Mediterra News | Mediterrawines.gr

24/7 Νέα και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο. Τα σημαντικότερα γεγονότα, αναλύσεις και σχόλια.

ΗΒ: Δυο ειρηνίστριες πρωθυπουργοί ζητούν την προστασία του ΝΑΤΟ

Δύο γυναίκες πρωθυπουργοί, της Φινλανδίας και της Σουηδίας, από δύο ανεξάρτητες μέχρι τώρα χώρες, υπό τον φόβο του ρωσικού επεκτατισμού, κάνουν σοβαρές σκέψεις να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ έχοντας πολλές πιθανότητες.

Η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt σημειώνει:”Όλως παραδόξως δύο Σκανδιναβές από το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα που γαλουχήθηκαν με τη παράδοση της ουδετερότητας και του ειρηνευτικού κινήματος, θέλουν τώρα να οδηγήσουν μεγρήγορες διαδικασίες τις χώρες τους στο ΝΑΤΟ.Γι αυτό τον λόγο η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μαρίν επισκέφθηκε χθες την πρωθυπουργό της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον. Και οι δύο χώρες στοχεύουν στην υποβολή κοινής αίτησης ένταξης στη δυτική συμμαχία.

Ως πιθανή ημερομηνία, η επικείμενη σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο στη Μαδρίτη …

Πόσο καιρό ενδέχεται να διαρκέσει η διαδικασία, είναι δύσκολο να προβλεφθεί διότι την απόφαση πρέπει να επικυρώσουν και οι 30 χώρες-μέλη. Εξαρτάται από εθνικές διαδικασίες που εν μέρει απαιτούν την έγκριση των κοινοβουλίων. Στο τελευταίο κράτος-μέλος, τη Βόρεια Μακεδονία, η διαδικασία διήρκησε ένα χρόνο, οι Βρυξέλλες όμως υπολογίζουν ότι Φινλανδία και Σουηδία θα χρειαστούν πολύ λιγότερο διότι ήδη είναι στενοί νατοϊκοί εταίροι.

Συμμετέχουν σε νατοϊκές ασκήσεις και στην ανταλλαγή πληροφοριών. Από αρχές Μαρτίου συμμετέχουν επίσης σε όλες τις νατοϊκές συναντήσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία”. 

Ο σχολιαστής της Süddeutsche Zeitung κάνει λόγο για ένα σημείο καμπής στη Φινλανδία που κυοφορούνταν, τουλάχιστον από τότε που ο επιθετικός πόλεμος του Πούτιν στην Ουκρανία ανέβασε στα ύψη τον αριθμό υποστηρικτών του ΝΑΤΟ στη χώρα.

“Ποτέ στην ιστορία της Φινλανδίας οι φίλοι του ΝΑΤΟ δεν συγκέντρωναν πάνω από 20 ή 30% στις δημοσκοπήσεις. Τώρα είναι πάνω από 60%. Η αλλαγή γνώμης ήταν εμφανής από αρχές του χρόνου, αλλά οι πολιτικοί της Φινλανδίας δεν τολμούσαν να αμφισβητήσουν παλαιά δόγματα. Η πολιτική επιστήμων Γιοχάνα Βουερέλμα από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι υποστηρίζει ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη αλλαγή στη συζήτηση περί ασφάλειας της Φινλανδίας εδώ και δεκαετίες”, σημειώνει ο αρθρογράφος της.

See also  Φονικός σεισμός στην Ινδονησία – Πάνω από 46 νεκροί

Πηγή