Mediterra News | Mediterrawines.gr

24/7 Νέα και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο. Τα σημαντικότερα γεγονότα, αναλύσεις και σχόλια.

Το Βερολίνο κλείνει τα φώτα σε 200 εμβληματικά κτίρια

Από την Κρατική Όπερα μέχρι το Ανάκτορο του Σαρλότενμπουργκ, το Βερολίνο σβήνει τα φώτα σε 200 εμβληματικά κτίρια σε έναν αγώνα για να εξοικονομήσει την ενέργεια που χρειάζεται για τη θέρμανση το χειμώνα. Κάπως έτσι έσβησαν τα φώτα και στον καθεδρικό ναό της πόλης. 

«Εν όψει του πολέμου κατά της Ουκρανίας και των ενεργειακών απειλών της Ρωσίας, είναι ζωτικής σημασίας να χειριζόμαστε την ενέργειά μας όσο το δυνατόν πιο προσεκτικά», δήλωσε η γερουσιάστρια περιβάλλοντος στο Βερολίνο, Μπετίνα Γιαράς.

Η διακοπή λειτουργίας σχεδόν 1.400 προβολέων  για τη φωταγώγηση των κτιρίων μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες, επειδή οι εργαζόμενοι θα πρέπει να μεταβούν από το ένα κτίριο στο άλλο για να αποσυνδέσουν τον εξοπλισμό. Ενώ θα μπορούσε να μειώσει περίπου 40.000 δολάρια το χρόνο, η γερμανική πρωτεύουσα δεν θα εξοικονομήσει χρήματα από αυτό αρχικά λόγω του κόστους της επιχείρησης, ανέφερε το γραφείο της γερουσιάστριας.

Η Γερμανία, σημαντικά εξαρτώμενη από τη Ρωσία για τις προμήθειες ενέργειας, επιδίδεται- μαζί με την υπόλοιπη Ευρώπη- σε ένα αγώνα για τον περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας, ενόψει δύσκολου χειμώνα καθώς η Μόσχα έχει περιορίσει σημαντικά τις ροές φυσικού αερίου προς την ήπειροΚαθώς οι τιμές ανεβαίνουν πιέζοντας την Ευρώπη και οι χώρες αγωνίζονται να γεμίσουν τις αποθήκες, η εξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό αέριο την έχει καταστήσει ιδιαίτερα ευάλωτη. Η χώρα εξακολουθεί να εξαρτάται από τη Ρωσία για περίπου το ένα τρίτο των προμηθειών της.

Στο βόρειο τμήμα της Γερμανίας, η πόλη του Ανόβερου ξεκίνησε την Τετάρτη ένα σχέδιο για τον περιορισμό της κατανάλωσης. Το ζεστό νερό σταμάτησε να τρέχει στα ντους και στα μπάνια δημόσιων κτιρίων και αθλητικών εγκαταστάσεων. Σταμάτησαν επίσης τα σιντριβάνια. 

See also  Χρηματιστήριο: Τα κέρδη της Jumbo στήριξαν τις 963 μονάδες, στο +0,15% ο Γενικός Δείκτης

Το σχέδιο στο Ανόβερο είναι να μειωθεί η κατανάλωση κατά 15% για την αποθήκευση προμηθειών, ώστε η πόλη να μπορεί να λειτουργήσει ζωτικής σημασίας υποδομές, γηροκομεία και κλινικές σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Ο δήμαρχος είπε ότι οι αρχές «προσπαθούν να προετοιμαστούν όσο το δυνατόν καλύτερα» για την πιθανότητα να αντιμετωπίσουν σημαντικές ελλείψεις.  «Η κατάσταση είναι απρόβλεπτη, όπως έδειξαν οι τελευταίες ημέρες», είπε ο Μπέλιτ Ονάι. «Κάθε κιλοβατώρα που εξοικονομείται προστατεύει την αποθήκευση αερίου».

Το Ανόβερο ήταν η πρώτη μεγάλη πόλη που ξεκίνησε την επιχείρηση εξοικονόμησης ενέργειας καθώς άλλες ετοιμάζουν επίσης σχέδια έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

naftemporiki.gr

Πηγή