Mediterra News | Mediterrawines.gr

24/7 Νέα και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο. Τα σημαντικότερα γεγονότα, αναλύσεις και σχόλια.

Ρώσος πράκτορας είχε γίνει η σκιά του Νέμτσοφ λίγο πριν τη δολοφονία του

Πράκτορας των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, που συνδέεται με ομάδα εκτελεστών για πολιτικές δολοφονίες, παρακολουθούσε τον Μπόρις Νέμτσοφ, για σχεδόν έναν χρόνο πριν ο τελευταίος πέσει νεκρός. 

Ο Νέμτσοφ, σφοδρός επικριτής του Βλαντίμιρ Πούτιν και εκ των σημαντικότερων πολιτικών αντιπάλων του δολοφονήθηκε το 2015. Οι ρωσικές αρχές αρνούνται την οποιαδήποτε εμπλοκή. 

Έρευνα των Bellingcat, The Insider και BBC βρήκαν αποδείξεις για παρακολούθηση του Νέμτσοφ σε 13 ταξίδια πριν τη δολοφονία του. 

Ο Νέμτσοφ πρωταγωνιστούσε στην πολιτική σκηνή τη δεκαετία του 1990, έχοντας διατελέσει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Μπόρις Γέλτσιν. Πολλοί θεωρούσαν μάλιστα ότι θα είναι ο διάδοχος του Γέλτσιν. 

Ο Πούτιν τελικά ήταν εκείνος που ανήλθε στην εξουσία και έσπρωξε τον Νέμτσοφ στο περιθώριο της πολιτικής σκηνής. Ο Νέμτσοφ είχε αποκαλύψει πολλές υποθέσεις διαφθοράς και είχε αποκηρύξει την επίθεση της Ρωσίας στην Ανατολική Ουκρανία το 2014. 

Στις 27 Φεβρουαρίου 2015 έπεσε νεκρός από πυρά, λίγα μέτρα από το Κρεμλίνο και λίγες ημέρες πριν από μεγάλη αντιπολεμική διαδήλωση που είχε οργανώσει. Πέντε άνδρες τσετσενικής καταγωγής συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στη φυλακή για τη δολοφονία του. Ωστόσο το βασικό ερώτημα παρέμεινε αναπάντητο: Ποιος έδωσε την εντολή για τη δολοφονία; 

Χρησιμοποιώντας δεδομένα για κρατήσεις σε αεροπορικά και σιδηροδρομικά ταξίδια η έρευνα έδειξε ότι η τελευταία φορά που ο πράκτορας της FSB ακολούθησε τον Νέμτσοφ ήταν η 17η Φεβρουαρίου 2015, μόλις 10 ημέρες πριν από τη δολοφονία του. 

Σύμφωνα με το BBC ο πράκτορας ονομάζεται Βάλερι Σουκάρεφ και έχει συνδεθεί με τις απόπειρες δηλητηρίασης του Βλαντίμιρ Κάρα Μούρτσα και του Αλεξέι Ναβάλνι. 

 naftemporiki.gr 

Πηγή

See also  Βραζιλία: Πρώην μοντέλο έγινε πάστορας και τώρα κάνει καριέρα στο OnlyFans