλά φυσικά οι λεπτομέρειες αυτού πρέπει να εξεταστούν», ανέφερε σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό NTV. 

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την ουκρανική πρόταση προτείνεται η υιοθέτηση ουδέτερου καθεστώτος με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας. Το Κίεβο θέλει να δει 8 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, ως εγγυήτριες στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας. 

Ο Αμπράμοβιτς συμμετείχε στην ρωσική αντιπροσωπεία

Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Ρομάν Αμπράμοβιτς, στον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τα ευρωπαϊκά έθνη για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, συμμετείχε στην αντιπροσωπεία της Ρωσίας στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος. 

«Ο Αμπράμοβιτς συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις ως μέρος της ρωσικής αντιπροσωπείας. Αντί να δούμε ποιος ήταν στο τραπέζι, θα πρέπει να δούμε για λογαριασμό ποιου ήταν εκεί», είπε ο Ερντογάν. «Αν η Ρωσία και ο Πούτιν προτίμησαν να βάλουν τον Αμπράμοβιτς στην αντιπροσωπεία τους, αυτό σημαίνει ότι τον πιστεύουν και τον εμπιστεύονται», ανέφερε σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

See also  LIVE: Οι Ρώσοι άνοιξαν μερικώς χερσαίο διάδρομο προς την Κριμαία

Νωρίτερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε δηλώσει ότι ο Αμπράμοβιτς εργάζεται «ειλικρινά» για τον τερματισμό του πολέμου. Όπως εξήγησε ο Τούρκος υπουργός, ο Αμπράμοβιτς μεσολαβεί μεταξύ του Κιέβου και της Μόσχας από τότε που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Reuters, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ έχει πει ότι ο Αμπράμοβιτς δεν είναι επίσημο μέλος της ρωσικής αντιπροσωπείας. Ο Πεσκόφ, ωστόσο, αναγνώρισε την παρουσία του στις συνομιλίες για να «επιτρέψει ορισμένες επαφές».

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr

Πηγή