Mediterra News | Mediterrawines.gr

24/7 Νέα και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο. Τα σημαντικότερα γεγονότα, αναλύσεις και σχόλια.

ΟΗΕ: Καμπανάκι για την παγκόσμια αλυσίδα ανεφοδιασμού τροφίμων λόγω του πολέμου

Η παγκόσμια αλυσίδα ανεφοδιασμού τροφίμων κινδυνεύει να αποσταθεροποιηθεί λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις που παρακολουθούν με ανησυχία τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Ασίας οι οποίες βασίζονται στις εισαγωγές γεωργικών προϊόντων από τις δύο αυτές χώρες.

Τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία είναι μεγάλοι εξαγωγοί γεωργικών προϊόντων, όμως οι σοδειές στην Ουκρανία πλέον κινδυνεύουν, ενώ στη Ρωσία έχουν επιβληθεί κυρώσεις. Περισσότερα από τα μισά τρόφιμα που διανέμει το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (WFP) σε περιοχές όπου υπάρχουν κρίσεις προέρχονται από την Ουκρανία.

«Ήδη υπάρχουν 276 εκατομμύρια άνθρωποι που υποφέρουν από οξεία πείνα σε 81 χώρες», δήλωσε ο Μάρτιν Φρικ, διευθυντής του γραφείου στο Βερολίνο του WFP. «Ο κόσμος απλώς δεν μπορεί να αντέξει μία ακόμη σύγκρουση».

«Ο πόλεμος του (Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ) Πούτιν δεν προκαλεί μόνο μια ανυπολόγιστη τραγωδία στην Ουκρανία, οι επιπτώσεις του θα γίνουν αισθητές πέρα από τα σύνορά της», σημείωσε ο Φρικ.

Η Αίγυπτος, με πληθυσμό 100 εκατομμυρίων ανθρώπων, εισάγει το περισσότερο σιτάρι που έχει ανάγκη είτε από τη Ρωσία είτε από την Ουκρανία. Το ίδιο ισχύει και για την Τυνησία.

Οι άνθρωποι και στις δύο αυτές χώρες βασίζουν μεγάλο μέρος της διατροφής τους στο ψωμί, καθώς αυτό υπόκειται σε κρατικές επιδοτήσεις και κατά συνέπεια είναι ευρέως διαθέσιμο.

Ειδικοί στην Τυνησία τώρα προειδοποιούν για αυξήσεις στις τιμές λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και αναζητούν άλλες πηγές εισαγωγής σιταριού, όπως η Ρουμανία και η Αργεντινή.

Όμως δεν είναι ξεκάθαρο αν αυτές οι εναλλακτικές πηγές θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στη ζήτηση.

See also  Λευκός Οίκος: Η επίθεση στην Οδησσό απειλεί τη συμφωνία για τα σιτηρά

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή