Mediterra News | Mediterrawines.gr

24/7 Νέα και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο. Τα σημαντικότερα γεγονότα, αναλύσεις και σχόλια.

Με κάμερες οι εξετάσεις για το δίπλωμα οδήγησης – Τέλος στα «λαδώματα»

Η αντίστροφη μέτρηση για να μπει σε λειτουργία η νέα πλατφόρμα, μέσα από την οποία θα γίνονται οι εξετάσεις για την απόκτηση άδειας οδήγησης, έχει ξεκινήσει. Όπως έγινε γνωστό τον προσεχή Δεκέμβριο ξεκινά η ανάπτυξη του συστήματος από το Ε.Κ.Ε.Τ.Α. (Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης) και αναμένεται μέχρι τον Απρίλιο του 2023 να έχει ολοκληρωθεί, δημιουργώντας ένα εντελώς νέο πλαίσιο μέσα στο οποίο θα διεξάγονται οι εξετάσεις των νέων οδηγών.

Το έργο που προβλέπει η προγραμματική σύμβαση έχει τίτλο «Ανάπτυξη ολοκληρωμένης πλατφόρμας διαφανούς εξέτασης οδηγών για άδεια οδήγησης» και ο προϋπολογισμός του είναι 359.600 ευρώ (μαζί με τον ΦΠΑ).

Η μεγάλη αλλαγή έχει να κάνει με την τοποθέτηση κάμερας μέσα στο εκπαιδευτικό όχημα όπου σε συνδυασμό με ένα μικρόφωνο, θα καταγράφουν όλα όσα συμβαίνουν. Η λήψη θα είναι υψηλής ευκρίνειας, 360 μοιρών και θα καλύπτει τόσο την καμπίνα του αυτοκινήτου όσο και σημεία του δρόμου.

Η κάμερα θα είναι φορητή, θα την παραλαμβάνει ο εξεταστής από τη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας και θα είναι δική του ευθύνη η τοποθέτησή της στο όχημα. Παράλληλα, το σύστημα καταγραφής θα ενσωματώνει κάρτα μνήμης όπου θα αποθηκεύεται ολόκληρη η διαδικασία.

Προσπάθεια αλλαγής του υπάρχοντος πλαισίου, με στόχο τη διαφάνεια στις εξετάσεις, είχε γίνει και το 2019 ωστόσο οι εκπαιδευτές και οι εξεταστές αντέδρασαν έντονα, με αποτέλεσμα να εμφανιστούν καθυστερήσεις στη ροή των εξετάσεων, βάζοντας στην αναμονή σχεδόν 150.000 υποψήφιους οδηγούς.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινήςαυτή τη φορά έχει γίνει καλύτερη προετοιμασία και έχει ήδη ληφθεί η συγκατάθεση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ώστε να μην μπλοκαριστεί ξανά η εφαρμογή του νέου πλαισίου.

See also  Δείτε το masterclass των κινητήριων συνόλων της Nissan (video)

Τέλος, σημειώνεται πως το Σχέδιο Νόμου που προβλέπει όλες αυτές τις αλλαγές είχε αναρτηθεί από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προς διαβούλευση από τον Μάιο του 2021.

Πηγή: