Mediterra News | Mediterrawines.gr

24/7 Νέα και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο. Τα σημαντικότερα γεγονότα, αναλύσεις και σχόλια.

Το οικονομικό όπλο του Πούτιν μπορεί να εκπυρσοκροτήσει

Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία αφενός για να δημιουργήσει μια ουδέτερη ζώνη και αφετέρου για να κάνει επίδειξη της δύναμης της ρωσικής πολεμικής μηχανής προς όλους. Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος μετά από 28 ημέρες μαχών, δεν έχει κατορθώσει να επιτύχει ούτε το ένα, ούτε το άλλο. Ιδίως, το δεύτερο. Αντίθετα, η εισβολή και κυρίως η σθεναρή αντίσταση των Ουκρανών έχουν ενώσει τη Δύση και προκαλέσει  την επιβολή άνευ προηγουμένου οικονομικών κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας.   

Μέχρι στιγμής, η Δύση είχε βάλει στο στόχαστρο τον χρηματοοικονομικό τομέα της Ρωσίας. Στο επίκεντρο βρέθηκαν το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της  κεντρικής τράπεζάς της στο εξωτερικό και η αποκοπή του 25% περίπου των ρωσικών τραπεζών από το Swift. Αντίθετα, η ΕΕ είχε αφήσει απέξω τον ενεργειακό τομέα  καθότι εξαρτάται από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου. Αντίθετα, η ΗΠΑ και η Βρετανία που είχαν μικρή εξάρτηση δεν δίστασαν να διακόψουν τις εισαγωγές.  

Όμως, πλέον ο ενεργειακός τομέας μπαίνει στην αντιπαράθεση μετά τις χθεσινές δηλώσεις Πούτιν που θέλουν τη Ρωσία να δέχεται πληρωμές μόνο σε ρούβλια από «μη φιλικές χώρες» όπως η ΕΕ. Αν ο Ρώσος πρόεδρος ήθελε να μειώσει δραστικά ή/και να διακόψει ένα μεγάλο μέρος των  εξαγωγών φυσικού αερίου προς τις χώρες της ΕΕ, δείχνοντας παράλληλα ότι τηρεί «…τους όγκους, τις τιμές και τους μηχανισμούς τιμολόγησης που ορίζονται στα υπάρχοντα συμβόλαια», αυτός ήταν.

Η πρώτη αντίδραση των αγορών με την άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου και του πετρελαίου μετά τη γνωστοποίηση των δηλώσεων Πούτιν δεν εκπλήσσει. Οι αγορές μισούν την αβεβαιότητα. Το ερώτημα είναι πώς οι εταιρείες της ΕΕ θα πληρώνουν τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου σε ρούβλια, αν δεχθούν, και ποιες θα είναι οι συνέπειες.  Ήδη, χώρες, όπως η Ιταλία, έχουν διαμηνύσει πως δεν θα δεχθούν μονομερή αλλαγή των συμβολαίων που έχουν με την Gazprom για πληρωμή σε ρούβλια, επιμένοντας σε ευρώ. Αν το έκαναν απευθείας θα παραβίαζαν τις κυρώσεις. 

See also  Ποιοι θα πληρώσουν το μάρμαρο των υψηλότερων επιτοκίων

Όμως,  μπορεί να βρεθεί λύση αν οι εταιρείες της ΕΕ το επιθυμούν και οι ΗΠΑ τους το επιτρέψουν. Κι αυτό για μερικοί εκτιμούν πως ο Πούτιν έσπευσε να προκαταλάβει την απόφαση της ΕΕ για διακοπή ή σημαντική μείωση των ρωσικών εισαγωγών φυσικού αερίου από φέτος υπο την πίεση των ΗΠΑ. Οι πληρωμές θα γίνονται είτε μέσω ρωσικών τραπεζών που δεν έχουν αποσυνδεθεί από το swift, είτε μέσω τραπεζών άλλων χωρών που δεν βρίσκονται στη λίστα της Ρωσίας με τις «μη φιλικές χώρες» και κάνουν μπίζνες με την Μόσχα. Φυσικά, υπάρχει το ενδεχόμενο οι τελευταίες να μπουν στο στόχαστρο των ΗΠΑ.  Είναι λοιπόν σημαντικό να δώσουν το πράσινο φως οι τελευταίες.

Αν οι πληρωμές γίνονται δια της τεθλασμένης, οι τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου θα εξισορροπήσουν και το ρούβλι θα ισχυροποιηθεί έναντι των ευρώ, δολαρίου ceteris paribus. Η ανατίμηση στο ρούβλι θα είναι μεν καλό νέο για τη Ρωσία αλλά ολίγον δώρο –άδωρο  από την στιγμή που οι εισαγωγές από ΗΠΑ, ΕΕ κ.τ.λ. έχουν σταματήσει. Επομένως, η κίνηση του Πούτιν δημιουργεί μεν προσκόμματα στον εφοδιασμό της ΕΕ με φυσικό αέριο αλλά δεν είναι αξεπέραστα.

Αν πάντως πίστευε ότι η ανάγκη για θέρμανση κ.τ.λ. σε χώρες όπως η Γερμανία, Γαλλία κ.τ.λ., θα της εξανάγκαζε να παραβιάσουν τις Δυτικές κυρώσεις που οι ίδιες επέβαλαν στη Ρωσία μάλλον κάνει λάθος. Κι αυτό γιατί η ρωσική οικονομία μπορεί να πληγεί περισσότερο αν η ΕΕ σταματήσει να εισάγει φυσικό αέριο. Ακόμη κι αν η ζήτηση από την Κίνα, Ινδία είναι ισχυρή και μπορούσε να αντικαταστήσει το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο καθώς χρειάζονται αγωγοί για να το μεταφέρουν εκεί και αυτό θέλει επενδύσεις και χρόνια. 

See also  Εθνική άμυνα χωρίς εγχώρια στρατιωτική βιομηχανία δεν γίνεται

Επομένως, πολλοί μπορούν να χάσουν από την κίνηση του Πούτιν, όμως οι πιο μεγάλοι χαμένοι φαίνεται πως είναι η ΕΕ και κυρίως η Ρωσία.

Πηγή