Mediterra News | Mediterrawines.gr

24/7 Νέα και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο. Τα σημαντικότερα γεγονότα, αναλύσεις και σχόλια.

Κολομβία: Αποποινικοποιήθηκε η άμβλωση σε μια ιστορική απόφαση

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Κολομβίας αποποινικοποίησε χθες Δευτέρα την άμβλωση ως την 24η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, σε μια απόφαση άνευ προηγουμένου στην κατά κύριο λόγο καθολική χώρα. Η απόφασησημειώνεται με φόντο τη σχετική φιλελευθεροποίηση της νομοθεσίας για τη διακοπή της κύησης ευρύτερα στη Λατινική Αμερική.

Έτσι, το Συνταγματικό Δικαστήριο επιτρέπει στις γυναίκες να προχωρούν σε άμβλωση, για οποιονδήποτε λόγο, ως τους έξι μήνες της εγκυμοσύνης.

Μέχρι τώρα, αυτό δεν επιτρεπόταν, παρά μόνο σε περιπτώσεις βιασμών, εάν η υγεία της μέλλουσας μητέρας διέτρεχε σοβαρό κίνδυνο, ή εάν το έμβρυο παρουσίαζε δυσπλασία που απειλούσε σοβαρά την επιβίωσή του, με βάση απόφαση του 2006 του κορυφαίου δικαστικού οργάνου της Κολομβίας. Η απόφαση αυτή έδινε επίσης δικαίωμα άρνησης για συνειδησιακούς λόγους αν γιατροί δεν επιθυμούσαν να προχωρήσουν σε επέμβαση διακοπής της κύησης.

Πέραν αυτών των εξαιρέσεων, οι γυναίκες που έκαναν άμβλωση αντιμετώπιζαν κίνδυνο ποινικής δίωξης και την επιβολή ποινών 16 ως 54 μηνών.

Πλέον, η άμβλωση δεν θα είναι ποινικά κολάσιμη εάν γίνεται ως «την 24η εβδομάδα της κύησης», ανέφερε το Συνταγματικό Δικαστήριο σε ανακοίνωσή του.

Μετά τους έξι μήνες της κύησης, θα ισχύουν μόνο οι εξαιρέσεις που είχαν θεσπιστεί, διευκρίνισαν τα μέλη του.

Εκατοντάδες διαδηλωτές και διαδηλώτριες, υπέρ και κατά του δικαιώματος στην άμβλωση, συγκεντρώθηκαν χθες μπροστά στην έδρα του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Οι φεμινίστριες με τα πράσινα φουλάρια τους χαιρέτισαν μια ιστορική απόφαση. Οι πολέμιοι, με μπλε σημαίες, προσεύχονταν γονατιστοί.

«Μετά την παραχώρηση δικαιώματος ψήφου, πρόκειται για τη σημαντικότερη και πιο ιστορική απόφαση για τη ζωή, την αυτονομία και την πλήρη και ισότιμη ανάπτυξη των γυναικών», έκρινε η δήμαρχος της πρωτεύουσας Κλαούντια Λόπες.

See also  Τουρκία: Δικαστήριο ζήτησε να παραμείνει υπό κράτηση ο Οσμάν Καβαλά

Η Κολομβία, όπου η καθολική και η προτεσταντική εκκλησία διατηρούν μεγάλη επιρροή, είναι η πέμπτη χώρα της Λατινικής Αμερικής όπου χαλαρώνουν οι κανόνες και οι προϋποθέσεις για την πρόσβαση στην άμβλωση. Οι επεμβάσεις του είδους είναι επίσης νόμιμες στην Αργεντινή, στην Ουρουγουάη, στην Κούβα και στη Γουιάνα.

Στο Μεξικό, επιτρέπονται ως τη 12η εβδομάδα της κύησης στις πολιτείες Οαχάκα (νότια), Βερακρούς (ανατολικά), Ιδάλγο (κεντρικά), και στο ομοσπονδιακό διαμέρισμα.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Χιλής Γκαμπριέλ Μπόριτς έχει δεσμευθεί να την αποποινικοποιήσει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή