Mediterra News | Mediterrawines.gr

24/7 Νέα και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο. Τα σημαντικότερα γεγονότα, αναλύσεις και σχόλια.

Οι τραπεζικές χρηματιστηριακές, κερδοσκόποι και χασοσκόποι και η ΕveryPay

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Οι τραπεζικές χρηματιστηριακές

Οι χρηματιστηριακές εταιρείες των ελληνικών τραπεζών, η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ, η NBG Securities, η Eurobank Equities και η Alpha Finance, τρέχουν σε διαφορετικές ταχύτητες από την υπόλοιπη αγορά. Ωστόσο, και μεταξύ τους εμφανίζουν διαφορές. Τόσο σε μέγεθος συμμέτοχής στο Συνεγγυητικό, όσο και ως προς το ύψος της παροχής πιστώσεων σε επενδυτές. Μια σύγκριση των οικονομικών στοιχείων της παρελθούσας χρήσης αναδεικνύει τις διαφορές αυτές. Ειδικά τα δεδομένα που σχετίζονται με τη συμμετοχή της κάθε χρηματιστηριακής στο Συνεγγυητικό Κεφάλαιο Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών – κάτι που εν μέρει δείχνει το μέγεθος του πελατολογίου τους-, αλλά και τα δεδομένα για τα χρεωστικά υπόλοιπα των πελατών margin – που δείχνουν πόσο ενεργοί είναι οι επενδυτές κάθε χρηματιστηριακής-. Η Alpha Finance είναι η χρηματιστηριακή με το μεγαλύτερο Συνεγγυητικό. Έχει συμμετοχή 4,4 εκατ. ευρώ στο Συνεγγυητικό Κεφάλαιο Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών, ενώ για την κάλυψη ενδεχόμενων υποχρεώσεων έχει καταθέσει και εγγυητική επιστολή 3,9 εκατ. ευρώ. Ακολουθεί, η Eurobank με συμμετοχή 2,6 εκατ. ευρώ στο Συνεγγυητικό και με εγγυητική επιστολή ποσού 2,1 εκατ. ευρώ. Τρίτη, ως προς το ύψος της συμμετοχής στο Συνεγγυητικό είναι η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ με 4,6 εκατ. ευρώ. Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η NBG Securities με συμμετοχή στο Συνεγγυητικό Κεφάλαιο Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών ύψους 3 εκατ. ευρώ. Αλλά τα μεγάλα χαρτοφυλάκια πελατών δεν συνεπάγονται και ενεργά χαρτοφυλάκια. Οι απαιτήσεις των χρηματιστηριακών από τα χρεωστικά υπόλοιπα των πελατών, τα margin, δείχνουν ποιου οι πελάτες είναι πιο ενεργοί. Το μεγαλύτερο margin το διέθετε στο τέλος του 2021 η Eurobank Equities με τις απαιτήσεις από πελάτες της να ανέρχονται σε 12,9 εκατ. ευρώ. Ακολούθησε, η NBG Securities με χρεωστικά υπόλοιπα πελατών 11,9 εκατ. ευρώ. Οι απαιτήσεις από πελάτες της Πειραιώς ΑΕΠΕΥ ήταν την ίδια περίοδο στα 9,9 εκατ. ευρώ. Τέλος, οι απαιτήσεις από πελάτες της Alpha Finance ήταν οι χαμηλότερες όλων και διαμορφώθηκαν σε 1,3 εκατ. ευρώ.

