Mediterra News | Mediterrawines.gr

24/7 Νέα και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο. Τα σημαντικότερα γεγονότα, αναλύσεις και σχόλια.

Σαουδική Αραβία: Οι 30 θέσεις «ανδρικής» δουλειάς που διεκδικούν 28.000 γυναίκες

Εταιρεία σιδηροδρόμων στη Σαουδική Αραβία αποφάσισε να ανοίξει ένα ανδροκρατούμενο έως τώρα επάγγελμα στις γυναίκες της χώρας, προσλαμβάνοντας 30 γυναίκες για οδηγούς τρένων. Και η ανταπόκριση ήταν θεαματική. 

Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία έχει ήδη λάβει 28.000 αιτήσεις για τις 30 θέσεις. Οι επιτυχούσες θα αναλάβουν το δρομολόγιο ανάμεσα στις ιερές πόλεις Μέκα και Μεδίνα ύστερα από ένα έτος εκπαίδευσης. Είναι η πρώτη φορά που προσλαμβάνονται γυναίκες σε τέτοιο ρόλο στο υπερσυντηρητικό βασίλειο του Αραβικού Κόλπου.

Επί δεκαετίες η Σαουδική Αραβία αν και είχε υψηλά επίπεδα μόρφωσης των γυναικών (που είναι πάντως υποχρεωμένες να μπαίνουν από ξεχωριστές εισόδους στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα ) είχε ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό παγκοσμίως.

Τα τελευταία χρόνια ωστόσο γίνεται μία προσπάθεια να ενταχθούν περισσότερες γυναίκες στην αγορά εργασίας, στο πλαισίο ευρύτερων κοινωνικών μεταρρυθμίσεων με τις οποίες μεταξύ άλλων δόθηκε το δικαίωμα στις γυναίκες να οδηγούν αυτοκίνητο και χαλάρωσε το καθεστώς κηδεμονίας, που υποχρέωνε τις γυναίκες να έχουν μαζί κάποιον άνδρα από το οικογενειακό τους περιβάλλον (πατέρα, σύζυγο ή αδελφό) για να ταξιδέψουν. 

Την τελευταία 5ετία το ποσοστό συμμετοχής γυναικών στην αγορά εργασίας έχει σχεδόν διπλασιαστεί στο 33% και σύμφωνα με το BBC συνεχίζει να αυξάνεται ταχύτατα. Παρόλα αυτά στον δημόσιο τομέα η συντριπτική πλειονότητα των θέσεων καλύπτονται από άνδρες. 

naftemporiki.gr 

Πηγή

See also  Στις 11/1 οι ρεβάνς των τριών «μεγάλων» της Αθήνας στο Κύπελλο Ελλάδας