Mediterra News | Mediterrawines.gr

24/7 Νέα και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο. Τα σημαντικότερα γεγονότα, αναλύσεις και σχόλια.

Χερσώνα: Το Κίεβο δεν βλέπει απόσυρση των Ρώσων- «Οι σφοδρότερες μάχες θα διεξαχθούν για την πόλη»

Η Χερσώνα ήταν η πιο σημαντική ήττα της Ουκρανίας στον πόλεμο, γι αυτό και σήμερα το Κίεβο την διεκδικεί σθεναρά σε μια προσπάθεια να τη μετατρέψει στη μεγαλύτερη επιτυχία του. Η Χερσώνα είναι πολύ σημαντική από στρατηγική άποψη καθώς ελέγχει τόσο τον δρόμο προς την Κριμαία όσο και τις εκβολές του Δνείπερου, του τεράστιου ποταμού που διατρέχει την Ουκρανία.

Όπως το έθεσε ο Ουκρανός επικεφαλής της Διεύθυνσης Στρατιωτικών Πληροφοριών (GUR), Κίριλο Μπουντάνοφ, στόχος είναι να καταληφθεί η Χερσώνα πριν από το τέλος του έτους.

Οι μάχες για την διεκδίκηση της πόλης όχι μόνο αναμένονται σφοδρές αλλά εκτιμάται ότι συγκρούσεις θα πραγματοποιηθούν και μέσα στον αστικό ιστό της Χερσώνας. Μέχρι χθες τα ουκρανικά στρατεύματα απείχαν μόλις 12 χιλιόμετρα από την πόλη.

Το Γενικό Επιτελείο των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι ο ρωσικός στρατός εθα καλυφθεί στο κέντρο της πόλης για να προετοιμαστεί για το σενάριο των συγκρούσεων μέσα στην πόλη. Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW), είχε αναφέρει ότι τα ρωσικά στρατεύματα ενδέχεται να αποσύρονται ήδη από τα δυτικά της περιοχής Χερσώνα, κάτι που ο Μπουντάνοφ έχει αποκλείσει: «Είναι ψευδαίσθηση να πιστεύουμε ότι έχουν φύγει. Κινούνται σε νέες μονάδες και προετοιμάζουν την άμυνα στους δρόμους της Χερσώνας».

«Οι Ρώσοι προετοιμάζουν το έδαφος ώστε, αν χρειαστεί, να φύγουν πολύ γρήγορα», είπε, προσθέτοντας ότι «δεν ετοιμάζονται να φύγουν αμέσως. Τώρα ετοιμάζονται να υπερασπιστούν τη Χερσώνα».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η δήλωση του συμβούλου του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Στη Χερσώνα όλα είναι ξεκάθαρα. Οι Ρώσοι ανεφοδιάζονται, ενισχύουν τις δυνάμεις τους εκεί», δήλωσε ο Ολέξι Αρεστόβιτς, . «Αυτό σημαίνει ότι κανείς δεν προετοιμάζεται να αποσυρθεί. Αντιθέτως, οι σφοδρότερες μάχες θα διεξαχθούν για τη Χερσώνα», πρόσθεσε ο ίδιος.

See also  Πέθανε η πρώην σύζυγος του Τραμπ, Ιβάνα

Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις στο πεδίο:

  • Οι ρωσικές δυνάμεις δημιουργούν εναλλακτικές θέσεις κοντά στον ποταμό Δνείπερο στις 25 Οκτωβρίου.
  • Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις προετοιμάζουν αμυντικές θέσεις στην ανατολική όχθη του ποταμού και ναρκοθετούν την ακτογραμμή κοντά στο Hornostaivka, περίπου 40 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Nova Kakhovka.
  • Το Ουκρανικό Γενικό Επιτελείο πρόσθεσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις αφήνουν μικρές διόδους για πιθανή υποχώρηση και επιχειρούν να επισκευάσουν κατεστραμμένες πλωτές διαβάσεις.
  • Ρώσοι στρατιωτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η ρωσική στρατιωτική διοίκηση δεν έχει αποφασίσει για την τύχη της πόλης Χερσώνα.
  •  Άλλοι Ρώσοι μπλόγκερ υποστηρίζουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν θα μπορέσουν να κρατήσουν την πόλη της Χερσώνας και ότι η ρωσική κυβέρνηση μπορεί να αποτρέψει μια «μάχη του Στάλινγκραντ» αποσύροντας πλήρως τις δυνάμεις της στην ανατολική όχθη του ποταμού. 

Παρόλα αυτά ουκρανικές και ρωσικές πηγές παρείχαν περιορισμένη εικόνα για την κατάσταση στην πρώτη γραμμή στην περιφέρεια Χερσώνα, όπως αναφέρει η έκθεση του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου. Η Νότια Επιχειρησιακή Διοίκηση της Ουκρανίας δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν δύο μικρής κλίμακας επιθέσεις σε δύο περιοχές που δεν προσδιόρισαν στις 24 Οκτωβρίου. Ουκρανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι ανέφεραν επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να βομβαρδίζουν ουκρανικές θέσεις κατά μήκος της γραμμής επαφής και χτύπησαν τη Nova Kamianka στη βόρεια περιφέρεια Χερσώνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ουκρανικές δυνάμεις κατέρριψαν δύο ιρανικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed-131 στο Kherson Raion.

Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας (MoD) από την πλευρά του ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις απέκρουσαν τις ουκρανικές επιθέσεις προς την κατεύθυνση Ishchenka και Bruskinske στη βόρεια περιφέρεια Χερσώνα.

See also  Το Naftemporiki.gr συμμετέχει στην 24ωρη απεργία των εργαζομένων στα ΜΜΕ

naftemporiki.gr

Πηγή