Mediterra News | Mediterrawines.gr

24/7 Νέα και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο. Τα σημαντικότερα γεγονότα, αναλύσεις και σχόλια.

Ερχονται έκτακτες ενισχύσεις και παρεμβάσεις για τον πρωτογενή τομέα

«Έκτακτες ενισχύσεις και θεσμικές παρεμβάσεις που θα αφορούν τον πρωτογενή τομέα, ετοιμάζει η κυβέρνηση για να ενισχύσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τους ανθρώπους που κρατούν ζωντανή την περιφέρεια». Αυτό ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς από τα Ανώγεια μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκφράζοντας παράλληλα την εμπιστοσύνη του στους κτηνοτρόφους της Κρήτης.

Ο υπουργός συναντήθηκε στον Τόπο Του Βοσκού στα Ανώγεια με κτηνοτρόφους και εκπροσώπους των συνδικαλιστικών οργανώσεων τους, ενημερώνοντας τους για τους προγραμματισμούς της κυβέρνησης.

«Σημείωσα όλα όσα μου έθεσαν οι κτηνοτρόφοι των Ανωγείων και η επικοινωνία μου μαζί τους ήταν μία μεγάλη ευκαιρία μετά και τη σημερινή μου παρουσία στις εκδηλώσεις για το ολοκαύτωμα από τα ναζιστικά στρατεύματα», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Με βάση το χαρτοφυλάκιό μου στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, είναι ιδιαίτερη η συγκυρία και οι λόγοι που βρίσκομαι σήμερα εδώ στα Ανώγεια για να ακούσω τα προβλήματα των κτηνοτρόφων και να τους ενημερώσω για τον προγραμματισμό που κάνει η κυβέρνηση για την ενίσχυση στον πρωτογενή τομέα».

Σύμφωνα με τον υπουργό θα υπάρξουν και έκτακτες ενισχύσεις έτσι όπως έχουν προαναγγελθεί, αλλά και θεσμικές παρεμβάσεις που θα είναι και οι σημαντικότερες, έτσι ώστε σε ένα μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο περιβάλλον να βοηθηθεί ο πρωτογενής τομέας και οι άνθρωποι που κρατούν ζωντανή την περιφέρεια. Γι’ αυτό το λόγο όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός, έχει συσταθεί η Επιτροπή για τις ορεινές περιοχές της χώρας. «Στις ορεινές περιοχές κατά κανόνα ο βιοπορισμός γίνεται από την κτηνοτροφία. Η Επιτροπή θα βοηθήσει ώστε να γίνουν οι θεσμικές παρεμβάσεις σε όλα τα πεδία και με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων υπουργείων να μπορέσουμε να έχουμε, όπου απαιτείται, και νομοθετήματα, και νομοθετικές παρεμβάσεις, ώστε να διευκολύνουν τη ζωή των πολιτών. Παρεμβάσεις για τη δημιουργία και την ενίσχυση των υποδομών, αλλά και σε άλλες παρεμβάσεις, οι οποίες θα κάνουν εφικτή και πιο εύκολη τη διαμονή των ανθρώπων στις ορεινές περιοχές, αλλά και την επαγγελματική τους δραστηριοποίηση».

See also  Το στοίχημα των €320 εκατ. για «έξυπνες πόλεις» στην Ελλάδα

Σε αυτή την Επιτροπή, που σύντομα θα αποκτήσει ένα πιο θεσμικό χαρακτήρα όπως είπε ο κ. Γεωργαντάς, συμμετέχει και ο δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης ο οποίος είναι πρόεδρος των Ορεινών Δήμων της Ελλάδας. «Το επόμενο χρονικό διάστημα είμαι πεπεισμένος ότι θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε πάρα πολύ, όλους τους ορεινούς δήμους. Οφείλω να πω ότι ο Δήμος Ανωγείων κάνει πολύ καλή χρήση των προγραμμάτων Leader τα οποία έχουμε και τα οποία δίνουν τη δυνατότητα παρεμβάσεων και στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα με συγκεκριμένα έργα. Έχουμε διπλασιάσει το αρχικό ποσό και φυσικά από τη στιγμή που θα υπάρχει ενδιαφέρον, για δημόσια και ιδιωτικά έργα, υπάρχει πρόθεση από το υπουργείο να αυξήσουμε κι άλλο τον προϋπολογισμό, όπως το κάνουμε σε πολλούς δήμους της χώρας όταν αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει το ενδιαφέρον και υπάρχει και η δραστηριοποίηση που πρέπει».

Τα συγκεκριμένα προγράμματα, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μπορούν πραγματικά, να βοηθήσουν στη δημιουργία συγκεκριμένων στοχευμένων κι άλλων δράσεων και νομίζω, είπε ο κ. Γεωργαντάς: «… ότι ήδη σε πολλούς δήμους της Κρήτης, αλλά και εδώ στα Ανώγεια, γίνεται αξιοποίηση».

Οι κτηνοτρόφοι εξέφρασαν στον κ. Γεωργαντά την εμπιστοσύνη τους προς το πρόσωπο του, διότι όπως τόνισαν έχει κατανοήσει πλήρως τα θέματα που τους απασχολούν και εγκυμονούν κινδύνους για τη βιωσιμότητα του ζωικού τους κεφαλαίου, όπως οι τιμές των καυσίμων, η ενέργεια και οι τιμές στις ζωοτροφές. «Είναι άνθρωπος που προέρχεται από αγροτοκτηνοτρόφική οικογένεια και οι προτάσεις που καταθέτει, ο τρόπος που επικοινωνεί μαζί μας και οι λύσεις που προτείνει, δίνουν ελπίδα στις δύσκολες μέρες που περνάμε», ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κτηνοτρόφοι των Ανωγείων.

See also  Κικίλιας: Αυξημένες κατά 23% οι αφίξεις από τη Γαλλία σε σχέση με το 2019

Πηγή