Mediterra News | Mediterrawines.gr

24/7 Νέα και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο. Τα σημαντικότερα γεγονότα, αναλύσεις και σχόλια.

Κυβερνοεπίθεση στον ΔΕΣΦΑ: Στο dark web ανάρτησαν αρχεία οι εκβιαστές χάκερ

Ακολουθείται το modus operandi άλλων ανάλογων «χτυπημάτων» στο εξωτερικό

Στο dark web έχουν αναρτηθεί τα αρχεία που έκλεψαν  από τον ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου) oι κυβερνοεγκληματίες, δηλαδή δεδομένα εκατοντάδων gigabytes. 

Στo λεγόμενο σκοτεινό διαδίκτυο σκιώδεις χρήστες έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες χωρίς να εντοπιστούν. 

Οι χάκερ μόλυναν το σύστημα του ΔΕΣΦΑ με ransomware κακόβουλο λογισμικό για εκβίαση με σκοπό των απόσπαση λύτρων. Πρόκειται για την πρώτη, γνωστή, υπόθεση στην Ελλάδα, και ακολουθείται το modus operandi άλλων ανάλογων «χτυπημάτων» στο εξωτερικό. 

Οι κυβερνοεγκληματίες χρησιμοποιούν πολλές τεχνικές ransomware, μεταξύ αυτών το ransomware κωδικοποίησης δίσκων που κρυπτογραφεί τις δομές MBR (Master Boot Record) ή / και τις κρίσιμες δομές του συστήματος αρχείων και επομένως εμποδίζει τον χρήστη να έχει πρόσβαση στο λειτουργικό σύστημα ή το Crypto-ransomware που κρυπτογραφεί τα αρχεία χρηστών που είναι αποθηκευμένα στο δίσκο.

Έως στιγμής, οι χάκερ δεν έχουν γνωστοποιήσει τους σκοπούς τους, δηλαδή τη συνήθη απόσπαση χρηματικού τιμήματος ή υπάρχουν άλλοι στόχοι δεδομένου του ευαίσθητου ρόλου ΔΕΣΦΑ στην αγορά φυσικού αερίου της χώρας μας και της ευρύτερης περιοχής εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία. 

Ο ΔΕΣΦΑ πάντως διαβεβαίωσε το Σάββατο ότι «συνεχίζει να προμηθεύει με φυσικό αέριο όλα τα σημεία εισόδου και εξόδου της χώρας με ασφάλεια και επάρκεια».

Ο Διαχειριστής ξεκαθάρισε ότι δεν συνδιαλέγεται με κυβερνοεγκληματίες. 
 

Πηγή: skai.gr

Πηγή

See also  Σε λειτουργία το myKtimatologioLive: Ψηφιακά ραντεβού και στο Κτηματολόγιο