See also  ΗΠΑ: Κλείσιμο με πτώση στη Wall Street

Skroutz – ΕveryPay

Η απόκτηση του συνόλου των μετοχών της ΕveryPay από την Skroutz δεν αιφνιδίασε την αγορά, καθώς οι δύο εταιρείες συμπράττουν στενά τα τελευταία χρόνια και ήδη από το 2020 το δημοφιλές marketplace είχε αποκτήσει το 25% της FinTech εταιρείας. Η ΕveryPay είναι αδειοδοτημένη από την Τράπεζα της Ελλάδος, ως ίδρυμα πληρωμών. Βασική της δραστηριότητα είναι η αποδοχή, επεξεργασία και εκκαθάριση πιστωτικών, χρεωστικών και προπληρωμένων καρτών (payment processing), η εξυπηρέτηση e-shops ή e-commerce (μέσω virtual POS), οι εισπράξεις έναντι τρίτων και οι πληρωμές προς τρίτους (με ρητή εντολή σε περιπτώσεις όπου aggregators ή marketplaces εισπράττουν μέσω των e-shop τους χρήματα έναντι τρίτων π.χ. skroutz.gr), η συνεργασία με πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα, κ.α.. Οι συναλλαγές διενεργούνται αποκλειστικά με εταιρείες και επιτηδευματίες φυσικά πρόσωπα, δηλαδή είναι στο σύνολό τους B2B, οι οποίοι χρησιμοποιούν την πλατφόρμα της Everypay, για την πραγματοποίηση της είσπραξης των απαιτήσεών τους, με ηλεκτρονικό τρόπο. Η απόκτηση της ΕveryPay αναμένεται να προσφέρει στους χρήστες της πλατφόρμας της Skroutz νέες καινοτόμες λύσεις και να αυξήσει περαιτέρω την ασφάλεια των διενεργούμενων συναλλαγών.

Η χρηματοδότηση των κατασκευών

Αποκαλυπτική για τις ανάγκες δανειοδότησης των κατασκευαστικών εταιρειών την προσεχή τριετία είναι έρευνα που κατήρτισε το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για το Ταμείο Μηχανικών Εργοληπτών Δημόσιων Έργων (ΤΜΕΔΕ). Η έρευνα, εστίασε στις δυσκολίες στη χρηματοδότηση και το υψηλό χρηματοδοτικό κενό που αντιμετωπίζουν την τελευταία 15ετία οι κατασκευαστικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας τις προκλήσεις για το μέλλον. Το ΙΟΒΕ εκτίμησε πως οι ετήσιες ακαθάριστες ροές δανείων στον τομέα των κατασκευών θα μπορούσαν να κυμανθούν από 2-3 δισ. ευρώ την περίοδο 2022-2026. Οι ακαθάριστες ροές βραχυπρόθεσμων δανείων εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να κυμανθούν από 250 εκατ. ευρώ έως 900 εκατ. ευρώ. Η πλειονότητα των δανείων θα είναι μακροπρόθεσμα δάνεια με διάρκεια μεγαλύτερη από ένα έτος, με τις ακαθάριστες ροές τους να κυμαίνονται από 1,7 δισ. ευρώ έως 2 δισ. ευρώ. Αν οι υπολογισμοί αυτοί επιβεβαιωθούν οι κατασκευαστικές θα έχουν ανάγκη να αντλήσουν από τις τράπεζες έως 3 δισ. ευρώ. Ωστόσο, αυτό θα γίνει σε ένα περιβάλλον αυξημένων επιτοκίων, για ότι αυτό συνεπάγεται για τη βιωσιμότητα του κλάδου που ήδη έχει αυξημένες υποχρεώσεις αναχρηματοδοτήσεων.

See also  Ουγγαρία: «Πράσινο φως» για την ένταξη Σουηδίας - Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Οι κερδοσκόποι και οι χασοσκόποι

«Έχω δει πολλούς κερδοσκόπους στη ζωή μου, κανέναν όμως χασοσκόπο». Αυτή την –ομολογουμένως αποστομωτική απάντηση έδωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης όταν ρωτήθηκε για το εάν οι ελληνικές εταιρείες θα καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στον μεγάλο όγκο έργων πληροφορικής που προκηρύσσονται μέσα στους επόμενους μήνες. Με άλλα λόγια, όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός, εφόσον υπάρχει αντικείμενο και προοπτικές εσόδων, οι εταιρείες και τον κόσμο θα βρουν και τα έργα θα φέρουν εις πέρας, καθώς κανείς δεν θέλει να χάσει την ευκαιρία που δημιουργείται.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Πηγή