Mediterra News | Mediterrawines.gr

24/7 Νέα και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο. Τα σημαντικότερα γεγονότα, αναλύσεις και σχόλια.

Πολωνία: Ζητά την ενεργοποίηση του άρθρου 4 του ΝΑΤΟ

Η πολωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα πως ζήτησε από το ΝΑΤΟ να ενεργοποιήσει το άρθρο 4 της συνθήκης της Συμμαχίας. 

Τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, η Πολωνία, η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία επικαλούνται το άρθρο 4 του ΝΑΤΟ για να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις εντός της συμμαχίας σχετικά με τις ανησυχίες τους για την ασφάλεια.

Η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλας δήλωσε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αντιπροσωπεύει «απειλή για ολόκληρη την Ευρώπη», ανέφερε η κυβέρνηση της χώρας.  «Η εκτεταμένη επιθετικότητα της Ρωσίας αποτελεί απειλή για ολόκληρο τον κόσμο και για όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ και πρέπει να ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις του ΝΑΤΟ για την ενίσχυση της ασφάλειας των Συμμάχων για την εφαρμογή πρόσθετων μέτρων για τη διασφάλιση της άμυνας των Συμμάχων του ΝΑΤΟ», δήλωσε η Κάλας.

«Η πιο αποτελεσματική απάντηση στην επίθεση της Ρωσίας είναι η ενότητα», τόνισε. 

Σύμφωνα με το άρθρο 4 της Συμφωνίας του Οργανισμού Βορειοατλαντικής Συνθήκης, τα μέρη θα διαβουλεύονται από κοινού όποτε, κατά τη γνώμη οποιουδήποτε από αυτά, απειλείται η εδαφική ακεραιότητα, η πολιτική ανεξαρτησία ή η ασφάλεια οποιουδήποτε από τους συμμάχους.

Η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, η Ρωσία ζήτησε από το ΝΑΤΟ να δεσμευτεί να μην αποδεχτεί ποτέ την Ουκρανία στη συμμαχία, κάτι που τα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν απορρίψει, επικαλούμενα την πολιτική «της ανοιχτής πόρτας» της συμμαχίας.

naftemporiki.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο naftemporiki.gr

Πηγή

See also  Ν. Δένδιας: Ανακριβή τα δημοσιεύματα περί συμφωνίας ΗΠΑ – Τουρκίας για αναβάθμιση F16