Mediterra News | Mediterrawines.gr

24/7 Νέα και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο. Τα σημαντικότερα γεγονότα, αναλύσεις και σχόλια.

Σταμάτησε η λειτουργία του αγωγού Druzhba- «Θα επανέλθει σύντομα»

Η λειτουργία του αγωγού πετρελαίου Druzhba πιθανότατα θα αποκατασταθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς ο αγωγός δεν έχει υποστεί ζημιές, δήλωσε την Τετάρτη ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πίτερ Σιτζάρτο στο Facebook.

Νωρίτερα, την Τρίτη, έγινε γνωστό ότι η παροχή πετρελαίου σε τμήματα της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης μέσω τμήματος του αγωγού είχε διακοπεί προσωρινά, σύμφωνα με τους φορείς εκμετάλλευσης πετρελαιαγωγών στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία.

Σύμφωνα με την MOL της Ουγγαρίας, η ουκρανική εταιρεία με την οποία συνεργάζεται ενημέρωσε ότι ένας ρωσικός πύραυλος χτύπησε έναν σταθμό ηλεκτροπαραγωγής κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία, ο οποίος παρέχει ηλεκτρική ενέργεια για ένα αντλιοστάσιο, και αυτό οδήγησε στη διακοπή.

«Είναι κάπως καθησυχαστικά νέα ότι σύμφωνα με τις τρέχουσες πληροφορίες, ο ίδιος ο αγωγός Druzhba δεν υπέστη ζημιά, παρά μόνο ένα στοιχείο της υποδομής που λειτουργεί τον αγωγό, ένας σταθμός παραγωγής ενέργειας», είπε ο Σιτζάρτο.

«Η επισκευή είναι προφανώς ευκολότερη από ό,τι αν είχε χτυπηθεί ο ίδιος ο αγωγός… επομένως αυτό μπορεί να γίνει πιθανότατα σε σύντομο χρονικό διάστημα, ανάλογα με τα σφάλματα που αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια των τεχνικών εργασιών».

Ο Σιτζάρτο επανέλαβε ότι η Ουγγαρία διαθέτει αποθέματα για αρκετούς μήνες και ότι ο εφοδιασμός της χώρας δεν κινδυνεύει.

Ο αγωγός Druzhba (που σημαίνει «φιλία») μεταφέρει πετρέλαιο από τη Ρωσία στην Ευρώπη και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον εφοδιασμό διυλιστηρίων σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες με ρωσικό αργό για μεταποίηση σε ντίζελ, βενζίνη και άλλα προϊόντα πετρελαίου. Έχει μήκος που φτάνει τα 4.000 χιλιόμετρα, και είναι από τους μεγαλύτερους και μακρύτερους αγωγούς πετρελαίου στον κόσμο.

naftemporiki.gr

Πηγή

See also  Γαλλία: Ο Μελανσόν ένωσε την Αριστερά και οργανώνει το «μέτωπο» κατά του Μακρόν