Mediterra News | Mediterrawines.gr

24/7 Νέα και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο. Τα σημαντικότερα γεγονότα, αναλύσεις και σχόλια.

Στους ευάλωτους ενοικιαστές θα μοιράσετε κανένα ευρώ;

Η κατάσταση είναι ολίγον σουρεαλιστική. Η Ελλάδα, με το μεγαλύτερο δημόσιο χρέος στην ευρωζώνη, εμφανίζεται να είναι η δεύτερη πιο γαλαντόμος σε παροχές κατά τη διάρκεια της πανδημίας ως προς το ΑΕΠ. Είναι επίσης η χώρα με την πιο γενναιόδωρη στήριξη κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης ως προς το ΑΕΠ μέχρι σήμερα, μας έλεγε πρόσφατα υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΚΤ.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι τραπεζικές καταθέσεις αυξήθηκαν σημαντικά το ίδιο διάστημα. Είναι προφανές ότι ένα σημαντικό μέρος των κοινοτικών και κρατικών επιδοτήσεων που δόθηκαν σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά έγιναν τραπεζικές καταθέσεις, γιατί τους περίσσευαν. Υπενθυμίζουμε ότι η αύξηση των καταθέσεων έχει ξεπεράσει τα 40 δισ. ευρώ  από το 2019. Το γεγονός ότι τα περισσότερα είναι δανεικά και θα κληθούν να τα αποπληρώσουν οι φορολογούμενοι στο μέλλον με μείωση της δικής τους κατανάλωσης είναι μια μικρή λεπτομέρεια.   

Παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση έχει κατηγορηθεί από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για αναλγησία, ταξική πολιτική κ.λπ., υπονοώντας ότι τα ίδια θα μοίραζαν ακόμη περισσότερα δανεικά και πιο δίκαια. Φυσικά, τι σημαίνει δίκαιη αναδιανομή σε μια χώρα που τα αδήλωτα εισοδήματα είναι μεγάλα και αρκετοί από αυτούς που δηλώνουν φτωχοί είναι πιο εύποροι από μισθωτούς και άλλους που δηλώνουν εισοδήματα της τάξης των 25-40 χιλ. ευρώ είναι άλλη μια ενοχλητική λεπτομέρεια.

Είναι πάντως μέρος της ελληνικής σουρεαλιστικής κατάστασης που προαναφέραμε. Όμως, ποτέ δεν πλήττουμε. Χθες το βράδυ, πληροφορηθήκαμε από τραπεζικό στέλεχος ότι ο υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας άλλαξε τροπάρι και φέρεται να αποδέχεται να πληρώσει ο κρατικός προϋπολογισμός τη μισή αύξηση της δόσης στα ενήμερα στεγαστικά δάνεια των ευάλωτων νοικοκυριών. Την υπόλοιπη μισή αύξηση της δόσης φέρεται να ζητά να πληρώσουν οι τράπεζες και οι servicers για 12 μήνες.

See also  Οικονομική ανάπτυξη με διαφθορά δεν γίνεται

Προφανώς, η στόχευση του ΥΠΟΙΚ και της κυβέρνησης γενικότερα είναι προεκλογική καθώς ευνοεί τους αποκαλούμενους ευάλωτους δανειολήπτες. Επιπλέον, ο κ. Σταϊκούρας μάλλον εκτιμά ότι θα είναι περιορισμένη η επίπτωση στον κρατικό προϋπολογισμό, γιατί ο αριθμός των ευάλωτων ενήμερων δανειοληπτών δεν θα είναι μεγάλος, π.χ. 25-40 χιλιάδες. Θα στοιχηματίζαμε ότι όποια κι αν είναι η συμφωνία κυβέρνησης-τραπεζών, η αντιπολίτευση θα την επικρίνει, ζητώντας π.χ. να ληφθεί μέριμνα για πολύ περισσότερους δανειολήπτες, σύμφωνα με τη νεοελληνική  πολιτική συμπεριφορά που όλοι γνωρίζουμε.

Γιατί όμως θα πρέπει να γίνονται διακρίσεις μεταξύ των δανειοληπτών και των υπολοίπων; Ευάλωτοι δεν είναι μόνο οι ενήμεροι δανειολήπτες με χαμηλά δηλωθέντα εισοδήματα. Ακόμη πιο ευάλωτοι πιθανόν είναι οι ενοικιαστές, που μπορεί να βρεθούν στον δρόμο. Ευάλωτοι επίσης μπορεί να είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που αποπλήρωσαν ή δεν πήραν καν στεγαστικό δάνειο και έχασαν τη δουλειά τους ή μειώθηκε σημαντικά το εισόδημά τους.

Αν λοιπόν η κυβέρνηση θέλει να πληρώσουν οι φορολογούμενοι τις δόσεις των στεγαστικών δανείων μιας μερίδας συμπατριωτών μας, θα πρέπει να βοηθήσει οικονομικά τους ευάλωτους ενοικιαστές και ιδιοκτήτες, για λόγους ισονομίας. 

Φυσικά, ο λογαριασμός για τον προϋπολογισμό θα αυγατίσει σημαντικά. Αυτό όμως συμβαίνει όταν η κυβέρνηση θέλει να μοιράσει ευρώ και τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητάνε ακόμη περισσότερα. 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

Πηγή