Mediterra News | Mediterrawines.gr

24/7 Νέα και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο. Τα σημαντικότερα γεγονότα, αναλύσεις και σχόλια.

Η σημασία της δεύτερης γνώμης του Αγγειοχειρουργού  

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου ο ασθενής προβαίνει στην αναζήτηση δεύτερης εκτίμησης για την ιατρική του κατάσταση και αυτό μπορεί να συμβαίνει στα πλαίσια, όχι μόνο της εξεύρεσης ιατρικής λύσης – επέμβασης στην πάθηση του, αλλά και στην διαλεύκανση της ορθής ιατρικής διάγνωσης.

Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις που η διάγνωση αφορά κάποια βαριά και απειλητική για την ζωή πάθηση όπως το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο από στένωση – απόφραξη καρωτίδων αρτηριών ή το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής ή αποφρακτικές βλάβες των αρτηριών κάτω άκρων με κίνδυνο ακρωτηριασμού. Τότε ο ασθενής νοιώθει την ανάγκη να ζητήσει δεύτερη γνώμη αγγειοχειρουργού για επαλήθευση της σωστής διάγνωσης, για τη χορήγηση της κατάλληλης αγωγής και φυσικά για την αναγκαιότητα ή μη της απαιτούμενης επεμβατικής θεραπείας .

Οι λόγοι που κάνουν τη δεύτερη γνώμη σημαντική

Μελέτες πανεπιστημίων των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής έδειξαν ποσοστά εσφαλμένης ιατρικής διάγνωσης σε ποσοστό  5%, γεγονός που επαληθεύτηκε από την δεύτερη ιατρική γνώμη, η οποία ήταν αποτέλεσμα καλύτερου ελέγχου με πιο προηγμένα απεικονιστικά  μέσα, από  εμπειρότερο και πιο εξειδικευμένο ιατρό. Μην ξεχνάμε ότι σήμερα που βρισκόμαστε στην εποχή της υπέρ-εξειδίκευσης η δεύτερη γνώμη  έχει σημασία όταν ο ιατρός είναι ειδικός στη διάγνωση και αντιμετώπιση της πάθησης .

Υπάρχουν και οι περιπτώσεις όπου ο πρώτος  θεράπων μπορεί να ζητήσει τη γνώμη άλλου συναδέλφου του ή να συγκαλέσει συμβούλιο στα πλαίσια λειτουργίας μιας κλινικής νοσοκομείου. Δεν είναι λοιπόν υποτιμητικό για τον πρώτο ιατρό όταν ο ασθενής θα αναζητήσει μια δεύτερη γνώμη, ούτε αμφισβητείται η επιστημονική του ικανότητα καθώς υπάρχουν παθήσεις που ενδέχεται να δυσκολεύουν τον θεράποντα, τόσο στη διάγνωση, όσο και στον τρόπο αντιμετώπισης .

See also  Πούτιν όπως... Μεγάλος Πέτρος: Παίρνουμε πίσω ό,τι μας ανήκει

Έχουμε δει επίσης και ίδιες παθήσεις σε διαφορετικούς ασθενείς που θεραπεύτηκαν και οι δυο επιτυχώς, με διαφορετική όμως συντηρητική ή επεμβατική μέθοδο.  Και αυτό είναι που προκαλεί δίλημμα σε κάποιους ασθενείς, αν δηλαδή μπορεί να υπάρχει μια λιγότερο επώδυνη και χρονοβόρα λύση στο πρόβλημά τους ή όχι.

Οι θεραπείες εξατομικεύονται αναλόγως της βαρύτητας της γενικής κατάστασης του ασθενούς , αναλόγως της βαρύτητας της πάθησης και του αναμενόμενου αποτελέσματος της θεραπείας. Ειδικά όταν η θεραπεία που προτείνεται είναι χειρουργική, τότε είναι αναγκαία η αναζήτηση δεύτερης γνώμης. Στο εξωτερικό υπάρχει μια συνεχώς αναπτυσσόμενη τάση χορήγησης δεύτερης ιατρικής γνώμης από εταιρίες με εμπειρογνώμονες γιατρούς,  ακριβώς για τον σκοπό αυτό .

Μερικές ερωτήσεις που μπορούν να βοηθήσουν τον ασθενή να πάρει μια σωστά ενημερωμένη απόφαση είναι :

  • Πόσο ακριβής είναι η διάγνωση;
  • Υπάρχουν άλλες παθήσεις με τα ίδια συμπτώματα;
  • Υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση εκτός της επέμβασης;
  • Ποια είναι  τα υπέρ και τα κατά της θεραπείας που μου προτάθηκε;
  • Θα αλλάξει η ζωή μου μετά την επέμβαση ;
  • Θα βελτιωθούν τα συμπτώματά μου;
  • Ποια είναι τα ποσοστά επιτυχίας;
  • Πώς θα γίνει η όλη διαδικασία της επέμβασης;
  • Θα έχω σύντομη ή μακράς διαρκείας ανακούφιση των ενοχλημάτων μου ;
  • Τι είδους αναισθησία θα χρειαστώ, με τι κινδύνους ;
  • Πόση θα είναι η διάρκεια αποθεραπείας ;
  • Θα  είναι επώδυνη ;
  • Πόσες ημέρες θα χρειαστεί να παραμείνω στο νοσοκομείο;

Αυτά τα ζητήματα απασχολούν τον ασθενή σε κάθε περίπτωση διάγνωσης που χρήζει επέμβασης .

Εν κατακλείδι, καλό θα ήταν η ιατρική κοινότητα να είναι πιο δεκτική, και με ανοικτούς ορίζοντες, για την παροχή της καλύτερης δυνατής βοήθειας και λύσης στο πρόβλημα του ασθενούς, όπως και στην δυνατότητα της δεύτερης εκτίμησης .

See also  Βραζιλία: Πρώην μοντέλο έγινε πάστορας και τώρα κάνει καριέρα στο OnlyFans

Ευχαριστούμε θερμά για τις πολύτιμες πληροφορίες τον Αγγειοχειρουργό Χαράλαμπο Ηλία, Διευθυντής Τμήματος Φλεβικών Παθήσεων Νοσοκομείων ΙΑΣΩ & Ρέα.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.iliasxar.gr ή επικοινωνήστε με το κ. Χαράλαμπο Ηλία στο 2107296277

Info:

Ο Αγγειοχειρουργός, Αγγειολόγος Χαράλαμπος Κ. Ηλίας γεννήθηκε το 1967 στην Αθήνα και σπούδασε ιατρική στην στρατιωτική σχολή αξιωματικών σωμάτων (Θεσσαλονίκης). Ξεκίνησε να εργάζεται το 1992 ως στρατιωτικός ιατρός στο 401 γενικό στρατιωτικό νοσοκομείο Αθηνών.

Διαβάστε το πλήρες βιογραφικό εδώ

Πηγή