Mediterra News | Mediterrawines.gr

24/7 Νέα και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο. Τα σημαντικότερα γεγονότα, αναλύσεις και σχόλια.

Πιλότοι πιάστηκαν να κοιμούνται ενώ πετούσαν στα 38.000 πόδια πάνω από τη Γαλλία!

Ένα όχι και τόσο συνηθισμένο περιστατικό συνέβη στο τέλος Απριλίου στην πτήση της αεροπορικής εταιρείας ITA (πρώην Alitalia) η οποία απογειώθηκε από το JFK της Νέας Υόρκης με προορισμό τη Ρώμη.

Κάποια στιγμή και ενώ το Airbus A330-200 πετούσε στα 38.000 πόδια πάνω από τη Γαλλία ο πύργος ελέγχου προσπάθησε να επικοινωνήσει με το πλήρωμα χωρίς όμως να μπορέσει να πάρει απάντηση.

Μετά από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες και υπό τον φόβο αεροπειρατείας απογειώθηκαν μαχητικά αεροσκάφη ώστε να προσεγγίσουν την πτήση και να δουν τι έχει συμβεί. Όμως λίγο μετά την απογείωση των μαχητικών οι πιλότοι τελικά απάντησαν και έτσι ήρθε η λήξη του συναγερμού.

Όπως είναι λογικό ακολούθησε έρευνα από τις αρμόδιες αρχές ώστε να διαπιστώσουν τι συνέβη στο πιλοτήριο αυτά τα 10 περίπου λεπτά όπου δεν απαντούσαν στις κλήσεις του πύργου ελέγχου. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι και οι δύο πιλότοι κοιμόντουσαν, έχοντας αφήσει την πλοήγηση του αεροσκάφους στη λειτουργία «auto pilot».

Για την ακρίβεια ο συγκυβερνήτης πήρε την άδεια να ξεκουραστεί για μερικά λεπτά πριν ξεκινήσει η διαδικασία της προσγείωσης στην ιταλική πρωτεύουσα, κάτι το οποίο έχει δικαίωμα να κάνει σύμφωνα με τους κανονισμούς, όμως ο κυβερνήτης ένιωσε τη νύστα να τον κυριεύει και έπεσε και αυτός στην… αγκαλιά του Μορφέα μέχρι να τον ξυπνήσουν οι κλήσεις στον ασύρματο.

To αεροπλάνο με τους 250 επιβάτες προσγειώθηκε στη Ρώμη και αμέσως μετά την επίσημη αναφορά των ερευνητών η ITA προχώρησε στην απόλυση του κυβερνήτη για την εγκληματικά ανεύθυνη στάση του.

Πηγή: Airways Magazine

Πηγή:

See also  «Αντάρτικο» τριών ομάδων, ελέω… cost cap!