Mediterra News | Mediterrawines.gr

24/7 Νέα και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο. Τα σημαντικότερα γεγονότα, αναλύσεις και σχόλια.

Ντεμπούτο με τιμές-φωτιά για το πετρέλαιο θέρμανσης

Δυσάρεστες εκπλήξεις για τους καταναλωτές πετρελαίου θέρμανσης φέρνει η απόφαση περικοπής της ημερήσιας παραγωγής του ΟΠΕΚ+ κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα και ο «πόλεμος» με ΗΠΑ- ΕΕ, που έστειλε στο κλείσιμο της περασμένης εβδομάδας τις τιμές του μπρεντ στα 98 δολάρια το βαρέλι, από 85 δολάρια στις 30 Σεπτεμβρίου.

Σ’ αυτό το σκηνικό, η έναρξη διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης την ερχόμενη Παρασκευή με την επιδότηση των 25 λεπτών το λίτρο στην αντλία (20 λεπτά συν ΦΠΑ 24%), φέρνει ψυχρολουσία, με τιμές για τον καταναλωτή στην περιοχή του 1,55 ευρώ το λίτρο.

Πέρυσι τέτοια εποχή, η πρεμιέρα του πετρελαίου θέρμανσης έγινε, χωρίς επιδότηση, στο 1,16 ευρώ το λίτρο, ενώ το 1,60 ευρώ είχαν αγγίξει οι τιμές στο κλείσιμο της περιόδου διάθεσης του καυσίμου, τον Απρίλιο, στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία. Οι υπολογισμοί του οικονομικού επιτελείου για τιμές κοντά στο 1,30-1,40 ευρώ το λίτρο κατά την περίοδο εξαγγελίας της επιδότησης των 20 λεπτών συν ΦΠΑ για όλους τους καταναλωτές πετρελαίου θέρμανσης είχαν γίνει στα μέσα Σεπτεμβρίου, όταν η τάση των διεθνών τιμών ήταν καθοδική… Τώρα, τα δεδομένα έχουν αλλάξει δραστικά.

Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν πως τις πρώτες μέρες του Οκτωβρίου, στο διάστημα 1 με 4 του μήνα, οι τιμές διυλιστηρίου είχαν αυξηθεί κατά 5 λεπτά. Στο διάστημα 5 με 8 του μήνα, η αύξηση ήταν 15 λεπτά και φτάσαμε χθες σε τιμές διυλιστηρίου 1,589 ευρώ ανά λίτρο για το πετρέλαιο κίνησης.

Από αυτή την τιμή, για να προκύψει η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα πρέπει να αφαιρεθούν 41 λεπτά ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης, 10 λεπτά επιβάρυνση βιοντίζελ κίνησης, 20 λεπτά της επιδότησης και να προστεθούν 28 λεπτά ΕΦΚ πετρελαίου θέρμανσης και 8 με 10 λεπτά περιθώριο κέρδους εταιρείας, μεταφοράς και πρατηρίου, με την τελική προσθήκη ΦΠΑ 24%. Κάπως έτσι, ο λογαριασμός για τον καταναλωτή υπολογίζεται σε περίπου 1,55 λεπτά το λίτρο.

See also  Ανοικτά αύριο τα καταστήματα στο πλαίσιο των θερινών εκπτώσεων

Για την επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης το υπουργείο Οικονομικών έχει υπολογίσει κονδύλια 250 εκατ. ευρώ, με το αρχικό πλάνο να προβλέπει παρέμβαση στην τιμή έως το τέλος του έτους, με δυνατότητα παράτασης ή προσαρμογής σε συνάρτηση με τις διεθνείς εξελίξεις.

Φωτιά έχουν πάρει και οι τιμές των καυσίμων κίνησης τις τελευταίες ημέρες, καθώς η μέση τιμή του πετρελαίου κίνησης βρίσκεται οριακά χαμηλότερα από τη μέση τιμή της απλής αμόλυβδης. Οι τελευταίες τιμές του υπουργείου Ανάπτυξης δείχνουν μέση τιμή αμόλυβδης στο 1,994 ευρώ το λίτρο και του πετρελαίου κίνησης στο 1,961 ευρώ το λίτρο μετά τη λήξη της περιόδου επιδότησης του πετρελαίου στην αντλία με 15 λεπτά το λίτρο.

Με τα σημερινά δεδομένα, επανάληψη της επιδότησης στην αντλία για το πετρέλαιο κίνησης δεν φαίνεται στον ορίζοντα, όπως διαμηνύει το οικονομικό επιτελείο, κρατώντας βέβαια όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά αν το σκηνικό επιδεινωθεί περαιτέρω.

Μέσα στο μήνα άλλωστε αναμένεται να εκδοθεί η υπουργική απόφαση για το επίδομα θέρμανσης, το οποίο συνολικά φέτος θα είναι αυξημένο στα 300 εκατ. ευρώ (για όλη την περίοδο) και θα καταβάλλεται διπλό για όσους γυρίσουν την πλάτη σε ηλεκτρισμό ή φυσικό αέριο για τη θέρμανσή τους ή ενταχθούν στην περίμετρο των δικαιούχων για πρώτη φορά μετά τη διεύρυνση των κριτηρίων.

Πηγή